• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par zemes izpirkšanas un tās līguma noslēgšanas kārtību lauku apvidos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.1993., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241249

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.14-r

Par naftas produktu ievedmuitas tarifu likmēm

Vēl šajā numurā

27.08.1993., Nr. 67

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts zemes dienests

Veids: pavēle

Numurs: 27

Pieņemts: 05.08.1993.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

NO VALSTS ZEMES DIENESTA

Pavēle Nr.27

 

1993.gada 5. augustā

Par zemes izpirkšanas un tās līguma noslēgšanas kārtību lauku apvidos

 

Pamatojoties uz Latvijas Republikas Ministru Padomes 1993. gada 10. februāra lēmumā Nr. 66 apstiprināto "Kārtību, kādā aprēķināma samaksa un veicami maksājumi par īpašumā piešķirto zemi lauku apvidos" 11. punktu, paveēlu:

1. Apstiprināt 1. pielikumā pievienoto zemes izpirkšanas un tās līguma noslēgšanas kārtību lauku apvidos.

2. Apstiprināt 2. pielikumā pievienotās zemes izpirkšanas līguma veidlapas:

2.1.Zemes izpirkšanas līgums — veidlapa I - 1;

2.2. Zemes izpirkšanas līgums ar īpašuma ieķīlāšanas — veidlapa I - 2;

2.3. Zemes izpirkšanas maksājumu plāns.

Ģenerāldirektors G.Grūbe

 

Saskaņota ar Latvijas Hipotēku
un zemes bankas padomi
1993.gada 29.jūlija sēdē
(Lēmums Nr.13)

Apstiprināta ar Latvijas Republikas
Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora
1993.gada 5.augusta
pavēli Nr.27

Zemes izpirkšanas un tās līguma noslēgšanas kārtība lauku apvidos

Zemes izpirkšanas un tās līguma noslēgšanas kārtība lauku apvidos (turpmāk tekstā — "kārtība") izstrādāta saskaņā ar Latvijas Republikas likumu "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" un likumu "Par privatizācijas sertifikātiem", Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmumu "Par Latvijas Republikas likuma "Par privatizācijas sertifikātiem" spēkā stāšanās kārtību" un Latvijas Republikas Ministru Padomes 1993.gada 10.februāra lēmumā Nr.66 apstiprināto "Kārtību, kādā aprēķināma samaksa un veicami maksājumi par īpašumā piešķirto zemi lauku apvidos".

Šī kārtība izstrādāta Latvijas Hipotēku un zemes bankā (tālāk tekstā — BANKA); tā saskaņota ar Ekonomisko reformu ministriju, Finansu ministriju, Meža ministriju, Lauksaimniecības ministriju, Tieslietu ministriju un Valsts zemes dienestu.

Zemes izpirkšanas kārtība

1. Zemes izpirkšana notiek saskaņā ar līgumu, kas tiek noslēgts starp BANKU un zemes ieguvēju īpašumā par samaksu (turpmāk tekstā — "IZPIRCĒJS"). Līgumā noteikti maksājuma apmēri un termiņš; tas tiek notariāli apstiprināts. Maksājums par zemi līdz 1996.gada 31.decembrim veicams tikai privatizācijas sertifikātos, no 1997.gada 1.janvāra līdz 1999.gada 31.decembrim pēc maksātāja izvēles - sertifikātos, naudā vai BANKAS ķīlu zīmēs pēc to nominālvērtības, pēc 2000.gada 1.janvāra - naudā vai BANKAS ķīlu zīmēs.

2. Saskaņā ar noslēgto līgumu katram izpirkšanas objektam BANKA atver atsevišķu kontu, kurā uzrādīta zemes vērtība naudā un privatizācijas sertifikātos. Zemes vērtību sertifikātos nosaka atbilstoši to nominālvērtībai līguma noslēgšanas dienā.

Piezīme: Objektu konti atbilstoši BANKAS tehnoloģiskajai shēmai var būt arī vienoti BANKAS nodaļai, aģentūrai vai rajonam, izdalot tajos apakškontus katram objektam. Kontu šifru (burta apzīmējumu konta kārtas numuram) nosaka Ekonomikas ministrija.

