• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2011. gada 13. decembra saistošie noteikumi Nr. 155 "Par maksu par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu komercpārvadājumu veikšanai ar vieglajiem taksometriem Rīgā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.01.2012., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243406

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satversmes tiesas lēmums

Par tiesvedības izbeigšanu lietā Nr.2011-13-01

Vēl šajā numurā

31.01.2012., Nr. 17

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 155

Pieņemts: 13.12.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.155

Rīgā 2011.gada 13.decembrī (prot. Nr.73, 1.§)

Par maksu par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu komercpārvadājumu veikšanai ar vieglajiem taksometriem Rīgā

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 21.panta pirmās daļas
14.punkta f) apakšpunktu un Autopārvadājumu likuma 35.panta pirmo daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka maksas par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu pasažieru komercpārvadājumu veikšanai ar vieglajiem taksometriem (turpmāk – maksa par licences izsniegšanu) Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā apmēru, kā arī maksāšanas kārtību.

2. Maksu par licences izsniegšanu veido pastāvīgā daļa un mainīgā daļa:

2.1. maksas par licences izsniegšanu pastāvīgā daļa par visu speciālās atļaujas (licences) darbības laiku ir Ls 1 (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis);

2.2. maksas par licences izsniegšanu mainīgā daļa par katru pārvadātāja pasažieru komercpārvadāšanai izmantojamo transportlīdzekli, par kuru Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisija ir pieņēmusi lēmumu par licences kartītes piešķiršanu, ir:

2.2.1. Ls 12 (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis) mēnesī, ja pārvadātājs saņem licences kartīti uz laika periodu, kurš ir īsāks par 3 mēnešiem;

2.2.2. Ls 10 (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis) mēnesī, ja pārvadātājs saņem licences kartīti uz 3 vai vairāk mēnešiem.

3. Par speciālās atļaujas (licences) komercpārvadājumu veikšanai ar vieglajiem taksometriem dublikāta izsniegšanu pārvadātājs maksā Ls 0,50 (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis), par licences kartītes dublikāta izsniegšanu pārvadātājs maksā Ls 5 (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis).

4. Ja speciālā atļauja (licence) komercpārvadājumu veikšanai ar vieglajiem taksometriem tiek pārreģistrēta, pārvadātājam jāmaksā maksas par licences izsniegšanu pastāvīgā daļa.

5. Ja speciālās atļaujas (licences) komercpārvadājumu veikšanai ar vieglajiem taksometriem vai licences kartītes darbība tiek apturēta vai anulēta, maksa par licences izsniegšanu pārvadātajam netiek atmaksāta.

6. Maksa par licences izsniegšanu iemaksājama Rīgas domes Satiksmes departamenta pamatbudžeta kontā un izlietojama Rīgas domes Satiksmes departamenta darbības nodrošināšanai.

7. Dokuments, kas apliecina maksas par licences izsniegšanu samaksu, pārvadātājam jāiesniedz Rīgas domes Satiksmes departamentā:

7.1. par maksas par licences izsniegšanu pastāvīgo daļu – pirms speciālās atļaujas (licences) saņemšanas;

7.2. par maksas par licences izsniegšanu mainīgo daļu – kopā ar pieteikumu licences kartītes saņemšanai.

8. Ar šiem saistošajiem noteikumiem noteiktā maksa par licences izsniegšanu nav piemērojama attiecībā uz speciālajām atļaujām (licencēm) komercpārvadājumu veikšanai ar vieglajiem taksometriem vai licences kartītēm, par kuru piešķiršanu Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijas lēmums ir pieņemts pirms šo saistošo noteikumu stāšanās spēkā.

9. Saistošie noteikumi publicējami laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs



 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2011.gada 13.decembra saistošajiem noteikumiem Nr.155 "Par maksu par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu komercpārvadājumu veikšanai ar vieglajiem taksometriem Rīgā"

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi sagatavoti, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 21.panta pirmās daļas 14.punkta f) apakšpunktu un Autopārvadājumu likuma 35.panta pirmo daļu.

