• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Novados un pilsētās: Viļānos un Rēzeknē, 02.02.2012.. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.02.2012., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243753

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par demogrāfisko situāciju Latvijā

Vēl šajā numurā

07.02.2012., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Novados un pilsētās: Viļānos un Rēzeknē, 02.02.2012.

2.februārī Valsts prezidents Andris Bērziņš, sākot vizīti Latgales reģionā, kā pirmo apmeklēja Viļānu novadu, kur tikās ar Viļānu novada domes deputātiem un vadību, kā arī apmeklēja Viļānu vidusskolu. Apmeklējot Viļānu vidusskolu, Valsts prezidents paziņoja, ka ir izlēmis savu nākamo nopelnīto algu ziedot Viļānu vidusskolai.

Sarunā ar Viļānu novada domes deputātiem tika skarti jautājumi par šābrīža situāciju Viļānu novadā, par augsto bezdarbu, kas ļoti satrauc novada vadību, par risinājumiem, kas varētu līdzēt pārvarēt šo krīzi, palielināt uzņēmēju interesi par Viļānu novadu. Sarunas laikā tika minētas arī krīzes sekas, kas šobrīd negatīvi ietekmē nodarbinātības līmeni novadā, proti, sociālo pabalstu sistēma lielā mērā neveicina interesi meklēt darbu, jo pabalsti lielai daļai novada iedzīvotāju ļauj dzīvot ilgstoši bez darba.

Sarunā ar domes deputātiem tika skarts arī izglītības jautājums Viļānos un novadā. Viļānu novada domes deputāti atzina, ka šis ir labvēlīgs laiks drosmīgiem lēmumiem valstij kopumā un novēlēja Valsts prezidentam apņēmību un gribasspēku šos lēmumus īstenot. A.Bērziņš deputātiem atbildēja, ka arī viņš ir pārliecināts, ka šis ir brīdis, lai Latvijā mainītu attieksmi pret daudzām lietām, ja Latvija vēlas arī turpmāk būt pasaules attīstītāko valstu saimē un pārvarēt krīzi. Valsts prezidents solīja, ka turpinās cieši sekot paša izteiktajiem ierosinājumiem par Latvijas nākotnes attīstību un darīs visu, lai Latvijā un jo īpaši Latvijas laukos iedzīvotāju skaits nesamazinātos un Latvija saglabātos kā valsts, kurā arī lauku reģionos vēlētos dzīvot cilvēki.

Viļānu vidusskolā Valsts prezidents tikās ar skolotājiem un skolēniem un atbildēja uz jautājumiem, tostarp par jauniešu aizceļošanas no laukiem apturēšanu, par budžetu vietu saglabāšanu Latvijas augstskolās, par iespējamām izmaiņām vidējās izglītības iegūšanā gada garumā, kā arī par skolotāju pensionēšanās vecuma samazināšanu.

A.Bērziņš uzsvēra, ka šobrīd viss ir mūsu pašu rokās, arī Latvijas nākotne ir pašu Latvijas iedzīvotāju rokās: “Bet izglītība ir atslēga visam, un es aicinu ikvienu atcerēties, ka tikai izglītotai tautai ir nākotne.” Vienlaikus Valsts prezidents aicināja skolēnus apgūt pēc iespējas vairāk valodu, jo valoda ir līdzeklis, kas dod iespēju paplašināt zināšanas. Atbildot uz jautājumiem par jauniešu aizbraukšanu peļņā uz ārvalstīm, viņš uzsvēra, ka daudz būtiskāk ir iegūt labu izglītību, tai skaitā arī pasaules labākajās augstskolās, lai pēc tam atgrieztos savā dzimtajā novadā vai pilsētā un palīdzētu tām attīstīties.

Turpinot darba vizīti Latgalē, Valsts prezidents Andris Bērziņš, 2.februārī devās uz Rēzekni, kur kopā ar Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāju Aleksandru Bartašēvicu nolika ziedus pie Latgales simbola – pieminekļa “Vienoti Latvijai” – un devās uz tikšanos ar Rēzeknes pilsētas domes deputātiem.

