• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aicinājumu Baltijas valstīm rīkot kopīgus militāros iepirkumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.2012., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243572

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas lauksaimniecības ministru vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

02.02.2012., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aicinājumu Baltijas valstīm rīkot kopīgus militāros iepirkumus

Baltijas valstīm jāorganizē kopīgi iepirkumi militārajā jomā, kas ļautu ietaupīt finanšu līdzekļus. To Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti pauda 27.janvārī, tiekoties ar Igaunijas aizsardzības ministru Martu Lāru.

Tikšanās laikā komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis aicināja aktivizēt darbu, lai militārajā jomā Baltijas valstis varētu veikt kopīgus iepirkumus. "Kopīgi militārie iepirkumi ļautu trim Baltijas valstīm par izdevīgākām cenām iegādāties ieroču sistēmas un munīciju, kuras, pērkot atsevišķi, izmaksātu daudz vairāk. Turklāt labs piemērs ir kopīgo iepirkumu organizēšana veselības jomā, kuru vakar konceptuāli atbalstīja Saeima," teica komisijas priekšsēdētājs.

Arī Igaunijas aizsardzības ministrs pauda, ka kopīgu Baltijas valstu militāro iepirkumu rīkošanai ir labs potenciāls, kas noteikti jāizmanto. M.Lārs piekrita, ka šādu iepirkumu organizēšana ne tikai palīdzētu taupīt militāro budžetu līdzekļus, bet arī stiprinātu Baltijas valstu sadarbību. Tāpat ministrs rosināja šajā jomā domāt par sadarbību arī ar Skandināvijas valstīm, kā piemēru minot Igaunijas un Somijas kopīgo radaru iepirkumu, kas ļāvis Igaunijai tos iegādāties par divreiz zemāku cenu.

Pārrunājot abu valstu militāro budžetu veidošanas principus, A.Latkovskis atzinīgi vērtēja, ka Igaunija spējusi sasniegt NATO prasību militārajai jomai atvēlēt divus procentus no valsts iekšzemes kopprodukta. Komisijas priekšsēdētājs arī uzsvēra, ka militāro budžetu palielināšanai jāiet kopsolī ar valstu bruņoto spēku specializāciju saskaņā ar NATO tā dēvētās gudrās aizsardzības (smart defence) principu, kas ļauj efektīvāk izmanot arī ierobežotus finanšu līdzekļus. Savas nesenās vizītes laikā NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens Baltijas valstu sadarbību šajā jomā jau minēja kā labu piemēru, sarunā pauda A.Latkovskis.

Tāpat tikšanās laikā pārrunātā Igaunijā izvietotā NATO kiberdrošības centra darbība un NATO vadītā drošības spēku misija Afganistānā.

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!