• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izmaiņām likumos no 2012.gada 1.janvāra. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.01.2012., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/242274

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izmaiņām sociālajā jomā 2012.gadā

Vēl šajā numurā

03.01.2012., Nr. 1

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izmaiņām likumos no 2012.gada 1.janvāra

Jādeklarē mantiskais stāvoklis

Fiziskām personām noteikts pienākums deklarēt savu mantisko stāvokli uz 2011.gada 31.decembra pulksten 24.00. To nosaka Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums.

Deklarēšanas pienākums ir spēkā, ja persona Latvijā ir iegādājusies nekustamo īpašumu, kura iegādes vērtība pārsniedz 10 tūkstošus latu un uz kuru nav nostiprinātas īpašumtiesības, kā arī īpašumu ārvalstīs. Tāpat būs jādeklarē skaidras naudas uzkrājumi, iegādātās kapitāla daļas Latvijā un ārzemēs, parāda vērtspapīri, aizdevumi, parādsaistības un citi īpašumi, kuru vērtība pārsniedz 10 tūkstošus latu. Nebūs jādeklarē tie īpašumi, kas jau ir reģistrēti valsts reģistros.

Deklarācijā uzrādītā skaidrā nauda, kas pārsniedz 10 tūkstošus latus, būs jāiemaksā kredītiestādē Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un termiņā.

Likums paredz iespēju fiziskām personām legalizēt ienākumus, kas gūti laikā no 1991.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 31.decembrim un par kuriem nav samaksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Šādiem iepriekš nedeklarētiem ienākumiem tiks piemērota nodokļa likme 15 procentu apmērā.

Deklarācija Valsts ieņēmumu dienestā būs jāiesniedz vienu reizi – laikā no 2012.gada 1.marta līdz 1.jūnijam.

 

Ierobežos akcīzes preču ievešanu no trešajām valstīm

Lai mazinātu cigarešu un alkohola nelegālu apriti, noteikts, ka pierobežas iedzīvotāji, nemaksājot akcīzes nodokli, pašu patēriņam paredzētās cigaretes, alkoholu un citas akcīzes preces no trešajām valstīm var ievest ne biežāk kā reizi nedēļā. Iepriekš, nemaksājot akcīzi, akcīzes preces ierobežotā daudzumā pāri robežai Latvijā varēja ievest reizi dienā.

 

Priekšlaicīgā pensijā arī šogad

Ar grozījumi likumā "Par valsts pensijām" par diviem gadiem pagarināta priekšlaicīgās pensionēšanās iespēja, kā arī saglabātas vairākas citas likuma normas, kuras citādi būtu spēkā tikai līdz 2011.gada beigām.

Izmaiņas paredz līdz 2013.gada 31.decembrim pagarināt iespēju pieprasīt vecuma pensiju divus gadus pirms noteiktā pensionēšanās vecuma personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem. Tāpat uz diviem gadiem tiek saglabātas arī tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem par darbu sevišķi kaitīgos, sevišķi smagos vai kaitīgos un smagos darba apstākļos.

 

Aizvietojamo kompensējamo zāļu izrakstīšana

No nākamā gada 1.janvāra, izrakstot savstarpēji aizvietojamās kompensējamās zāles un medicīnas ierīces, ārstam būs pienākums receptē ierakstīt konkrētās diagnozēs zāļu vai medicīniskās ierīces vispārīgo nosaukumu, savukārt farmaceita pienākums būs pacientam izsniegt lētākās attiecīgajam nosaukumam, zāļu formai un stiprumam atbilstošās zāles. To paredz grozījumi MK noteikumos par ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību.

 

Maternitātes un paternitātes pabalsts80 procentu apmērā

Maternitātes un paternitātes pabalstu turpmāk piešķirs 80 procentu apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas līdzšinējo 100 procentu vietā. To paredz grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", kas tika pieņemti līdz ar 2012.gada valsts budžeta likumu.

 

"Simtlatnieku programmu" aizstās algotie pagaidu sabiedriskie darbi

Šogad bezdarbniekiem pašvaldībās atkal ir pieejami algotie pagaidu sabiedriskie darbi. Tie aizstāj līdzšinējo "simtlatnieku programmu". Pasākumā var iesaistīties bezdarbnieki, kuri nesaņem bezdarbnieka pabalstu, nav priekšlaicīgi pensionējušies un bez darba ir vismaz sešus mēnešus. Izmaiņas paredz Saeimas pieņemtie grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā. Likuma grozījumi arī paredz, ka bezdarbnieka statusu no 2012.gada vairs nevarēs iegūt personas, kuras saņem valsts vecuma pensiju priekšlaicīgi.