Sarunas gaitā tika skarti Latgales reģiona un arī Rēzeknes pilsētas ekonomiskās attīstības jautājumi, akcentējot nepieciešamību tieši Latgales novadiem izstrādāt savu ekonomiskās attīstības programmu, par kuru 31.janvārī Rīgas pilī notika saruna un tika panākta vienošanās ar Latgales reģiona pierobežas novadu, kā arī Rēzeknes un Daugavpils pilsētu vadītājiem.

Rēzeknes pilsētas domes deputāti īpaši akcentēja kvalitatīvas izglītības nozīmi ekonomiskajai attīstībai, kā arī pauda satraukumu par gaidāmajām izglītības reformām, kas saistās ar vidējās izglītības iegūšanu. Valsts prezidents Andris Bērziņš uzsvēra, ka ikviena reģiona, novada un pilsētas attīstība vislielākajā mērā ir atkarīga no pašvaldības un tiem iniciatīvas bagātajiem cilvēkiem, kuri konkrētajā vietā dzīvo un ir tās patrioti. Vienlaikus A.Bērziņš vērsa uzmanību, ka ir pēdējais brīdis Latvijā, īpaši Latgalē, kad jāpārdomā turpmākā attīstība un izaugsme, jo nav laika vairs gaidīt, pretējā gadījumā lauku reģioni un reģionālās pilsētas var zaudēt savu nozīmi.

Atbildot uz jautājumiem par izglītības reformu, Valsts prezidents īpaši akcentēja skolotāju nozīmi, jo skolotāju izglītībai un viņu spējai mācību procesā ieinteresēt jauno paaudzi ir izšķiroša nozīme. Tāpat viņš piekrita Rēzeknes pilsētas domes pārstāvja ierosinājumam pārdomāt iespējamās piemaksas konkrētām profesijām (skolotājiem, ārstiem, policistiem), ja šo profesiju pārstāvji strādā Latgales reģionā.

Pēc sarunas ar Rēzeknes pilsētas domes pārstāvjiem A.Bērziņš tikās ar Rēzeknes–Aglonas diecēzes bīskapu Jāni Buli, apmeklēja Rēzeknes katoļu vidusskolu, kā arī Rēzeknes katedrāli.

Bīskaps J.Bulis pateicās Valsts prezidentam par Rēzeknes–Aglonas diecēzes apmeklējumu, uzsverot, ka visi Valsts prezidenti, ieskaitot pirmo Latvijas Valsts prezidentu Jāni Čaksti, ir apmeklējuši Rēzeknes katedrāli.

Sarunā ar A.Bērziņu J.Bulis īpaši akcentēja šobrīd sabiedrībā aktuālos jautājumus, uzsverot, ka arī Romas katoļu baznīca Latvijā ir satraukta par gaidāmo valsts valodas referendumu, jo šis jautājums skar gan ticīgos, gan neticīgos Latvijas iedzīvotājus. Bīskaps uzsvēra, ka Romas katoļu baznīca Latvijā vēlas aizstāvēt latviešu valodu. Baznīca atbalsta visas tautības, taču nevar piekrist ierosinājumam grozīt Latvijas Republikas Satversmi. Baznīca aicina cilvēkus doties uz referendumu un balsot pret grozījumiem Satversmē. Arī Valsts prezidents bija vienisprātis ar bīskapu, ka šobrīd ir svarīgi aicināt cittautiešus izprast latviešu bažas un satraukumu par gaidāmo referendumu.

Vēl abas amatpersonas apsprieda demogrāfijas problēmas Latvijā, kas iztukšo Latgales laukus un pilsētas.

Rēzeknes katedrālē A.Bērziņš par godu Sveču dienai dāvanā saņēma baznīcā svētītu sveci.

