• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par ražotāju cenām apstrādes rūpniecībā 2011.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.2012., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243291

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par ES finansējuma ieguldīšanu lauku attīstībā

Vēl šajā numurā

26.01.2012., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par ražotāju cenām apstrādes rūpniecībā 2011.gadā

Kā liecina jaunākie statistikas dati, 2011.gada decembrī, salīdzot ar novembri, apstrādes rūpniecībā ražotāju cenas nemainījās. Tas nozīmē, ka 2011.gada beigās tās bija par 5,1% augstākas nekā 2010.gada decembrī. Apstrādes rūpniecības ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai gada laikā pieauga par 5,4%, bet eksportētajai produkcijai – par 4,9%.

Kopumā vērtējot 2011.gadu, jāsecina, ka gada sākumā saglabājās straujš apstrādes rūpniecības ražotāju cenu pieaugums. Turklāt ražotāju cenas auga gan eksportētajai, gan vietējā tirgū realizētajai produkcijai. Kopš aizvadītā gada vidus ražotāju cenas ir stabilizējušās.

Būtiskākā ietekme uz apstrādes rūpniecības ražotāju cenu pārmaiņām 2011.gadā bija metālu ražošanai (cenu pieaugums – par 20%) un pārtikas produktu ražošanai (pieaugums par 9,4%). Būtiski 2011.gada laikā ražotāju cenas pieauga arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā (par 25,7%). Savukārt elektronisko, elektrisko un optisko iekārtu ražošanā cenas aizvadītajā gadā saglabājās praktiski 2010.gada līmenī. Vienā no svarīgākajām Latvijas eksporta nozarēm – kokapstrādē –ražotāju cenas 2011.gadā bija par 3,9% augstākas nekā 2010.gadā, t.sk. eksportētās produkcijas cenas pieauga par 1,7%.

Nedaudz vairāk nekā 60% no apstrādes rūpniecībā saražotās produkcijas tiek eksportēta, tādēļ nozares kopējo ražotāju cenu dinamiku lielākā mērā ietekmē eksportētās produkcijas ražotāju cenu svārstības. Savukārt eksportētās produkcijas cenas pamatā nosaka cenu tendences pasaulē. Tā, piemēram, straujo apstrādes rūpniecības ražotāju cenu pieaugumu 2011.gada pirmajā pusē pamatā noteica nozīmīgo eksportpreču – metāla izstrādājumu un pārtikas preču – cenu pieaugums pasaulē.

Ministrijas Ekonomiskās attīstības
un darba tirgus prognozēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!