• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedaloties Stratēģiskās attīstības komisijas pirmajā sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2012., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243816

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

08.02.2012., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Piedaloties Stratēģiskās attīstības komisijas pirmajā sēdē

6.februārī Valsts prezidents Andris Bērziņš, atbalstot Stratēģiskās attīstības komisijas (SAK) izveidi, uzsvēra nepieciešamību pēc visaptveroša skatījuma uz attīstības procesiem un norisēm, kas atbalstītu gudru un atbildīgu valsts attīstību. Lai to sasniegtu, jānovērš integrētu risinājumu trūkums, jāpiedāvā ilgtermiņa un vidēja termiņa cēloņsakarību izvērtējums un tam atbilstoša rīcība, jāatbalsta talantu, radošuma un tautas uzņēmējspēju pieaugums, kā arī jāpanāk atbilstība starp resursu izvietojumu un attīstības prioritātēm. Vienlaikus šo jautājumu risinājumi ir iespējami, atbalstot sadarbību un sabiedrības iesaisti, kā arī labas valsts pārvaldības principus kā valsts ilgtermiņa attīstības pamatu, rīcības pēctecību un atbilstību nospraustajām prioritātēm.

Uzrunājot SAK dalībniekus pirmajā sēdē, A.Bērziņš teica: “Šī komisija nav veidota, lai strādātu citu institūciju vietā. Mūsu mērķis būs koncentrēties uz praktiski veicamām lietām, kā galveno plānošanas dokumentu valstī atbalstot Nacionālo attīstības plānu (NAP). Labāk paveikt reālas lietas šobrīd, nevis stāstīt sabiedrībai, kas notiks pēc gadiem divdesmit un vairāk.” Arī pārējie sēdes dalībnieki uzsvēra, ka šai komisijai savā darbā jāizvairās no neproduktīvas runāšanas, savukārt Valsts prezidentam būtu jāuzņemas iniciatīva virzīt risinājumam konkrētas problēmas, kas izkristalizējas komisijas sēžu laikā. Sēdes dalībnieki norādīja, ka komisijai un tās apakšstruktūrām savā darbā jācenšas koncentrēties uz netradicionālu ideju un risinājumu meklējumiem, kas sasniedz konkrētu un ātru rezultātu ikvienā no virzieniem, pie kā SAK strādās.

Valsts prezidents Andris Bērziņš un komisija vienojās, ka NAP izstrādāšanai un struktūrfondu plānošanai valstī jānotiek vienlaikus.

Proti, ES fondu plānošanai jānotiek atbilstoši NAP izvirzītajām prioritātēm. Vienlaikus SAK savā darbībā vadīsies no nepieciešamības sniegt atbalstu NAP izstrādāšanai gan idejiski, gan praktiski, jo NAP, kā uzsvēra SAK loceklis un Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Mārtiņš Krieviņš, ir jābūt maksimāli konkrētam dokumentam gan finanšu avotu, gan to pārdales ziņā.

Izvērtējot SAK turpmākās darbības prioritātes un veicamos uzdevumus, sēdes dalībnieki vienojās, ka nākamā sēde, kam saskaņā ar nolikumu jānotiek mēneša laikā, par vienu no diskusijas pamatpunktiem izvirzīs jautājumu par reģionālo attīstību konkurētspējas nodrošināšanai. Savukārt balsojums par komisijas vadītāju un vietniekiem norisināsies elektroniskās saziņas ceļā starp komisijas dalībniekiem turpmāko divu nedēļu laikā.

SAK ir Valsts prezidenta izveidota neatkarīga konsultatīva institūcija. SAK izskatāmā jautājuma analīzi noformē viedokļa formā, kuru publicē mājaslapā internetā www.saki.lv un sociālajos tīklos. SAK viedoklim ir ieteikuma raksturs. SAK par lēmumiem un ierosinājumiem informē Valsts prezidentu.

