• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par tiesību aktu par pieejamību – šķēršļu novēršanu invalīdiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.12.2011., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241371

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Aicinot Krievijā rīkot jaunas vēlēšanas

Vēl šajā numurā

15.12.2011., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par tiesību aktu par pieejamību – šķēršļu novēršanu invalīdiem

Eiropas Komisija 13.decembrī sāka sabiedrisko apspriešanu par tās turpmākajiem plāniem, lai novērstu šķēršļus, ar ko Eiropā saskaras invalīdi. Šīs apspriedes palīdzēs Komisijai sagatavot priekšlikumus Eiropas tiesību aktam par pieejamību, ko paredzēts publicēt 2012.gada rudenī. Šīs iniciatīvas mērķis ir nodrošināt invalīdiem vienlīdzīgu piekļuvi fiziskajai videi, transporta pakalpojumiem, informācijai un sakaru pakalpojumiem. Tā sniegs labumu arī cilvēkiem ar ierobežotām pārvietošanās spējām, piemēram, gados vecākiem cilvēkiem. Šo pilnībā atklāto apspriežu mērķis ir apkopot uzņēmumu, invalīdu un plašākas sabiedrības viedokļus, un tās turpināsies līdz 2012.gada 29.februāra beigām.

“Pieejamība nozīmē novērst šķēršļus, ar ko invalīdi saskaras ēkās, transportlīdzekļos un tiešsaistē. Pieejamības uzlabošana padara vieglāku arī vecāku cilvēku, mazu bērnu vecāku un daudzu citu cilvēku dzīvi,” teica ES tiesiskuma komisāre Viviena Redinga. “Preču un pakalpojumu pieejamības uzlabošana nozīmē arī tirgus iespēju izveidi, un tā var stimulēt inovācijas un izaugsmi. Tāpēc mēs apspriežamies gan ar uzņēmumiem, gan ar invalīdiem, vecākiem cilvēkiem un plašāku sabiedrību.”

Pagājušajā gadā Komisija pieņēma visaptverošu stratēģiju, lai līdz 2020.gadam izveidotu no šķēršļiem brīvu un invalīdiem piemērotu Eiropu. Plānā izklāstīts, kā ES un valstu valdības var sniegt iespējas invalīdiem, lai viņi varētu izmantot savas tiesības.

Viens no svarīgākajiem iekļautajiem pasākumiem ir pieejamības iniciatīva. Tās mērķis ir izmantot standartizāciju vai publisko iepirkumu, lai visas preces un pakalpojumus padarītu pieejamus invalīdiem, vienlaikus veicinot ES tirgu attiecībā uz palīgierīcēm. Ņemot vērā Amerikas Savienoto Valstu pieredzi, paredzams, ka turpmākajos gados šis tirgus būtiski palielināsies.

Apvienotās Karalistes Neredzīgo valsts institūta pētījums liecina, ka lielveikalu ķēdes ieguldījums 35 tūkstošu sterliņu mārciņu apmērā, lai padarītu tās tīmekļa vietni pieejamu invalīdiem, radīja vairāk nekā 13 miljonu sterliņu mārciņu papildu ienākumus gadā. Vācijā pētījumā tika konstatēts, ka pieejamākas telpas palielinātu invalīdu ceļošanu, nodrošinot Vācijas tūrisma industrijai papildu apgrozījumu 620 miljonu eiro līdz 1,9 miljardu eiro apmērā.

Pamatinformācija

Vienam no sešiem iedzīvotājiem Eiropas Savienībā – aptuveni 80 miljoniem – ir invaliditāte, sākot no vieglas līdz smagai. Vairumam šo iedzīvotāju bieži vien ir liegta iespēja pilnībā iesaistīties sabiedrībā un tautsaimniecībā fizisku vai citu šķēršļu, kā arī diskriminācijas dēļ.

ES Pamattiesību hartā teikts, ka “Savienība atzīst un ievēro invalīdu tiesības izmantot pasākumus, kas paredzēti, lai nodrošinātu viņu neatkarību, sociālo un profesionālo integrāciju un dalību sabiedrības dzīvē”. Turklāt, parakstot ANO Konvenciju par personu ar invaliditāti tiesībām (UNCRPD), ES un visas 27 dalībvalstis jau ir apņēmušās radīt Eiropu bez šķēršļiem.

“Pieejamība” nozīmē, ka cilvēkiem ar invaliditāti ir tāda pati piekļuve kā visiem fiziskajai videi, transportam, informācijas un komunikācijas tehnoloģijām un sistēmām, kā arī citiem pakalpojumiem un dienestiem.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!