• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par ES fondu apguves progresu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.2012., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243206

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Aicinot izteikt viedokli par pensionēšanās vecumu

Vēl šajā numurā

25.01.2012., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par ES fondu apguves progresu

Finanšu ministrija noraida, ka šābrīža Eiropas Savienības (ES) fondu apguves progress atšķirtos no plānotajiem mērķiem.

Finanšu ministrija norāda, ka Saprašanās memorandā ar Eiropas Komisiju (EK) noteiktās saistības 2011.gadam attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) fondu apguvi ir par 98% izpildītas. Pēc jaunākajiem datiem, Latvija starp ES jaunajām dalībvalstīm ierindojas sestajā vietā pēc atmaksām no EK valsts budžetā.

Plašsaziņas līdzekļos izskanējusī informācija, ka Latvija no EK ir saņēmusi vēstuli, kurā tiek kritizēta ES fondu apguve Latvijā, ir darba līmeņa dokuments, kurā EK ir fiksējusi divpusējās tikšanās (pagājušā gada 8.novembrī) starp Latvijas un EK pārstāvjiem sarunu rezultātu. Vēstule neparedz nekādas sankcijas Latvijai, bet ietver EK vērtējumu par ES fondu darbības programmu “Uzņēmējdarbība un inovācijas” un “Infrastruktūra un pakalpojumi” ieviešanu.

Dati, uz ko EK atsaucas vēstulē par ES fondu darbības programmu īstenošanu Latvijā, ir nekorekti. Arī pati EK vēstulē norāda, ka tās rīcībā esošie dati varētu būt nepilnīgi.

Ar daļu EK norāžu Latvija ir vienisprātis, piemēram, piekrītot, ka progress atsevišķās aktivitātēs (zinātnes infrastruktūras attīstība, inovācijas uzņēmējdarbībā u.c.) ir lēns, taču Latvija veic kompleksus pasākumus inovāciju kapacitātes celšanai – gan caur atbalstu zinātniskajai infrastruktūrai (priekšnoteikums inovāciju radīšanai), gan pētniecībai, gan jaunu produktu izstrādei, ieviešanai ražošanā.

Tāpat Finanšu ministrija piekrīt EK viedoklim, ka bieža grozījumu veikšanas ES fondu darbības programmās nav vēlama. Tai pašā laikā jāuzsver, ka šie grozījumi ļāva Latvijai pietiekami fleksibli pielāgoties krīzes radītajām sekām, piemēram, pārdalot finansējumu nodarbinātības veicināšanai un citām tautsaimniecību stimulējošām nozarēm.

Attiecībā uz EK norādi par lielo projektu īstenošanu darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” ietvaros var piekrist, ka pastāv problēma ar savlaicīgu projektu (par Rīgas piepilsētas dzelzceļa pasažieru pārvadājumu sistēmas modernizāciju un infrastruktūras attīstību Krievu salā) uzsākšanu un turpmāko īstenošanu.

Taču, neraugoties uz to, kāds lēmums tiks pieņemts attiecībā uz “Pasažieru vilciena” iepirkumu, joprojām būs iespēja ES finansējumu efektīvi izmanot.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!