• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras ministre: Par kultūras nozīmi sabiedrības integrācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.2012., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244173

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta paziņojums

Par Valsts prezidenta vietas izpildīšanu

Vēl šajā numurā

16.02.2012., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kultūras ministre: Par kultūras nozīmi sabiedrības integrācijā

Noslēgušās kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes rīkotās pirmsreferenduma diskusijas, kurās apkopotās atziņas kalpos par pamatu valsts rīcībai pēc referenduma. Kultūras ministre pateicas Latvijas inteliģences pārstāvjiem par dalību diskusijās un uzsver: "Ja mums būtu zināšanas par to, kas ir mūsu vērtības, mēs visi būtu lepni par to, ka dzīvojam Latvijā, un līdz referendumam nenonāktu."

"Pirmkārt, esmu stingri nolēmusi iestāties par vērtību sadaļu Nacionālajā attīstības plānā; tās jādefinē kopīgās diskusijās. Otrkārt, mums jānostiprina kultūra kā sabiedrības integrācijas būtisks instruments, atbilstoši veidojot tās saturu. Treškārt, mums visiem jāiemācās mīlēt savu valsti par spīti negatīvajai attieksmei pret politiķiem, jo, tikai cienot cits citu, mēs nekad vairs nenonāksim tādā situācijā kā šī," uzskata ministre.

Diskusijas laikā skolas un pirmskolas vecuma izglītības iestādes tika minētas kā vietas, kur jau bērnībā veidojas plaisa starp latviešiem un krievvalodīgo iedzīvotāju daļu. Vairums izteikto atziņu apstiprina, ka kultūrā satiekas un harmoniski līdzās pastāv dažādu etnisko piederību cilvēki. Tādējādi tieši kultūra ir neaizstājams sabiedrības integrācijas lauks. Pašapziņa, dzimtenes piederības sajūta un lepnums par savu valsti jāveicina visos Latvijas iedzīvotājos, neatkarīgi no viņu etniskās piederības. Teju visi diskusiju dalībnieki atzina, ka nepieciešamas kopīgas vērtības, kas turpmāk kalpotu kā ceļa zīmes, kam seko ikviens iedzīvotājs un politiķi.

Diskusijā piedalījās dzejnieks, Nacionālās kultūras padomes priekšsēdētājs Sergejs Timofejevs, Dailes teātra režisors Mihails Gruzdovs, režisore Māra Ķimele, Ventspils rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja Andra Konste, kinorežisors Jānis Streičs, tēlnieks Gļebs Panteļejevs, filmu producents Roberts Vinovskis, gleznotāja Džemma Skulme, Rakstniecības un mūzikas muzeja vadītāja Ilze Knoka, muzeja "Ebreji Latvijā" vadītājs Iļja Ļenskis un bijušais vadītājs Marģers Vestermanis, Latvijas Vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš, Okupācijas muzeja pārstāvis Valters Nollendorfs, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs, publicists Gints Grūbe, valsts aģentūras "Latvijas Nacionālais mākslas muzejs" direktore Māra Lāce, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa un operas solists Nauris Puntulis. Diskusiju vadīja ministres padomniece sabiedrības integrācijas jautājumos Sarmīte Ēlerte.

Iluta Bērziņa, ministres padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!