SAK darbības izaicinājums ir jau 2015.gadā reprezentēt Latviju kā valsti, kas ir spējīga apzināti virzīties izaugsmes mērķu sasniegšanas virzienā. SAK darbības prioritātes ir saistītas ar aktuāliem tautsaimniecības, publiskās pārvaldības un cilvēkkapitāla attīstības jautājumiem, paredzot atbilstošu apakškomisiju un augsta līmeņa grupu izveidošanu. SAK mērķis ir sekmēt ilgtspējīgu valsts attīstību, ievērojot Latvijas nacionālo interešu būtību un to īstenošanas iespējas mainīgajā pasaulē, sniedzot neatkarīgu vērtējumu un nodrošinot sabiedrības līdzdalību. Šo mērķu sasniegšanu raksturo tādi rezultāti kā risinājumu prognozējamība un paredzamība, saskaņota un izvērtēta izaugsme un attīstības politiku atbilstība pieejamiem resursiem un prioritātēm. SAK darbības pamatvirzieni ir atbalsta sniegšana ilgtspējīgas tautsaimniecības un konkurētspējīgas uzņēmējdarbības vides izveidei, nabadzības mazināšanai, sabiedrības saliedētības un valsts pārvaldības uzlabošanai.

Publiskās pārvaldības jomā svarīgākie uzdevumi ir tiesiskuma un valstiskuma veicināšana, samazinot attīstību ierobežojoša normatīvā regulējuma apjomu, organizētās pilsoniskās sabiedrības stiprināšana, uzņēmējdarbības tiesiskās vides uzlabošana, atbildīgas un prognozējamas vidēja termiņa attīstības plānošanas tradīciju iedibināšana, to sasaistot ar rezultātiem un budžeta resursiem. Cilvēkkapitāla attīstības jomā ir iecerēts sniegt atbalstu nodarbinātības un migrācijas rīcībpolitikas izstrādē, atbalstīt ekonomikas piemērošanas demogrāfisko procesu izaicinājumiem, atbalstīt strukturālās reformas izglītības, zinātnes, veselības aprūpes un sociālās aizsardzības jomā, kā arī atbalstīt uzņēmējspējas, kreativitāti, radošumu un talantu piesaisti. Ilgtspējīgas tautsaimniecības jomā jāsniedz atbalsts konkurētspējīgas, modernas un dinamiskas tautsaimniecības struktūras izveidē, ilgtspējīgā valsts resursu un aktīvu pārvaldībā, reģionu attīstībā, kā arī ilgtspējīgas enerģētikas rīcībpolitikas jomā.

SAK ir veidota pēc organizētās pilsoniskās sabiedrības pārstāvniecības principa, aicinot līdzdarboties Latvijas Rektoru padomes, Latvijas Zinātņu akadēmijas, Latvijas Bankas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvjus. Organizētās pilsoniskās sabiedrības sektoru ir aicinātas pārstāvēt biedrības “Latvijas Pilsoniskā alianse” un “Eiropas kustībā Latvijā”, uzsverot Eiropas Savienības īpašo dimensiju Latvijas attīstības procesā. SAK sastāvu un priekšsēdētāju apstiprina Valsts prezidents, balstoties uz SAK lēmumu, apakškomisijas veidos SAK locekļi, pieaicinot noteiktu jomu ekspertus..

Būtiska ir valdības un parlamenta līdzdalība valsts attīstības procesos. SAK savā darbībā vadīsies no sadarbības principiem, iesaistot Ministru prezidenta padotībā esošo Pārresoru koordinācijas centra vadītāju un LR Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Nacionālā attīstības plāna izstrādes un ieviešanas uzraudzības apakškomisijas priekšsēdētāju, cenšoties panākt maksimāli iespējamo rezultātu. SAK ir iecerējusi tās darbībā plaši iesaistīt Latvijā un starptautiskā vidē pazīstamus ekspertus, tādējādi paplašinot izskatāmo jautājumu loku un organizējot mērķētas diskusijas par aktuāliem attīstības jautājumiem, veidojot augsta līmeņa ekspertu grupas un rīkojot diskusijas par sabiedrībā aktuāliem jautājumiem. SAK savā darbībā balstīsies uz V.Vīķes-Freibergas un V.Zatlera izveidoto Stratēģiskās analīzes komisiju gūtās pieredzes un atziņām, savu darbību koncentrējot uz praktisku rezultātu sasniegšanu.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!