• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par brīvās tirdzniecības līguma sarunām ar Armēniju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.02.2012., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244437

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par līdzjūtību Gruzijai sakarā ar karavīru nāvi Afganistānā

Vēl šajā numurā

23.02.2012., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par brīvās tirdzniecības līguma sarunām ar Armēniju

17.februārī Eiropas Savienības (ES) Padomes Tirdzniecības politikas komitejā dalībvalstis atbalstīja brīvās tirdzniecības līguma (BTL) sarunu sākšanu ar Armēniju. ES–Armēnijas BTL paredzēs veikt visaptverošu ekonomisko integrāciju, atceļot tarifu un netarifu barjeras abu pušu savstarpējā preču un pakalpojumu tirdzniecībā, kā arī veicot ar tirdzniecību saistītu Armēnijas nacionālo tiesību normu un prasību saskaņošanu ar ES tiesību normām acquis communautaire.

Līdz šim Armēnija ir sasniegusi pietiekamu progresu 2010.gadā ES padomē apstiprināto galveno rekomendāciju izpildē. Rekomendācijas paredz sagatavošanās darbus pirms BTL sarunu sākšanas, t.sk. attiecībā uz sarunās iesaistīto institūciju kapacitātes stiprināšanu, kā arī tirdzniecības tehnisko nosacījumu, sanitāro un fitosanitāro pasākumu, kā arī intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības modernizēšanu.

Armēnija ir viena no sešām 2009.gadā uzsāktās Eiropas Savienības Austrumu partnerības valstīm, ar ko ES pārskatāmā nākotnē plāno izveidot padziļinātu brīvās tirdzniecības zonu. Līdz šim vienīgi ar Ukrainu, 2011.gada oktobrī, ES ir izdevies pabeigt BTL sarunas, savukārt ar Moldovu un Gruziju tās tika oficiāli sāktas 2011.gada decembrī.

Tajā pašā laikā ekonomiskās integrācijas procesu uzsākšana šobrīd kavējas ar Azerbaidžānu un Baltkrieviju, kurām pirms tam vēl ir jākļūst par Pasaules Tirdzniecības organizācijas dalībvalstīm, turklāt Baltkrievijas gadījumā jautājumu būtiski ietekmē ārpolitiskās attiecības ar Eiropas Savienību.

2010.gadā Latvijas ārējās tirdzniecības apjoms ar Armēniju sasniedza 2,3 miljonus eiro. Lai arī pēc kopējā tirdzniecības apgrozījuma ar 4,8 miljoniem eiro šajā periodā Armēnija ierindojas tikai 79.vietā mūsu valstij svarīgāko tirdzniecības partneru starpā, ņemot vērā attiecību izaugsmes potenciālu, Latvija vienmēr ir atbalstījusi ekonomiskās sadarbības pilnveidošanu ar šo Kaukāza valsti. Galvenās Latvijas eksporta preces uz Armēniju ir pārtikas rūpniecības produkti, transporta līdzekļi, ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija, kā arī mašīnas, mehānismi, elektriskās iekārtas, savukārt galvenās importa preces no Armēnijas – pārtikas rūpniecības produkti, kā arī akmens, ģipša, cementa, stikla un keramikas izstrādājumi.

Latvija ir viena no tām ES dalībvalstīm, kas allaž ir iestājusies par Austrumu partnerības stiprināšanu un, ņemot vērā ievērojamās biznesa intereses, ekonomiskās integrācijas padziļināšanu ar visām partnerības dalībvalstīm. Tādēļ īpaši svarīga ir BTL sarunu sākšana ar iepriekš minētajām valstīm, sekmējot pēc iespējas efektīvāku Austrumu partnerības iniciatīvas īstenošanu praksē.

Līdztekus tam ES šobrīd risina BTL sarunas ar vairākām valstīm, t.sk. Indiju, Kanādu, Singapūru, Malaiziju, Mercosur (Argentīna, Brazīlija, Paragvaja un Urugvaja) un Vidusjūras reģiona valstīm (Ēģipte, Jordānija, Maroka, Tunisija u.c.). Savukārt BTL ar Kolumbiju un Peru, kā arī Centrālamerikas valstīm (Gvatemala, Hondurasa, Kostarika, Nikaragva, Panama un Salvadora) tika parafēti 2011.gadā. Tuvākajā laikā varētu tikt sāktas BTL sarunas ar Japānu un Vjetnamu.

Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!