• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar labklājības ministri pārrunājot sociālos jautājumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2012., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243952

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iepazīstoties ar Vēsturnieku komisijas šā gada prioritātēm

Vēl šajā numurā

10.02.2012., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar labklājības ministri pārrunājot sociālos jautājumus

9.februārī Valsts prezidents Andris Bērziņš tikās ar labklājības ministri Ilzi Viņķeli, lai pārrunātu veicamos uzdevumus sociālā budžeta ilgtspējas nodrošināšanai, kā arī neatliekami veicamos pasākumus nodarbinātības veicināšanai valstī.

Valsts prezidents konceptuāli atbalstīja labklājības ministres iecerētos risinājumus sociālā budžeta izdevumu un ieņēmumu sabalansēšanai, tai skaitā pensionēšanās vecuma pakāpenisku palielināšanu, sākot ar 2014.gadu, vienlaikus saglabājot priekšlaicīgas pensionēšanās iespēju bez termiņa ierobežojuma. A.Bērziņš aicināja I.Viņķeli neatliekami pievērsties nodarbinātības jautājumu risināšanai, uz ko saņēma ministres atbildi, ka šī problēma tiks risināta triju ministru – labklājības, ekonomikas un izglītības un zinātnes – kopīgā sadarbībā.

Labklājības ministre uzsvēra, ka sociālās apdrošināšanas sistēmas uzņemtās saistības pret iemaksu lielumu šajā budžetā, kā arī esošā demogrāfiskā situācija Latvijā rada pamatotas bažas, ka jau tuvāko piecu gadu laikā sociālais budžets vairs nebūs sabalansējams. Tādēļ jārīkojas neatliekami un lēmums par pensionēšanās vecuma izmaiņām politiķiem jāpieņem jau šajā gadā. Vienlaikus ministre uzsvēra, ka piemaksas pie pensijām par darba stāžu, kuras no šā gada vairs netiek piešķirtas, joprojām sastāda 140 miljonu latu lielu finanšu slogu, kas no sociālā budžeta tiks noņemts tikai pēc diviem gadiem – 2014.gadā. Runājot par pensionēšanās vecuma palielināšanu, abas puses bija vienisprātis, ka līdzās šim lēmumam valstij jādomā par nodarbinātības jautājumiem, jo bezdarba apstākļos viena no lielākajām bezdarbnieku riska grupām ir cilvēki vecumā virs 45 gadiem. Šai ziņā liela nozīme ir mūžizglītības jautājumu risināšanai un darbaspēka mobilitātes principa atbalstīšanai Latvijas ietvaros.

Runājot par nodarbinātības politikas jautājumiem, labklājības ministre atzina, ka liela uzmanība jāpievērš arī jauniešu bezdarba problēmai, kā arī sociālo pabalstu sistēmas efektivitātei, kurai būtu jākļūst daudz mērķtiecīgākai, vienlaikus veicinot cilvēkos vēlmi strādāt un būt darba tirgus apritē. Šajā atbalsta sistēmā liela loma būtu jāatvēl pašvaldībām, pārdalot atbildību starp valsti un pašvaldībām.

Noslēdzot sarunu, amatpersonas apmainījās viedokļiem par Latvijas darba tirgus problēmjautājumiem, kas jārisina nekavējoties, lai apturētu jauniešu aizplūšanu darba meklējumos uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Šobrīd Latvijas darba tirgū vērojama ļoti zema produktivitāte, kā arī vidējā darba alga ir piecas reizes zemāka nekā vecajās ES dalībvalstīs. Zemas darba algas ietekmē arī sociālā budžeta iemaksu apjomu, kas faktiski jau šobrīd liek budžetam dotēt daudzus patlaban pensijā ejošus strādājošos, jo veiktās sociālās iemaksas neļauj noteikt pat 100 latu lielu pensijas apmēru.

Valsts prezidents A.Bērziņš izteica atbalstu Labklājības ministrijas iesāktajam darbam pie nodarbinātības scenārija veidošanas tuvākajiem desmit gadiem, kā arī idejai veidot nodarbinātības politikas padomi triju ministru sastāvā. Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvijai ir aktuāla vienota scenārija nepieciešamība gan ekonomiskajai attīstībai, gan darba tirgus modelim. Šai jautājumā liela nozīme būs Nodarbinātības valsts aģentūrai, kurai no bezdarbnieku reģistrācijas funkcijas būtu jāpievēršas arī karjeras konsultāciju funkcijai.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!