• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par deklarētās skaidrās naudas iemaksas kārtību bankā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.2012., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/242944

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par elektronisko pieteikšanos valsts robežas šķērsošanai

Vēl šajā numurā

19.01.2012., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par deklarētās skaidrās naudas iemaksas kārtību bankā

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti 11.janvārī iepazinās ar Finanšu ministrijas sagatavoto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu, kas noteiks kārtību, kādā fiziskas personas savā kontā kredītiestādē iemaksā skaidras naudas uzkrājumus, kas pārsniedz 10 tūkstošus latu.

"Nulles deklarācijas likuma pieņemšanas gaitā Budžeta komisijā bija izkristalizējušies vairāki problēmjautājumi, kurus atrisināt tika deleģēts Ministru kabineta noteikumos. Šodien, iepazīstoties ar Finanšu ministrijas izstrādāto projektu, secinājām, ka naudas iemaksas kārtība aprakstīta visai lakoniski," pauda Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

"Komisijas sēdē, atkārtoti iztaujājot projekta autorus par plānoto naudas iemaksas kārtību, saņēmām skaidrojumus, kas tomēr nesniedz atbildes uz visiem jautājumiem. Iespējams, ka noteikumiem ir jābūt īsiem un kodolīgiem, bet visas detaļas VID saviem klientiem skaidros pats. Atbildīgās institūcijas mums šodien apliecināja, ka visā Latvijā tiks uzsākta aktīva informatīvā kampaņa, lai iedzīvotājiem skaidrotu, kāda nauda, cik daudz, kā un kādā termiņā jāieskaita bankas kontā," uzsvēra J.Reirs.

Apspriežot piedāvāto MK noteikumu projektu, deputāti uzsvēra, ka iepriekš tika rosināts naudas iemaksai bankā nepiemērot komisijas maksu vai arī paredzēt, ka bez maksas naudu var ieskaitīt, piemēram, Valsts kasē. Finanšu ministrijas pārstāvji skaidroja, ka Valsts kase neapkalpo privātpersonas, labvēlīgāku apstākļu noteikšana kādai konkrētai bankai kropļotu konkurenci komercbanku vidū un ka katra kredītiestāde ir tiesīga pati noteikt savus pakalpojumu izcenojumus.

Tāpat deputāti interesējās, kā plānots risināt situāciju, ja banka atteiksies pieņemt naudu, kas, iespējams, ir nelegālas izcelsmes. "Šādas situācijas var rasties iemaksas pēdējā brīdī, un persona varēs apgalvot, ka likumu neizpildīja bankas dēļ," raksturoja komisijas sekretārs Imants Parādnieks. Viņš arī atzīmēja, ka nesaredz garantiju, ka netiks ierobežotas personas tiesības brīvi rīkoties ar savu īpašumu – bankā iemaksāto skaidro naudu, jo pēc būtības to var iesaldēt, lai apmierinātu, piemēram, valsts vai civiltiesiskus prasījumus.

MK noteikumu projekts izstrādāts saskaņā ar pagājušā gada decembrī Saeimā pieņemtā Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likuma deleģējumu. Projektā paredzēts, ka persona skaidras naudas uzkrājumu kopsummu, kas pārsniedz 10 tūkstošus latu, iemaksā savā kontā kredītiestādē līdz 2012.gada 1.jūnija pulksten 24.00. Plānots, ka šī nauda bankas kontā būs jāsaglabā vismaz līdz nākamās dienas – 2.jūnija – pulksten 00.05.

Budžeta komisijas sēdē Finanšu ministrijas pārstāvji deputātus informēja, ka MK noteikumu projekts pēc saskaņošanas ar Tieslietu ministriju un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju ir iesniegts izskatīšanai Ministru kabinetā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!