• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par stingrāku kontroles ieviešanu biocīdiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.2012., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243284

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības kvalitātes valsts dienests: Par obligātā izglītības vecuma bērniem, kas neapmeklē skolu

Vēl šajā numurā

26.01.2012., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par stingrāku kontroles ieviešanu biocīdiem

Parlaments 19.janvārī nobalsoja par stingrāku kontroles ieviešanu biocīdiem – odu atbaidīšanas, žurku indēšanas, dezinfekcijas u.c. līdzekļiem. Jauno noteikumu mērķis ir palielināt cilvēku veselības un vides aizsardzību, vienlaikus saskaņojot dalībvalstu procedūras pārdošanas atļauju izsniegšanai. “Esmu gandarīts, ka esam raduši līdzsvarotu risinājumu, lai uzlabotu gan drošumu, gan atļauju izsniegšanas procedūru, un Eiropas iedzīvotājiem būtu pieejami jauni, droši un efektīvi kaitēkļu apkarošanas līdzekļi,” pēc direktīvas pieņemšanas Parlamentā teica par Parlamenta nostāju atbildīgā deputāte Krista Klasa. Lai jaunie noteikumi stātos spēkā, Padomei, ar kuru jau panākta neoficiāla vienošanās, tie oficiāli jāapstiprina.

Veselībai nekaitīgākas mēbeles un virtuves

Jaunie noteikumi novērš līdzšinējās nepilnības noteikumos un attiecina tos arī uz “apstrādātiem izstrādājumiem”, piemēram, ar fungicīdu apsmidzinātiem dīvā­niem u.c. mēbelēm vai antibakteriālām virtuves virsmām.

Kaitīgu vielu ierobežošana

Gandrīz pilnībā aizliegts līdzekļos izmantot kancerogēnas un gēnus vai endokrīno sistēmu ietekmējošas vielas, kā arī reproduktīvajai sistēmai toksiskas vielas. Dalībvalstis varēs pieļaut izņēmumus vienīgi ārkārtas gadījumā, piemēram, ja tādējādi iespējams novērst vēl lielākus draudus sabiedrības veselībai.

Deputātiem bažas radīja arī iespējamie draudi, ko varētu radīt nanotehnoloģijas, tāpēc tie panāca, lai līdzekļiem, kuru sastāvā ir nanomateriāli, veiktu īpašas drošības pārbaudes un noteiktu īpašu marķējumu.

Tirgus atvēršana

Jaunie tiesību akti vēl vairāk saskaņo ES biocīdu tirgu un nosaka termiņus, kuros iestādēm jāizvērtē uzņēmumu iesniegtie pieteikumi uz atļaujām. Uzlabots arī stāvoklis attiecībā uz izsniegto atļauju atzīšanu citās dalībvalstīs. No 2013.gada ieviesīs iespēju pieteikties Savienības atļaujai, un no 2020.gada Savienības atļauju varēs piešķirt visām biocīdu kategorijām.

Mazāk izmēģinājumu ar dzīvniekiem

Lai novērstu atkārtotus izmēģinājumus ar dzīvniekiem, uzņēmumiem apmaiņā pret taisnīgu kompensāciju būs jānodod kopīgai izmantošanai dati par to veiktajiem izmēģinājumiem un pētījumiem.

Eiropas Parlamenta
Informācijas birojs Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!