• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par piensaimnieku ietekmi uz cenām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.02.2012., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244426

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienošanos starp ES un ASV par bioproduktu tirdzniecību

Vēl šajā numurā

23.02.2012., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par piensaimnieku ietekmi uz cenām

Parlaments 15.februārī pieņēma jaunu regulu, kas uzlabos piensaimnieku iespējas aizstāvēt savas intereses un panākt taisnīgākas piena cenas sarunās ar uzpircējiem, kā arī palīdzēs sagatavoties piena kvotu sistēmas pārtraukšanai 2015.gadā. Jaunie noteikumi ļauj lauksaimnieku organizācijām vienoties par piena cenām savu dalībnieku vārdā, nepārkāpjot konkurences noteikumus.

Jauno regulu, par ko jau iepriekš panākta vienošanās ar Padomi, apstiprināja pirmajā lasījumā, 574 deputātiem balsojot par, 97 pret un 18 atturoties.

“Šis likums uzlabos piensaimnieku pozīcijas. Ražotāju organizācijām ir jāpalīdz zemniekiem sadarboties, lai panāktu pēc iespējas izdevīgāku piena cenu, īpaši dalībvalstīs, kurās kooperatīvu sistēma darbojas ierobežoti vai nepastāv vispār,” norāda Džeimss Nikolsons, kurš atbildīgs par attiecīgo noteikumu virzību Parlamentā.

Lai vienlaikus nodrošinātu arī taisnīgu konkurenci, piena apjoms, par kuru varēs vienoties sarunās starp ražotāju organizācijām un pārstrādātājiem vai savācējiem, nedrīkstēs pārsniegt 3,5% no kopējā ES saražotā piena apjoma un 33% no kopējā dalībvalsts piena apjoma vai 45% no piena apjoma dalībvalstīs, kur saražotā piena apjoms ir mazāks nekā 500 000 tonnu.

Dalībvalstu ziņā joprojām būs noteikt, vai tajās starp lauksaimniekiem un piena savācējiem vai pārstrādātājiem obligāti jāslēdz līgums par piena piegādi. Ja dalībvalsts nolēmusi, ka līgums ir jāslēdz obligāti, tas ir jāizstrādā pirms piegādes un tajā jānorāda cena, maksājumu periods un piena savākšanas un piegādes noteikumi. Deputāti rosina dalībvalstīm noteikt arī to, ka minimālais līguma slēgšanas periods ir seši mēneši.

Lai nodrošinātu, ka jaunie noteikumi nes labumu arī piensaimniekiem no mazāk labvēlīgiem reģioniem, deputāti prasa Komisijai sagatavot divus ziņojumus, kuros ir izvērtēta nelabvēlīgo reģionu situācija. Viens no ziņojumiem jāsagatavo līdz 2014.gada jūlijam, otrs – līdz 2018.gada jūlijam.

Lai uzlabotu tirgus noteikumus sieram, kas reģistrēts ar aizsargātas cilmes vietas nosaukumu vai aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes vietas norādi, kā arī lai uzlabotu kvalitāti, deputāti iekļāva noteikumus, kas ļauj dalībvalstīm ieviest augstas kvalitātes siera piegādes pārvaldības sistēmu, ja vien tas nekropļo konkurenci vai negatīvi neietekmē nelielus siera ražotājus. Ierosinājumu par piegādes pārvaldības sistēmu jāatbalsta vismaz divām trešdaļām lauksaimnieku, kas piegādā pienu augstās kvalitātes sieru ražošanai.

Lai jaunā regula stātos spēkā, tā oficiāli jāapstiprina Padomei. Tā būs spēkā līdz 2020.gada jūnijam.

Eiropas Parlamenta
Informācijas birojs Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!