3. Maksājumus ar sertifikātiem par zemes izpirkšanu veic privatizācijas sertifikātu īpašnieks vai viņa pilnvarotā persona, iesniedzot uzdevumu par sertifikātu pārskaitīšanu no sava konta tajā bankā, kurā atvērts viņa privatizācijas sertifikātu konts (Latvijas valsts Krājbanka, a/s Sakaru banka, Latvijas Hipotēku un zemes banka), uz izpirkšanas līgumā norādīto kontu.

Visi maksājumi par izpirkšanas objektu tiek atspoguļoti šī objekta kontā. Maksājumu kopsummai sasniedzot izpirkšanas objekta cenas līmeni, konts tiek slēgts, ieskaitītie privatizācijas sertifikāti — anulēti un īpašuma tiesības zemesgrāmatā tiek nostiprinātas bez apgrūtinājuma.

5. Līgums par zemes izpirkšanu ar daļēji atlikto maksājumu ir zemes ieķīlājums tādā apjomā, kas atbilst zemes cenai, atskaitot no tās pirmā maksājuma summu. Līdz ar pirmo maksājumu līguma slēgšanas brīdī BANKA sniedz informāciju Zemesgrāmatu nodaļai par īpašuma apgrūtinājuma nostiprināšanu Zemesgrāmatā.

Piezīme: Pamats apgrūtinājuma ierakstam Zemesgrāmatā ir līgums ar BANKU, kas uzskatāms par IZPIRCĒJA piekrišanu attiecīgajam ierakstam.

6. Par zemes izpirkšanas maksas atlikumu apmēriem uz maksājuma termiņu, kas pārsniedz vienu gadu no zemes izpirkšanas līguma noslēgšanas dienas, BANKAI ir tiesības laist apgrozībā ķīlu zīmes, izpērkot tās atbilstoši ikgadējā zemes izpirkuma deldēšanas fonda pieaugumam.

7. Maksājumu kavējums, kas pārsniedz 6 mēnešus, ir pamats BANKAS prasībai tiesā par ieķīlātās zemes pārdošanu izsolē Civillikumā noteiktajā kārtībā. Iegūtās summas varbūtējais pārpalikums, kas pārsniedz BANKAS prasījumu, atdodams izsolē pārdotās zemes īpašniekam. Līdz 1996.gada 31.decembrim BANKAS prasījums jānodrošina tikai privatizācijas sertifikātos. Pārpalikuma maksājuma veidu (privatizācijas sertifikātos vai naudā) nosaka izsolē pārdotā īpašuma bijušais īpašnieks, taču jaunajam īpašniekam ir tiesības segt ar privatizācijas sertifikātiem to maksājuma daļu, kuru bijušais īpašnieks sedzis privatizācijas sertifikātos.

Zemes izpirkšanas līguma noslēgšanas kārtība

8. IZPIRCĒJS pēc pagasta padomes pieņemtā lēmuma par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu iesniedz par zemes izpirkšanas līguma noslēgšanu tajā BANKAS nodaļā, kuras apkalpes teritorijā atrodas īpašumā piešķirtais zemes gabals (Latvijas Hipotēku un zemes banka pēc BANKAS nodaļas izveidošanas paziņo Valsts zemes dienestam un vietējām pašvaldībām par teritoriju, ko apkalpo jaunizveidotā nodaļa). Iesniegumā klients norāda, vai zemes izpirkšanas maksa tiks maksāta uzreiz vai pakāpeniski, kā arī zemes izpirkšanas galīgo termiņu, kas nedrīkst pārsniegt šīs kārtības 10.punkta noteikto ilgumu.

Iesniegumam pievienojams pagasta padomes lēmums par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu, kurā izdarīts Valsts zemes dienesta rajona nodaļas ieraksts par apzīmējuma piešķiršanu LR Zemes kadastrā.

Pagasta padomes lēmumā jānorāda:

8.1. samaksas apmēri par īpašumā piešķirto zemi un mežaudzēm - naudā;

8.2. kādām vajadzībām zeme nodota īpašumā - zemnieku, piemājas saimniecību, individuālo augļu dārzu uzturēšanai: dzīvojamo māju, vasarnīcu, garāžu celtniecībai vai uzturēšanai, vai arī tā nodota īpašumā citām vajadzībām;

8.3. maksājuma atlikšanas termiņš zemnieku saimniecībām, kurām nav ēku vai kuras izveidotas uz nekultivētām zemēm.