 

Reversais PVN arī būvniecībā

Grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" nosaka, ka pievienotās vērtības nodokli (PVN) par būvniecības pakalpojumiem, kas sniegti iekšzemē, valsts budžetā no 2012.gada aprēķina un maksā pakalpojuma saņēmējs, nevis sniedzējs, kā tas bija līdz šim. Reversā PVN maksāšanas kārtība attiecas uz būvlaukuma sagatavošanu, būvobjekta pagaidu būvju būvēšanu un nojaukšanu, būves nulles cikla izbūvi, būves nesošo un nenesošo elementu vai konstrukciju būvēšanu, konstrukciju un iekārtu, piemēram, logu un durvju ielikšanu, liftu uzstādīšanu, ventilācijas un apkures sistēmu uzstādīšanu un montāžu. No 1.oktobra jau ir spēkā reversā PVN piemērošanas kārtība metāllūžņu piegādēm.

 

Zemesgrāmatu tiesnešiem plašākas pilnvaras

No 1.janvāra zemesgrāmatu nodaļas ir iekļautas rajonu (pilsētu) tiesu sastāvā un to kompetence tiek paplašināta ar vairāku lietu kategoriju izskatīšanu.

Zemesgrāmatu nodaļu tiesneši papildu zemesgrāmatu pārzināšanai skatīs arī pieteikumus par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu un saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā. Personām, kuras vēlēsies iesniegt minētos pieteikumus, vairs nebūs jādodas uz tiesu, bet gan uz attiecīgo zemesgrāmatu nodaļu, kuras no jaunā gada ir iekļautas vispārējā tiesu sistēmā rajonu (pilsētu) tiesu sastāvā.

"Jaunās kārtības mērķis ir zemesgrāmatu nodaļu integrēšana kopējā tiesu sistēmā. Iespējams, drīz runāsim vēl par kādām lietu kategorijām, ko nodot zemesgrāmatu tiesnešu kompetencē. Šī nav slodzes pārcelšana no vieniem pleciem uz citiem, bet rūpīgi apsvērti pasākumi, kuru rezultātā mazināsies tiesu noslodze, līdz ar to pakāpeniski lietas varēs tikt izskatītas īsākos termiņos," par jaunās kārtības priekšrocībām spriež tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

Iedzīvotājiem jāpievērš uzmanība, ka mainīsies zemesgrāmatu nodaļu nosaukumi, piesaistot tos attiecīgajai rajona (pilsētas) tiesai. Tāpat jāņem vērā, ka zemesgrāmatu nodaļu darbības teritorijas noteiktas atbilstoši attiecīgās rajona (pilsētas) tiesas darbības teritorijai, taču izņēmuma gadījumos vienas zemesgrāmatu nodaļas darbības teritorija aptvers vairāku tiesu darbības teritorijas. Pieteikumi par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu un saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā, kas piekritīgi Rīgas pilsētas tiesu (Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa, Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa, Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa, Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa) darbības teritorijai, no 1.janvāra jāiesniedz Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas zemesgrāmatu nodaļai Rīgā, Ūnijas ielā 8, k-9. Tie pieteikumi, kas piekritīgi Rīgas rajona tiesas un Siguldas tiesas darbības teritorijai, jāiesniedz Rīgas rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļai Rīgā, Ūnijas ielā 8, k-9. Savukārt pieteikumus, kas piekritīgi Daugavpils tiesas un Krāslavas rajona tiesas darbības teritorijai, turpmāk skatīs Daugavpils tiesas zemesgrāmatu nodaļa, Daugavpilī, Ģimnāzijas ielā 11.

Izmaiņas nosaka 2011.gada 21.jūlija grozījumi likumā "Par tiesu varu", un šāda reforma nepieciešama, lai saīsinātu tiesas procesu ilgumu vispārējās jurisdikcijas tiesās un pilnvērtīgāk izmantotu zemesgrāmatu nodaļu resursus.

 

Vienota kārtība reklāmas izvietošanai

No 1.janvāra valstī ir vienota Ministru kabineta noteikta kārtība, kā saskaņojama reklāmas izvietošana publiskās vietās un arī vietās, kas vērstas pret publisko vietu. Reklāmas izvietošanai joprojām ir jāsaņem attiecīgās pašvaldības vai tās noteiktās institūcijas atļauja, kas var saturēt konkrētas pašvaldības specifiskas prasības. Pašvaldības joprojām var noteikt ierobežojumus reklāmas izmēriem, veidiem, gaismas un skaņas efektiem, lai tie atbilstu videi un konkrētās vietas arhitektūrai. Pašvaldības arī būs tiesīgas noteiktās vietās aizliegt kādas konkrētas preces vai pakalpojuma reklāmu.

Šobrīd katra pašvaldība nosaka savu kārtību, un tās savstarpēji būtiski atšķiras – līdz pat četrām reizēm atšķiras iesniedzamo dokumentu skaits un līdz sešām reizēm procedūru skaits, kas jāveic, saskaņojot reklāmas izvietošanu. Šī kārtība ir haotiska un lieki apgrūtina uzņēmējus.

