• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par sulu un nektāru iepakojuma marķēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2011., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241721

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES Ministru padome: Par vides politikas un ekonomiskās attīstības līdzsvarotību

Vēl šajā numurā

21.12.2011., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par sulu un nektāru iepakojuma marķēšanu

Eiropas Parlaments apstiprināja jaunus, patērētajiem draudzīgus iepakojuma marķēšanas noteikumus augļu sulām un nektāriem. Mērķis ir nepieļaut iespējamu patērētāju maldināšanu ar sulu nosaukumu, ja tās pagatavotas no vairāku veidu augļiem, vai maldināt ar apgalvojumu, ka sulai "nav pievienots cukurs".

Parlaments apstiprināja grozījumus 2001.gada direktīvā ar 585 balsīm par, 33 pret un 1 atturoties. Deputāts, kurš izstrādājis Parlamenta rezolūciju Andress Perello Rodrigess uzsver: "Mūsu prioritāte bija informēt patērētājus, lai viņi zinātu, ko pērk. Parlaments īpaši iestājās par aizliegumu pievienot cukuru produktiem, ko pārdod ar nosaukumu "sula", kā arī par to, ka jānorāda informācija par cukuru vai saldinātājiem līdzīgos dzērienos."

 

Sulas no vairāku veidu augļiem

Ja produktu veido divu veidu sulas, tā pārdošanas nosaukumam turpmāk ir jāatspoguļo tā saturs, norāda deputāti. Piemēram, ja dzērienā ir 90% ābolu sulas un 10% zemeņu sulas, tam jāsaucas "ābolu un zemeņu sula". Šobrīd ir iespējams to pārdod ar nosaukumu "zemeņu sula". Ja dzērienā ir trīs vai vairāk dažādu augļu sulu, var lietot vispārīgus nosaukumus, piemēram, "vairāku veidu augļu sula".

 

Cukurs un saldinātāji

Deputāti uzsvēra, ka patērētāji, īpaši diabēta slimnieki, vecāka gadagājuma cilvēki un tie, kas ievēro diētas, vēlas precīzas norādes par atšķirību starp sulu un nektāru, kā arī būt informēti par visiem pievienotajiem saldinātājiem.

Turpmāk produktiem, ko pārdos kā augļu sulu, nedrīkstēs pievienot cukuru un saldinātājus. Cukurs vai saldinātāji varēs būt nektāros, kas pagatavoti no augļu biezeņa un ūdens. Norādi "bez cukura" nedrīkstēs izvietot uz nektāriem, kam pievienoti mākslīgie saldinātāji, piemēram, saharīns.

 

Apelsīnu sula

Daudziem produktiem, ko pārdod kā apelsīnu sulu, pievienots līdz 10% mandarīnu sulas, kas uzlabo produkta krāsu un garšu. Minētā prakse ir ierasta Brazīlijā un ASV, no kurām ievestā sula veido ievērojamu Eiropas sulu tirgus daļu. Lai nodrošinātu līdzvērtīgus konkurences nosacījumus, gan ievestās, gan Eiropas Savienībā ražotās apelsīnu sulas sastāvā drīkstēs būt vienīgi apelsīnu sula. Pretējā gadījumā tās nosaukumā būs jāmin mandarīnu sula.

 

Turpmākie soļi

Parlaments un Padome par noteikumiem jau neoficiāli vienojušies. Tagad vajadzīgs vienīgi formāls Padomes apstiprinājums, lai tie stātos spēkā. Vēl trīs gadus būs atļauts pārdot produktus, kas jau laisti tirgū vai kuru iepakojums ražots, vēl pirms stājušies spēkā jaunie noteikumi. Dalībvalstīm būs 18 mēnešu laikā jāievieš atbilstošas izmaiņas to tiesību aktos.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!