Valsts prezidents Rēzeknes domē tikās ar pilsētas iedzīvotājiem, lai sniegtu atbildes uz viņus interesējošiem jautājumiem. Uzsākot sarunu, viņš teica: “Rēzeknē esmu bijis vairakkārt un zinu, ka jūsu pusē cilvēki vienmēr ir bijuši uzņēmīgi, lai gan zinu, ka arī jums reizēm nolaižas rokas. Tomēr mana pārliecība liek teikt, ka Eiropas Savienības pierobežas reģioniem ir ļoti labas iespējas attīstīties. Ja šeit izdosies radīt ražotnes un piesaistīt finanses arī no citām valstīm, tad Latgalei būs tik ļoti nepieciešamās darba vietas un attīstība.”

Pilsētas iedzīvotāji uzdeva jautājumus par gaidāmajām reformām izglītībā, iespējamajām izmaiņām valsts pārvaldes modelī, referendumu par otru valsts valodu, akcīzes preču ievešanas ierobežojumiem, kā arī ar Rēzeknes sporta infrastruktūras attīstību nākotnē.

Atbildot uz šiem jautājumiem, Valsts prezidents uzsvēra, ka tikai konkurētspējīga izglītība dos iespēju Latvijai attīstīties un kļūt par tādu valsti, no kuras cilvēki vairs nebrauc projām labākas dzīves meklējumos. Savukārt, runājot par valsts valodas referendumu, A.Bērziņš atkārtoti uzsvēra, ka latviešu valodai ir jābūt vienīgajai valsts valodai, vienlaikus piebilstot, ka valodu zināšana mūsdienās ir neapstrīdama nepieciešamība zināšanu gūšanai un konkurencei darba tirgū: “Beidzot vidusskolu, jauniešiem būtu jāzina vismaz četras valodas, jo valoda ir instruments, lai apgūtu jaunas zinības un ietu dzīvē uz priekšu. Ja mēs turpināsim strīdēties par valodu, tad nekur tālu netiksim. Jaunas darba vietas no tā neradīsies.”

Runājot par akcizēto preču ievešanas samazinājumu, Valsts prezidents uzsvēra, ka Saeimas lēmums šajā jautājumā nav apspriežams, jo kontrabandas legalizēšana nav attaisnojama. Tomēr, vērtējot situāciju Latgales reģionā, valsts varas pārstāvjiem ir jārīkojas nekavējoties, lai sniegtu Latgalei atbalstu bezdarba mazināšanā un veicinātu ekonomikas atveseļošanos.

Valsts prezidents pauda apņemšanos ar izglītības ministru Robertu Ķīli pārrunāt visus aktuālos jautājumus, ko saistībā ar reformām izglītībā uzdeva Latgales iedzīvotāji, tai skaitā jautājumu par mācību satura pārplānošanu, kas ļautu vidusskolu pabeigt jau 18 gadu vecumā.

A.Bērziņš uzsvēra, ka turpinās pieteikto diskusiju par pašvaldību pilnvaru paplašināšanu un izpildvaras stiprināšanu, darot to Latvijas prezidenta zvērestā izteiktās apņemšanās vārdā: “Mans mērķis šajā amatā nav solīt nepiepildāmus panākumus, bet gan padarīt reālus darbus, lai šo četru prezidentūras gadu laikā Latvijas cilvēki justu, ka dzīve tiešām uzlabojas.”

Vizītes noslēgumā Valsts prezidents apmeklēja Rēzeknes katoļu vidusskolu, kurā viņš skolēniem uzdāvināja grāmatas. Tāpat Valsts prezidents apmeklēja AS “Latvijas Finieris” meitas komercsabiedrības, mežistrādes un kokapstrādes uzņēmumu RSEZ SIA “Verems”, koka granulu ražotnes uzņēmumu RSEZ SIA “New Fuels” un alus ražotnes uzņēmumu RSEZ SIA “DFD”.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!