• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par budžeta izpildi 2011.gada vienpadsmit mēnešos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.2011., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241801

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par efektīvu akcīzes nodokļa pārvaldību

Vēl šajā numurā

22.12.2011., Nr. 201

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par budžeta izpildi 2011.gada vienpadsmit mēnešos

Saskaņā ar Valsts kases oficiālo informāciju kopbudžeta deficīts šā gada novembrī bija 85,7 milj. latu un kopumā vienpadsmit mēnešos tas palielinājās līdz 167,0 milj. latu, izdevumiem (4814,9 milj. latu) pārsniedzot ieņēmumus (4647,9 milj. latu). Deficītu novembrī galvenokārt noteica deficīta palielināšanās valsts budžetā. Šā gada vienpadsmit mēnešos valsts budžetā, ieskaitot atvasinātās publiskās personas, izveidojās 186,9 milj. latu deficīts, savukārt pašvaldību budžetā, ieskaitot ziedojumus un dāvinājumus, bija 16,1 milj. latu pārpalikums.

Valsts budžetā gada pēdējos mēnešos ir vērojama izdevumu palielināšanās, bet tā galvenokārt ir saistīta ar subsīdiju un dotāciju palielināšanos komersantiem, biedrībām un nodibinājumiem ES fondu projektu ietvaros, veicot maksājumus atbilstoši noslēgtajiem līgumiem. Valsts budžetā tiek iekļauts ne tikai pamatbudžets, speciālais budžets, kā arī ziedojumi un dāvinājumi, bet arī t.s. atvasināto publisko personu budžets, kas ir daļēji no valsts budžeta finansētas atvasinātas publiskās personas un budžeta nefinansētas iestādes. Šā gada vienpadsmit mēnešos, salīdzinot ar 2010.gada atbilstošo periodu, atvasināto publisko personu budžeta pārpalikums samazinājās no 23,0 milj. latu līdz 2,8 milj. latu. To galvenokārt noteica kapitālo izdevumu pieaugums, kas no 4,3 milj. latu 2010.gada vienpadsmit mēnešos palielinājās līdz 21,7 milj. latu šā gada vienpadsmit mēnešos, ņemot vērā aktīvāku ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu politikas finansēto projektu ieviešanu. Lielāko daļu no šā budžeta izdevumiem veido augstskolu un zinātnisko institūtu izdevumi.

Neskatoties uz ārējās vides negatīvajām prognozēm, ekonomika turpina attīstīties dinamiski, nodrošinot nodokļu ieņēmumu pieaugumu arī gada pēdējos mēnešos. Novembrī, salīdzinot ar oktobri, nodokļu ieņēmumi kopbudžetā galvenokārt palielinājās, pieaugot nodokļu ieņēmumiem pašvaldību budžetā. Šā gada vienpadsmit mēnešos kopējie nodokļu ieņēmumi, ieskaitot iemaksas fondēto pensiju shēmā, bija 3595,1 milj. latu, kas salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu bija par 400,1 milj. latu jeb 12,5% lielāki, vienlaikus pārsniedzot plānoto par 155,4 milj. latu jeb 4,5%.

Lai gan pašvaldību budžetā šā gada vienpadsmit mēnešos, salīdzinot ar desmit mēnešu izpildi, pārpalikums samazinājās no 20,4 milj. latu līdz 16,1  milj. latu, tomēr deficīts novembrī bija būtiski mazāks nekā oktobrī un nodokļu ieņēmumi novembrī bija lielāki nekā oktobrī. Kopējie iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi (valsts budžetā un pašvaldību budžetā) šā gada vienpadsmit mēnešos bija 714,5 milj. latu, un salīdzinājumā ar 2010.gada atbilstošo periodu tie pieauga par 2,2%. Savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi pašvaldību budžetā, kur tie ir lielākais ieņēmumu avots, šā gada vienpadsmit mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējā gada vienpadsmit mēnešiem, pieauga par 4,8%. Ņemot vērā likumdošanā noteikto maksāšanas kārtību, kas paredz kārtējo ceturkšņa maksājumu veikšanu novembrī, nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi novembrī, salīdzinot ar oktobri, būtiski pieauga un kopumā šā gada vienpadsmit mēnešos bija 104,9 milj. latu, kas ir par 23,7% vairāk nekā 2010.gada vienpadsmit mēnešos.

Finanšu ministrija, vērtējot budžeta izpildi vienpadsmit mēnešos, saglabā prognozi, ka plānotais vispārējās valdības budžeta deficīta mērķis (4,5% no IKP), ņemot vērā korekcijas atbilstoši Eiropas kontu metodoloģijai, netiks pārsniegts.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!