• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par veselības aprūpes sistēmu Iekšlietu ministrijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.01.2012., Nr. 3 https://www.vestnesis.lv/ta/id/242409

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

05.01.2012., Nr. 3

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par veselības aprūpes sistēmu Iekšlietu ministrijā

Iekšlietu ministrijas (IeM) dienestos esošo amatpersonu veselības stāvokļa un fiziskās sagatavotības novērtēšanas sistēma nenodrošina likumā noteiktā mērķa – dienestā atrodas amatpersonas, kuru fiziskā sagatavotība, veselības stāvoklis un psiholoģiskās īpašības atbilst noteiktajām prasībām, – sasniegšanu, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

VK ir konstatējusi, ka 2010.gadā IeM padotības iestādēs 18% no dienestā esošajām amatpersonām nebija nokārtojušas fiziskās sagatavotības normatīvus, tajā skaitā 28% – Valsts policijā, 9% – Valsts robežsardzē un 1% – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. Dienestā atrodas arī amatpersonas, kuras ilgu laiku nav veikušas veselības stāvokļa un psiholoģisko īpašību atbilstības pārbaudes.

Atbilstoši normatīvajiem aktiem amatpersonām no valsts budžeta līdzekļiem apmaksā pacienta iemaksas un līdzmaksājumus, kā arī kompensē noteiktus veselības aprūpes pakalpojumus par summu līdz 50 latiem gadā. VK norāda, ka pastāv nevienlīdzīga attieksme, jo gadījumos, kad amatpersonas pacientu iemaksas un līdzmaksājumus ir veikušas ārstniecības iestādēs, kuras nav IeM veselības un sporta centra līgumorganizācijas, šie izdevumi ir nepamatoti ieskaitīti kompensējamo izdevumu limitā.

Vērtējot normatīvajos aktos paredzēto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu un apmaksu, VK norāda uz nepietiekamu valsts budžeta līdzekļu izlietojuma kontroli. Revīzijā ir konstatētas neatbilstošas izmaksas – pacienta iemaksas un līdzmaksājumi segti amatpersonām pēc to atvaļināšanas no dienesta; dažos gadījumos kompensētas attaisnojuma dokumentiem neatbilstošas summas; vairākos gadījumos amatpersonām ir apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi par ārstēšanos stacionārā, kaut gan darba vietā tās nav iesniegušas darba nespējas lapu un par šo laiku ir saņēmušas darba samaksu.

IeM veselības un sporta centrs nav nodrošinājis nolikumā noteikto funkciju un uzdevumu kvalitatīvu izpildi, ieņēmumu no sniegtajiem maksas pakalpojumiem pilnīgu iekasēšanu, kā arī nav veicis sniegto maksas pakalpojumu ekonomisko izvērtējumu. Piemēram, ar maksas pakalpojumu sniegšanu saistītie tiešie izdevumi apsardzes darbinieku apmācībai ir par vismaz 12,7 tūkstošiem latu lielāki nekā no sniegtajiem pakalpojumiem gūtie ieņēmumi. Turklāt ir konstatēti gadījumi, ka apsardzes darbinieka kvalifikācija ir piešķirta personām, kuras nav kārtojušas kvalifikācijas eksāmenu.

Par revīzijā konstatēto Valsts kontrole ir informējusi tiesībaizsardzības iestādes.

Pēc revīzijas VK ir sniegusi IeM vairākus ieteikumus, kurus ieviešot, iekšlietu sistēmā tiktu pilnveidots amatpersonu obligāto veselības pārbaužu finansēšanas modelis, tiktu nodrošināta vienlīdzīgu principu ievērošana pacientu iemaksu, līdzmaksājumu un rehabilitācijas pakalpojumu apmaksai, kā arī tiktu pilnveidota amatpersonu veselības stāvokļa un fiziskās sagatavotības atbilstības novērtēšanas sistēma, nodrošinot dienestā esošo amatpersonu fiziskās sagatavotības, veselības stāvokļa un psiholoģisko īpašību atbilstību noteiktajām prasībām.

Revīzija veikta par laika posmu no 2010.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 30.jūnijam.

 

Valsts kontroles informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!