• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds":. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.01.2012., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243097

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ekonomisko sadarbību ar Kirovas apgabalu Krievijā

Vēl šajā numurā

24.01.2012., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šonedēļ žurnālā “Jurista Vārds”:

Juris Gromovs. Judikatūra patvēruma meklētāju lietās

Raksts ir tapis, pamatojoties uz autora izstrādāto pētījumu “Administratīvās rajona tiesas prakses analīze patvēruma lietās”. Sakarā ar raksta ierobežoto apjomu tajā netiek detalizēti apskatītas Eiropas Savienības tiesību normu prasības, kuras bija par pamatu Latvijas Republikas pašreizējam tiesiskajam regulējumam patvēruma jomā. Taču iespēju robežās raksts atspoguļo minētās prasības saistībā ar tajā apskatāmajiem problēmjautājumiem. Tāpat autors nemēģina aptvert visus ar Administratīvās rajona tiesas praksi saistītos jautājumus, bet mudina uz diskusiju un papildus izdarītajiem secinājumiem ieskicē arī virzienus, kur papildu izpēte būtu nepieciešama nākotnē. Kopumā Latvijas patvēruma sistēma eksistē gandrīz 14 gadus, kuru laikā ir pieņemti trīs likumi patvēruma jautājumos: 1997.gada likums “Par patvēruma meklētājiem un bēgļiem Latvijas Republikas teritorijā”, 2002.gada Patvēruma likums un 2009.gada Patvēruma likums. Salīdzinoši bieža likumu nomaiņa ir saistīta ar Eiropas Savienības pieaugošajiem centieniem izveidot Kopējo Eiropas patvēruma sistēmu, kurā tiktu līdzsvarotas patvēruma meklētāju iespējas lūgt un saņemt starptautisko aizsardzību un ES dalībvalstu tiesību aktu prasības šīs aizsardzības piešķiršanai. Šo centienu rezultātā pieaug arī to ES tiesību aktu skaits, kuru prasības ir jātransponē Latvijas Republikas tiesību aktos.

Arvīds Balodis. Civilprocesa likuma 483.–485.panta kārtībā iesniegtie un izskatītie protesti

Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas uzdevumā 2010.gada vasarā tika vāktas ziņas par Civilprocesa likuma 483.–485.panta kārtībā iesniegtajiem un izskatītajiem protestiem, savukārt aizvadītajā gadā šie dati tika apstrādāti un analizēti, turklāt rezultāti tika prezentēti advokātu kolēģijai. Pēc tās ieteikuma šis materiāls saīsinātā versijā arī sagatavots publicēšanai. Pētījuma mērķis bija noskaidrot galvenās tendences iesniegto lūgumu vai iesniegumu (kā šie dokumenti parasti tiek saukti praksē) par nolēmumu protestēšanu iesniedzēju struktūras izmaiņās, tāpat analizēt iesniegumu skaita dinamiku, protestēto nolēmumu tematikas un skaita izmaiņas, kā arī izpētīt, cik daudz šo protestu ir apmierināti, noraidīti, atsaukti u.tml. Pētījums pilnībā aptvēra Augstākās tiesas Senātā izskatītos protestus laikā no 2006.gada līdz 2009.gadam, kā arī to daļu no 2010.gadā izskatītajiem protestiem, kuri tika izskatīti Senātā līdz 2010.gada augustam un bija pieejami Senāta kancelejā un arhīvā. Pētnieciskā darba ietvaros apmeklējot iestādes un sazinoties ar Augstākās tiesas un Ģenerālprokuratūras darbiniekiem, tika atklāts, ka nav iespējams noskaidrot, cik iesniegumu par nolēmumu protestēšanu pētījumā iekļautajā periodā tika iesniegti, kāda ir to tematika, kā arī kādas personas ir iesniegušas šos iesniegumus.

“Jurista Vārda” redakcija

www.juristavards.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!