Likuma "Par pašvaldībām" 21.panta pirmās daļas 14.punkta f) apakšpunktā ir noteikts, ka tikai pašvaldības dome var noteikt, ja tas nav aizliegts vai noteikts ar likumiem vai Ministru kabineta noteikumiem, maksu par licenču (atļauju) izsniegšanu. Saskaņā ar Autopārvadājumu likuma 35.panta pirmo daļu pasažieru pārvadājumus ar vieglo taksometru drīkst veikt tikai tad, ja pārvadātājs ir saņēmis speciālo atļauju (licenci), ko izsniedz pašvaldība. Saskaņā ar Autopārvadājumu likuma 1.panta 18.1punktu kā apliecinājums tam, ka pārvadātājs ir saņēmis speciālo atļauju (licenci) komercpārvadājumu veikšanai, katram pārvadātāja transportlīdzeklim tiek izsniegta licences kartīte.

Saistošie noteikumi nosaka maksas par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu komercpārvadājumu veikšanai ar vieglajiem taksometriem Rīgā apmēru, ko veido pastāvīgā daļa (Ls 1 par licences izsniegšanu vai pārreģistrāciju) un mainīgā daļa (Ls 12 vai Ls 10 par katru transportlīdzekli mēnesī), kā arī maksāšanas kārtību.

Pašlaik maksa par licences kartīti transportlīdzeklim ir noteikta Ls 10 (ar pievienotās vērtības nodokli) mēnesī, kāda tā ir bijusi kopš 1997.gada. Ar saistošajiem noteikumiem maksas par licences izsniegšanu mainīgā daļa (maksa par licences kartīti) tiek paredzēta Ls 10 vai Ls 12 (ar pievienotās vērtības nodokli) mēnesī atkarībā no licences kartītes saņemšanas ilguma. Diferencēta maksa noteikta ar mērķi motivēt pārvadātājus saņemt licences kartīti uz iespējami ilgāku laiku, tādējādi samazinot pašvaldības izdevumus, kas saistīti ar licences kartītes izsniegšanas procesu. Ja pārvadātājs saņems licences kartīti uz laika periodu, kurš ir īsāks par 3 mēnešiem, maksa būs Ls 12 mēnesī, bet, saņemot licences kartīti uz 3 vai vairāk mēnešiem, saglabāsies līdzšinējā maksa Ls 10 mēnesī par vienu transportlīdzekli.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 15.panta pirmās daļas 11.punktam un Autopārvadājumu likuma 35.panta pirmajai daļai speciālās atļaujas (licences) izsniegšana komercpārvadājumu ar vieglo taksometru veikšanai ir pašvaldības funkcija, kuras izpilde saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 7.panta otro daļu tiek finansēta no attiecīgās pašvaldības budžeta, ja likumā nav noteikts citādi. Lai nodrošinātu finansējumu pašvaldībai noteiktās funkcijas izpildei, ir nepieciešams noteikt maksu par speciālo atļauju (licenču) un licences kartīšu izsniegšanu komercpārvadājumu veikšanai ar vieglajiem taksometriem. Ar vieglo taksometru licencēšanu saistītās izmaksas pašvaldībai ir Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijas sekretariāta funkciju izpilde un licencēšanas administrēšana, tajā skaitā datubāzes uzturēšana, dokumentu (licenču un licences kartīšu) sagatavošana un izsniegšana, sadarbība ar iesaistītajām valsts institūcijām, arhīva uzturēšana, licencētās darbības tiesiskuma uzraudzība un kontrole (tajā skaitā kontroles reidi ielās).

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Ieņēmumi no maksas par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu komercpārvadājumu veikšanai ar vieglajiem taksometriem tiek plānoti tādā apmērā, lai segtu ar vieglo taksometru licencēšanu saistītās izmaksas.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Netiek plānota būtiska ietekme uz uzņēmējdarbības vidi.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Administratīvās procedūras netiek mainītas.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas nav notikušas.


Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!