• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par unikālu izdevumu – LR Satversmes 8.nodaļas komentāriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2011., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241483

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 13.decembrī

Vēl šajā numurā

16.12.2011., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par unikālu izdevumu – LR Satversmes 8.nodaļas komentāriem


Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

 

Lai radītu Latvijas tiesību zinātņu vēsturē pēc sava satura vēl nebijušu pētījumu konstitucionālajās tiesībās, savus spēkus apvienojuši 37 (!) Latvijas augstas raudzes tiesību speciālisti un zinātnieki. Trīs gadus ilgušā zinātniskā projekta rezultāts nu ir ieraudzījis dienasgaismu kā apjomīgs (864 lpp.) un unikāls izdevums, veltīts valsts pamatlikuma jaunākajai nodaļai “Cilvēka pamattiesības”.

Klajā laista grāmata “Latvijas Republikas Satversmes komentāri, VIII nodaļa. Cilvēka pamattiesības”, kuras atvēršanas svētki notiks 19.decembrī. Tos ar uzrunu atklās Valsts prezidents Andris Bērziņš. Izdevums dodas pie lasītājiem, un iecerēts, ka pasākumā ceļavārdus tam teiks tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne, Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, tiesībsargs Juris Jansons, ES Tiesas tiesnesis Egils Levits, izdevuma redkolēģijas vadītājs Aivars Endziņš, Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš un LU Juridiskās fakultātes dekāne Kristīne Strada-Rozenberga.

Tas ir LU zinātniskais projekts, kura vadītājs ir LU Juridiskās fakultātes Valststiesību zinātņu katedras vadītājs profesors Dr.iur. Ringolds Balodis. Komentāri izdoti oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” Grāmatu apgādā, un tie tāpat kā Satversme paredzēti jebkuram interesentam un varētu būt noderīga lasāmviela ikvienam, kurš interesējas par savām tiesībām un vēlas iegūt jaunas zināšanas.

“Vieni no nozīmīgākajiem Satversmes grozījumiem kopš tās pieņemšanas joprojām ir Satversmes 1998.gada 15.oktobra grozījumi, kuri papildina Satversmi ar jaunu – VIII nodaļu. (..) Satversmes papildināšana ar VIII nodaļu ir īpaši būtisks notikums no konstitucionālo tiesību viedokļa, jo personu pamattiesību regulējums no šā brīža tiek ietverts hierarhijas ziņā augstākstāvošajā normatīvajā aktā – valsts konstitūcijā,” ievadā raksta projekta vadītājs.

Satversmes VIII nodaļas (tajā ir 27 panti: 89.–115.pants) komentāri izstrādāti pēc vienotām vadlīnijām. Gandrīz visiem ir līdzīga struktūra: ievads, normas ģenēze un saturs.

“Ievadā ietverts attiecīgās pamattiesības vēsturisks apskats (idejas pirmsākumi un tās evolūcija rietumu tiesību lokā), pētītas Satversmē ietvertajai tiesībai ekvivalentas vai līdzīgas tiesības starptautiskajos līgumos un ārvalstu konstitūcijās. Autori analizējuši Igaunijas, Lietuvas, Vācijas, Polijas, Somijas, Šveices konstitūcijas, kā arī citu valstu konstitūcijas, ja tajās ietvertais regulējums ir atšķirīgs un interesants,” izdevuma metodoloģiskajās piezīmēs skaidro projekta zinātniskais līdzstrādnieks, LU Juridiskās fakultātes lektors Edvīns Danovskis.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!