 

Vienkāršos gada ienākumu deklarēšanu

No 2012.gada vienkāršota ienākumu deklarēšana Valsts ieņēmumu dienestā (VID) tiem iedzīvotājiem, kuriem tas ir jādara obligāti. Ienākumu deklarācijā iedzīvotājiem ir jānorāda tikai tā informācija, kas nav pieejama citās valsts informācijas sistēmās. Nodokļu administrācijai šīs ziņas pašai ir jāiegūst no citiem valsts reģistriem.

Gada ienākumu deklarācija obligāti jāiesniedz individuālajiem uzņēmējiem, zemnieku saimniecību īpašniekiem un citiem saimnieciskās darbības veicējiem, kā arī ārvalstīs strādājošajiem un iedzīvotājiem, kas papildus darba algai saņēmuši autoratlīdzību.

Grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" nosaka, ka jaunā ienākumu deklarēšanas kārtība tiks uzsākta 2012.gada 1.janvārī, un to piemēros ienākumiem, kas gūti, sākot ar 2011.gada 1.janvāri. 

 

Ārzemēs strādājošajiem nebūs jāsedz ienākuma nodokļa starpība

No 1.janvāra mainīta iedzīvotāju ienākuma nodokļa uzlikšanas kārtība personām, kas gūst algota darba ienākumus ārvalstīs. Saskaņā ar grozījumiem likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" nodoklis nav jāmaksā par algota darba ienākumiem, kas gūti citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, vai valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgta un stājusies spēkā nodokļu konvencija. Šāda kārtība attiecas uz ienākumiem, kas gūti 2011.gadā.

Tādējādi ārzemēs strādājošajiem Latvijas iedzīvotājiem vairs nav pienākums segt starpību starp iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmēm mītnes zemē un Latvijā.

Grozījumi likumā arī paredz daļēju nodokļa amnestiju, un par darba ienākumiem ārvalstīs, ja tie gūti laikā no 2008.gada līdz 2010.gadam, ir jāmaksā piecu procentu iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Attiecībā uz personām, kas par iepriekšējo triju gadu laikā ārvalstīs gūtajiem ienākumiem nodokli nomaksājušas pēc 25 procentu likmes, noteikts, ka, iesniedzot precizētu deklarāciju, ārvalstīs strādājošie Latvijas iedzīvotāji var saņemt atpakaļ pārmaksāto nodokli.

 

Atvieglojumi mazajām biedrībām un nodibinājumiem

1.janvārī stājās spēkā grozījumi Biedrību un nodibinājumu likumā, kas nosaka, ka tās biedrības un nodibinājumi, kuru saimnieciskie darījumi gadā nepārsniedz 25 tūkstošus latu, savu grāmatvedību var kārtot vienkāršā ieraksta sistēmā. Gada pārskatam, ko iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā, ir jāsagatavo tikai ieņēmumu un izdevumu pārskata daļa un ziedojumu un dāvinājumu pārskats.

Šāda kārtība mazajām biedrībām un nodibinājumiem atvieglo grāmatvedības kārtošanu, kā arī samazina administratīvās procedūras un izmaksas. Vienkāršā ieraksta sistēma attiekcas uz pārskatiem par 2012.gadu un turpmākajiem gadiem.

 

Pabalsta izmaksa karavīriem

No 1.janvāra karavīriem izmaksās iepriekš apturēto izdienas pabalstu – papildu atlīdzību saistībā ar profesionālā dienesta līguma pagarināšanu, paredz grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā. Tādējādi mazināsies apmācītu un kvalificētu speciālistu aizplūšana no dienesta.

 

Uzsāks daļēju partiju finansēšanu no valsts budžeta

Sākot ar 2012.gadu, politiskās partijas daļēji tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem, paredz grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā.

Valsts finansējumu var piešķirt tām partijām, kuras iepriekšējās Saeimas vēlēšanās ir ieguvušas vairāk par diviem procentiem vēlētāju balsu. Plānots, ka par katru iegūto balsi partijas saņems 50 santīmus. Par naudas piešķiršanu lems Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Valsts budžeta finansējums nebūs pieejams, ja partija būs sodīta par priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegšanu. Tāpat naudu nevarēs saņemt partija, kas gada pārskatā vai vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā nebūs norādījusi darījumus, kuru kopsumma pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas.

 

Atsakās no enerģētikas tirgus dalībnieku licencēšanas

Grozījumi Enerģētikas likumā paredz atteikties no elektroenerģijas un siltumenerģijas ražotāju un tirgotāju licencēšanas, tā vietā ieviešot vienotu reģistru, ko veidos Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija.

 

Saeimas preses dienests;
Valsts kancelejas Komunikācijas departaments;
Tieslietu ministrijas Administratīvais departaments

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!