• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Saeimas ārpolitikas debatēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.2012., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243566

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas deputātu tikšanos ar Afganistānas pašvaldības mēru

Vēl šajā numurā

02.02.2012., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Saeimas ārpolitikas debatēm

26.janvārī Saeimas sēdes laikā notika debates par Latvijas ārpolitikas un Eiropas Savienības (ES) jautājumiem.

Ar ziņojumu par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un ES jautājumos uzstājās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Pēc ministra ziņojuma debatēs runāja 26 deputāti, tostarp Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, kā arī visu frakciju pārstāvji.

Latvijas ārpolitikas jautājumiem veltītās debates Saeimā klātienē vēroja arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, valdības ministri, kā arī Latvijā akreditētā diplomātiskā korpusa pārstāvji.

Saeimas priekšsēdētāja pauda viedokli, ka Saeimā notiekošās ārpolitikas debates ir izcila izdevība argumentēt par nacionālās un eiropeiskās identitātes ciešajām saitēm, un šie argumenti var kalpot par pamatu tālākām diskusijām un tālākai domas attīstībai visa turpmākā gada garumā.

"Man ir prieks, ka, gatavojoties ārpolitikas debatēm, parlamentā jau ir notikušas diskusijas gan ar ekspertiem, gan ar nevalstisko sektoru. Tas ir vienīgais ceļš, kā veidot Saeimu par viedokļu veidošanas forumu, par vietu, kur tiek meklēti labākie valsts attīstības piedāvājumi," uzsvēra S.Āboltiņa.

Arī Ārlietu komisijas priekšsēdētājs O.Kalniņš debatēs akcentēja Saeimas būtisko lomu ārlietu jomā, koordinēti sasniedzot definētos valsts ārpolitikas mērķus.

"Saeimas deputātiem kopā ar Ārlietu ministriju un Valsts prezidentu ir līdzatbildība ārpolitikas mērķu īstenošanā," teica komisijas priekšsēdētājs. "Ja eksperti runā par koordinēto pieeju ārpolitikā, tad tas tieši attiecas uz šo valstisko trijstūri: Valsts prezidents, Saeima un valdība. Papildus tam ir jāuzklausa un jāsadarbojas ar mūsu ārpolitikas ekspertiem un NVO pārstāvjiem. Veidojot ārpolitiku, arī Saeimas deputātiem ir vara, ietekme un atbildība, jo arī deputāti ir diplomāti."

Savukārt Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra Saeimas lomu, gatavojoties gaidāmajai Latvijas prezidentūrai ES Padomē. "Saeima ir dabiska platforma, kur diskutēt par Latvijas prezidentūras prioritātēm. Saeimai būs arī aktīvi jāiesaistās parlamentārās dimensijas pasākumu organizēšanā, cieši sadarbojoties ar trio prezidentūras kolēģiem un, protams, arī ar Eiropas Parlamenta deputātiem," teica Z.Kalniņa-Lukaševica.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli ārlietu ministram ne vēlāk kā 16.janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā. Šajā ziņojumā jāietver arī informācija par darbību Eiropas Savienības jautājumos.

Gatavojoties ārpolitikas debatēm, 18.janvārī Saeimas Ārlietu komisija uz diskusiju par nozarei būtiskākajiem jautājumiem bija aicinājusi ārlietu ekspertus – akadēmiskās jomas un nevalstiskā sektora pārstāvjus.

Pirmās Saeimas debates par Latvijas ārpolitikas jautājumiem notika pagājušā gada 27.janvārī.

Ārlietu debates tiek rīkotas Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas dienai (26.janvārim) tuvākajā Saeimas sēdē.

 

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!