• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra: Par VSAA izdotu sertifikātu īslaicīgam darbam ārzemēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2012., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244352

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

22.02.2012., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra: Par VSAA izdotu sertifikātu īslaicīgam darbam ārzemēs

Darbinieku nosūtīšanai īslaicīgam darbam uz citu ES dalībvalsti nepieciešams Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) izsniegts A1 sertifikāts, kurš apliecina, ka darbinieks ir sociāli apdrošināts Latvijā. Šis sertifikāts atbrīvo darba devēju no darbinieku reģistrēšanas citas dalībvalsts sociālās drošības shēmā un sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanas šajā dalībvalstī. Taču daudzi darba devēji, ignorēdami šo ES prasību, nepieprasa sertifikātu un pakļauj sevi nevajadzīgam riskam: ja nav sertifikāta, darbiniekam var rasties problēmas ar darba sākšanu.

Nenokārtotas formalitātes rada problēmas darba devējiem

Daudzi Latvijas uzņēmumi piedāvā savus pakalpojumus ārzemēs un slēdz starptautiskus līgumus ar sadarbības partneriem. Tādēļ VSAA pēdējā laikā pastiprināti saskaras ar uzņēmēju jautājumiem par sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanas kārtību par tiem darbiniekiem, kuri tiek nosūtīti darbā uz citām Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) dalībvalstīm vai Šveici.

Līdz ar to VSAA ir identificējusi vairākas problēmas, kas saistītas ar darbinieku nosūtīšanu. Galvenā no tām – daudzi uzņēmumi nezina, ka, nosūtot savus darbiniekus darbā uz citu ES/EEZ dalībvalsti vai Šveici, būtu jākārto kādas formalitātes VSAA. Par to, ka ir nepieciešams dokuments, kas apliecina, kuras valsts sociālās drošības tiesību akti ir piemērojami, viņi nereti uzzina tikai tad, kad šādu dokumentu pieprasa ārvalstu iestāde. Bieži vien šiem uzņēmumiem citas dalībvalsts nodokļu administrācija pieprasa veikt sociālos maksājumus par nosūtītajiem darbiniekiem, kaut gan darba devējs par šīm personām jau ir veicis sociālās iemaksas Latvijā. Līdz ar to darba devēji sāk meklēt vajadzīgo sertifikātu tikai pēc darbinieka nosūtīšanas, tā kavējot arī darba sākšanu.

Ko darīt, lai izvairītos no problēmām?

Kādas formalitātes darba devējiem jākārto, nosūtot savus darbiniekus pakalpojumu sniegšanai uz kādu citu dalībvalsti? Kurā valstī ir jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas?

Kopš 2010.gada 1.maija sociālās drošības jomā ir spēkā ES regula Nr.883/2004 “Par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu”. Regulas pamatprincips ir sociālo garantiju saglabāšana tiem, kas pārvietojas no vienas ES dalībvalsts uz citu, lai strādātu vai meklētu darbu. Regula paredz, ka persona, kuru darba devējs ir nosūtījis uz citu dalībvalsti veikt īslaicīgu darbu (līdz 24 mēnešiem) minētā darba devēja uzdevumā, arī turpmāk ir pakļauta tās dalībvalsts tiesību aktiem, no kuras tā ir nosūtīta veikt īslaicīgu darbu citā dalībvalstī. Līdzīgi nosacījumi attiecas arī uz pašnodarbinātām personām.

Tātad, ja kāds Latvijas darba devējs nosūta savu darbinieku uz citu ES dalībvalsti veikt īslaicīgu darbu savā labā, darbinieks paliek sociāli apdrošināts Latvijā un darba devējs par šo darbinieku turpina veikt sociālās apdrošināšanas iemaksas Latvijā. Apliecinājums tam, kuras valsts tiesību akti attiecas uz konkrēto darba ņēmēju, ir A1 sertifikāts “Sertifikāts par sociālā nodrošinājuma tiesību aktiem, kas piemērojami sertifikāta saņēmējam”. Šo sertifikātu izsniedz tās dalībvalsts kompetentā iestāde, kuras tiesību aktus piemēro konkrētajā gadījumā. Latvijā kompetentā iestāde A1 sertifikāta izsniegšanā ir VSAA.

Darba devējiem jau pirms darbinieku nosūtīšanas ir jāpieprasa VSAA A1 sertifikāts, kurš apliecina, ka darbinieks ir reģistrēts kā sociāli apdrošināta persona Latvijā un sociālās apdrošināšanas iemaksas, strādājot citā dalībvalstī, ir jāturpina veikt Latvijā. Faktiski šis sertifikāts atbrīvo darba devēju no darbinieku reģistrēšanas citas dalībvalsts sociālās drošības sistēmā un sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanas šajā dalībvalstī. Sertifikāts ir jāuzrāda nodarbinātības valsts kompetentajai iestādei, ja attiecīgā iestāde to pieprasa darba veikšanai Norvēģijā, Islandē, Lihtenšteinā vai Šveicē, nepieciešamas cits – E101 sertifikāts “Apliecība par piemērojamiem tiesību aktiem”. Ja netiks uzrādīts sertifikāts, citas dalībvalsts nodokļu administrācija darba devējiem var pieprasīt veikt obligātos sociālos maksājumus par šajā dalībvalstī nodarbinātajām (nosūtītajām) personām.

Kritēriji, kas tiek ņemti vērā, nosakot tiesības uz A1 sertifikātu

• Darbiniekam pirms nosūtīšanas ir jābūt sociāli apdrošinātam Latvijā vismaz vienu mēnesi.

• Darbs citā dalībvalstī tiek veikts tā uzņēmuma labā, kas darbinieku nosūta; visu nosūtījuma periodu starp uzņēmumu, kas nosūta darbinieku, un nosūtīto darbinieku ir jābūt tiešām darba attiecībām.

• Darbinieks darbu citā dalībvalstī veic īslaicīgi, un nosūtījuma paredzamais ilgums nedrīkst pārsniegt 24 mēnešus, turklāt attiecīgais darbinieks nedrīkst tikt nosūtīts, lai aizstātu citu nosūtīto personu.

• Uzņēmumam, kas nosūta darbinieku, būtiska saimnieciskās darbības daļa ir jāveic Latvijā, nevis tikai tajā dalībvalstī, kurp darbinieks ir norīkots.

Kur meklēt informāciju?

Plašāka informācija par šiem nosacījumiem ir pieejama VSAA mājaslapas www.vsaa.lv sadaļā “ES un starpvalstu līgumi” > “Darbs citā ES valstī”. Turpat ir pieejama arī iesnieguma veidlapa A1 sertifikāta pieprasīšanai, kā arī informācija par dokumentiem, kas darba devējam jāiesniedz kopā ar iesniegumu. Iesakām vērsties VSAA laikus un pieprasījumu iesniegt vismaz sešas nedēļas pirms darbības sākšanas citā valstī, lai darbinieks pēc attiecīgās valsts iestādes pieprasījuma varētu uzrādīt minēto sertifikātu. Pieprasīt sertifikātu var jebkurā VSAA nodaļā, taču to izsniegšana notiek centralizēti – tos izsniedz VSAA Pierīgas nodaļas Klientu apkalpošanas daļā Rīgā, Lāčplēša ielā 70, vai arī nosūta klientam pa pastu, ja viņš izsaka šādu vēlmi.

Edīte Olupe, VSAA preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!