• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas sirdī, likteņu kopības zemē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.1999., Nr. 151/154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24313

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūsu darbam nāk talkā "Latvijas Vēstneša" divi sējumi

Vēl šajā numurā

13.05.1999., Nr. 151/154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas sirdī, likteņu kopības zemē

Vakar, 12.maijā, noslēdzās Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa triju dienu valsts vizīte Čehijas Republikā

Vizītes trešajā dienā

No rīta Latvijas Valsts prezidents savā rezidencē Prāgā, viesnīcā "Interkontinental", tikās ar Čehijas aizsardzības ministru Vladimiru Vethiju.

Īsi pirms viņu tikšanās Guntis Ulmanis Latvijas žurnālistiem uzsvēra, ka tieši viņa saruna ar Čehijas aizsardzības ministru būs viena no svarīgākajām šīs valsts vizītes laikā, jo aizsardzības dimensijai vizītes programmā ir ierādīta īpaši nozīmīga vieta. Uzsākot sarunu ar Čehijas aizsardzības ministru Vladimiru Vethiju, Latvijas Valsts prezidents atzīmēja Prāgas vēsturisko unikalitāti un arhitektonisko skaistumu. "Tagad es redzu, jums ir ko sargāt," teica Guntis Ulmanis. Pozitīvi novērtējot lielās rūpes, ko Čehijas Republika veltīja savai nacionālajai aizsardzībai. Tālāk sarunas gaitā Guntis Ulmanis izteica pārliecību, ka abu valstu aizsardzības ministrijas ir sasniegušas pietiekami augstu profesionālo līmeni, lai sekmīgi risinātu sadarbības padziļināšanas jautājumus. Čehijas aizsardzības ministrs Vladimirs Vethijs savukārt izteica Guntim Ulmanim virkni interesantu atziņu, kas var būt noderīgas Latvijai, tai gatavojoties kļūt par NATO dalībvalsti.

Vladimirs Vethijs uzsvēra, ka īpaša vērība sagatavošanās periodā veltījama plānošanas un juridiskās bāzes nostiprināšanai. "Kandidātvalstīm ir īpaši svarīgi sabalansēt aizsardzības plānošanu ar valsts reālajām iespējām un īstenot konkrētus reāla plāna elementus," teica Čehijas aizsardzības ministrs, apsolot Čehijas palīdzību Latvijai mūsu valsts sagatavošanās posmā iestājai Ziemeļatlantijas savienībā.

Tālāk sarunas gaitā Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Čehijas aizsardzības ministrs Vladimirs Vethijs apmainījās ar informāciju par Kosovas krīzi. G.Ulmanis informēja Čehijas aizsardzības ministru par pasākumiem, ko mūsu valsts veikusi, lai palīdzētu Kosovas bēgļiem. Konkrēti, par Latvijas militāro mediķu grupas nosūtīšanu palīdzības sniegšanai Kosovas bēgļiem. Savukārt Čehijas aizsardzības ministrs informēja Latvijas Valsts prezidentu par Čehijas līdzdalību Kosovas krīzes noregulēšanas procesā. Čehijas aizsardzības ministrs uzsvēra, ka Čehijas Republika savas militāras vienības varētu nosūtīt uz Dienvidslāviju vienīgi pēc tam, kad šādam plānam būtu saņemts ANO Drošības padomes mandāts. V.Vethijs uzsvēra, ka Kosovas krīzes noregulēšanai jānorit sakarā ar G–24 apspriedes lēmumiem. Latvijas Valsts prezidents G.Ulmanis un Čehijas aizsardzības ministrs V.Vethijs bija vienisprātis, ka Eiropas Savienības un NATO paplašināšana ir viens no priekšnoteikumiem, lai nākotnē Eiropa vairs nesaskartos ar tik smagām problēmām, kāda ir Kosovas krīze. Latvijas Valsts prezidents izteica cerību un pārliecību, ka starp abām Aizsardzības ministrijām arī turpmāk notiks regulāra un aizvien dziļāka sadarbība.

Pēc tam Guntis Ulmanis izlidoja uz Česke Budejovici, ceļā uz šo pilsētu Gunti Ulmani un Ainu Ulmanes kundzi pavadīja Čehijas kultūras ministrs Jans Fencls.

Latvijas Valsts prezidents tikās ar Česke Budejovices vadību un apmeklēja Českijkrumlovu un 13.gadsimta pili, kas ir otra lielākā no senajām pilīm Čehijā. Česke Budejovices Vecajā mērijā augstajam viesim bija veltīta svinīga sagaidīšanas ceremonija. Šeit Latvijas Valsts prezidentu sveica Česke Budejovices lordmērs Miroslavs Peters. Guntis Ulmanis parakstījās mērijas goda viesu grāmatā.

Guntis Ulmanis Česke Budejovicē iepazinās arī ar "Budvar" alus darītavu, šeit Latvijas Valsts prezidents atbildēja arī uz žurnālistu jautājumiem.

Vakarā Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis atgriezās Latvijā.

Jānis Ūdris,

"Latvijas Vēstneša"

speciālkorespondents

Valsts prezidenta valsts vizītē Čehijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!