• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par pastiprinātu nelicencēto lombardu uzraudzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.01.2012., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243430

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija

Vēl šajā numurā

31.01.2012., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par pastiprinātu nelicencēto lombardu uzraudzību

26.janvārī Ekonomikas ministrijā notika valsts sekretāra Jura Pūces tikšanās ar Iekšlietu ministrijas un Valsts policijas vadību, lai vienotos par kopīgu, pastiprinātu uzraudzību nebanku patērētāju kreditēšanas sektorā, it īpaši nelicencētu lombardu darbībai.

2011.gada pirmajā pusē stājās spēkā virkne specifisku darbības nosacījumu nebanku kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem, kas tika izstrādāti, lai sekmētu vienlīdzīgu konkurenci tirgū un augstāku patērētāju tiesību aizsardzību. Savukārt no 2011.gada 1.novembra spēkā stājās nosacījums, ka patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai ir jāsaņem speciālā atļauja (licence), kas apliecina komersanta sniegto pakalpojumu kvalitāti.

Ņemot vērā, ka šobrīd atsevišķi negodprātīgi komersanti mēģina apiet tiesību aktos noteiktos darbības ierobežojumus (piemēram, aizliegumu strādāt naktī), kā arī nelicencē savu uzņēmējdarbību, Valsts policija un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs sācis veikt pastiprinātu kontroli nelegālajos kreditēšanas uzņēmumos, kas līdz 1.novembrim darbojušies kā lombardi, bet pašlaik savu darbību turpina zem komisijas veikalu vai līdzīgu pakalpojumu aizsega.

Papildus nebanku kreditēšanas jomā jau veiktajai uzraudzībai Ekonomikas ministrija, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, Iekšlietu ministrija un Valsts policija 26.janvārī vienojās par kopīgu darba plānu aktīvu pārbaužu veikšanai un pastiprinātai uzraudzībai komisijas veikalos un līdzīgos uzņēmumos, kuri nav saņēmuši licenci un nelikumīgi turpina veikt slēptu patērētāju kreditēšanu, piedāvājot pakalpojumus, kas pēc to ekonomiskā satura ir pielīdzināmi kreditēšanas līgumam.

Ekonomikas ministrija vērš uzmanību, ka tā sauktajā pelēkajā zonā strādājošo uzņēmumu darbība lielākajā daļā gadījumu uzskatāma par slēpto kreditēšanu un šādai darbībai ir piemērojama administratīvā atbildība par darbību bez speciālās atļaujas (licences).

Vienlaikus Ekonomikas ministrija aicina arī patērētājus rūpīgi izvēlēties pakalpojuma saņemšanas vietas, jo licences saņēmušajos lombardos Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ir veicis pārbaudi un līdz ar to komersanti ir pierādījuši, ka patērētājiem piedāvā augstāku pakalpojumu kvalitāti un aizsardzību.

 

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!