• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Tiekoties ar Latvijas Darba devēju konfederācijas vadību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2011., Nr. 205 https://www.vestnesis.lv/ta/id/242225

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

30.12.2011., Nr. 205

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Tiekoties ar Latvijas Darba devēju konfederācijas vadību

29.decembrī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs tikās ar Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidentu Vitāliju Gavrilovu un ģenerāldirektori Līgu Meņģelsoni. Tikšanās laikā tika pārrunātas iespējas, kā sociālos partnerus aktīvāk un savlaicīgāk iesaistīt politikas plānošanas dokumentu izstrādes procesā.

Viens no primārajiem sadarbības jautājumiem starp VARAM un LDDK ir uzņēmējdarbības aktivizēšana reģionos. Nav šaubu, ka lielajās pilsētās un novadu centros darbs pie tā jau notiek, tomēr tam jākļūst daudz mērķtiecīgākam un intensīvākam – reģionos to vēl arvien varētu raksturot kā samērā kūtru. Ir skaidrs, ka nepieciešama reāla darbība gan atbalsta, gan stimulēšanas veidā, tomēr šis jautājums ir atkarīgs gan no pašu iedzīvotāju uzdrīkstēšanās, gan attieksmes. Uzņēmējdarbību attīstīt ir sarežģīti, ja pašvaldības nav gatavas skaidrot biznesa ienākšanas nepieciešamību gan no jaunu darba vietu radīšanas (lai iedzīvotāji nedotos darba meklējumos uz lielajām pilsētām vai ārpus Latvijas), gan arī no infrastruktūras attīstības līdzekļu piesaistes aspekta.

Ar iepriekšminēto cieši ir saistīta arī reģionālā attīstība. Valsts un iedzīvotāju interesēs ir Latvijā veidot sabalansētu uzņēmējdarbības un dzīves vidi. Tāpēc svarīgi nodrošināt, lai cilvēki ne tikai būtu ieinteresēti dzīvot konkrētā vietā, bet tajā arī strādāt. Šāda pieeja pašvaldību darbā un iedzīvotāju prasībās pret konkrētā novada vadības rīcību veicinātu vienmērīgu attīstību – jaunu uzņēmumu dibināšanu un dažādu uzņēmējdarbības veidu attīstību. Savukārt tas būtiski ietekmētu gan konkrētā novada izaugsmi, gan cilvēku apmierinātību ar dzīvi, gan arī pozitīvi iespaidotu situāciju valsts tautsaimniecībā kopumā. Tādējādi cilvēki ne tikai vārdos, bet arī darbos apstiprinātu, ka Latvija ir labākā vieta, kur dzīvot, strādāt un audzināt bērnus.

Tikšanās laikā puses arī pārrunāja iespējas maksimāli aktivizēt pašu uzņēmēju savstarpējo sadarbību, iedrošinot viņus apvienoties un proaktīvi sadarboties ar pašvaldībām, savos novados vai pilsētās piedāvājot jaunas idejas un inovatīvus risinājumus viņiem nepieciešamās biznesa vides veidošanā. Ir svarīgi, lai uzņēmēji valsts un pašvaldības politikas dokumentu izstrādes procesā varētu paust savu redzējumu par tiem, izvērtējot to ietekmi un arī riskus. LDDK neapšaubāmi ir viens no ietekmīgākajiem sociālajiem partneriem valsts līmenī, tomēr tikpat būtiski ir tas, lai šādas uzņēmējus apvienojošas vienības veidojas arī reģionos un tiešā, nepastarpinātā veidā uzlabotu uzņēmējdarbības vidi katrā Latvijas novadā.

Sarunas dalībnieki arī vienojās, ka apzināto problēmu risināšanai valstī jānodrošina vēl efektīvāka un ciešāka sadarbība starp valsti/pašvaldībām, darba devējiem un darba ņēmējiem, balstoties uz vispusīgas ieinteresētības un maksimālas vienlīdzības principiem.

Inese Auniņa, ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!