9. IZPIRCĒJS un BANKAS nodaļa par zemes izpirkšanu noslēdz zemes izpirkšanas līgumu (līguma veidlapas pievienotas šiem noteikumiem):

9.1. gadījumā, ja IZPIRCĒJS noteikto zemes izpirkšanas maksu vēlas dzēst pilnībā, iemaksājot BANKAS nodaļā visu maksājumu summu, IZPIRCĒJS un BANKAS nodaļa noslēdz zemes izpirkšanas līgumu (zemes izpirkšanas līgumu veidlapa I - 1);

9.2. gadījumā, ja IZPIRCĒJS noteikto zemes izpirkšanas maksu vēlas dzēst tikai daļēji, atlikumu maksājot pakāpeniski, IZPIRCĒJS un BANKAS nodaļa noslēdz zemes izpirkšanas līgumu ar īpašuma ieķīlāšanu (līguma veidlapa I - 2).

10. Noslēdzot līgumu par zemes izpirkšanu un īpašuma ieķīlāšanu, zemes ieguvējs izvēlas zemes izpirkšanas laiku, kurš nedrīkst pārsniegt:

— zemnieku un piemājas saimniecībām — 20 gadus;

— zemēm, kuras piešķirtas individuālajiem augļudārziem, dzīvojamo māju, vasarnīcu un garāžu celtniecībai un uzturēšanai — 10 gadus;

— zemēm, kas piešķirta visām pārējām vajadzībām — 5 gadus.

11. 9.2.punktā minētajā gadījumā pirmā iemaksa nevar būt mazāka par 10% no noteiktās kopējās zemes izpirkšanas maksas, izpērkot zemnieku saimniecībām piešķirto zemi, bet, izpērkot citām vajadzībām piešķirto zemi, — ne mazāka kā 25%.

12. Slēdzot zemes izpirkšanas līgumu ar īpašuma ieķīlāšanu, kopējai zemes izpirkšanas maksai tiek pieskaitīti procenti par nesamaksāto izpirkšanas maksas daļu.

Par nesamaksāto izpirkšanas maksas daļu IZPIRCĒJS maksā:

12.1. izpērkot piemājas un zemnieku saimniecībām piešķirto zemi — 4% gadā;

12.2. izpērkot individuālo augļu dārzu, dzīvojamo māju, vasarnīcu un garāžu celtniecībai vai uzturēšanai piešķirto zemi — 6% gadā;

12.3. izpērkot pārējām vajadzībām piešķirto zemi — 8% gadā.

13. IZPIRCĒJS zemes izpirkšanas maksas atlikumu maksā divas reizes gadā par katru pagājušo pusgadu saskaņā ar zemes izpirkšanas maksājumu plānu. Maksāšanas pusgadu beigas ir 31.decembrī un 30.jūnijā.

Par nesamaksātām summām IZPIRCĒJS maksā soda naudu — 1% par katru pilno vai iesākto maksājuma aizkavējuma mēnesi.

BANKAS noteiktie procenti un soda nauda maksājama skaidrā naudā, pārējie maksājumi — šīs kārtības 1.punktā noteiktajos maksāšanas līdzekļos.

14. Ja IZPIRCĒJIEM — zemnieku saimniecību īpašniekiem saskaņā ar pagasta lēmumu paredzēta zemes izpirkšanas maksājumu atlikšana, tad līgumā par zemes izpirkšanu tiek noteikts pirmā maksājuma termiņš. Procenti no izpirkšanas maksas par šo laiku netiek aprēķināti.

Zemes izpirkšana ar pirmā maksājuma atlikšanu ir pamats īpašuma ieķīlāšanai BANKĀ; tas nostiprināms Zemesgrāmatā kā iegūtā īpašuma apstiprinājums.

15. IZPIRCĒJAM jāievēro zemes izpirkšanas līgumā noteiktie pienākumi līdz zemes izpirkšanas maksas atlikuma pilnīgai dzēšanai.

16. BANKAS nodaļa par līguma noformēšanu saņem maksu, kuras apmērs ir 1/3 no valsts noteiktās minimālās mēnešalgas.

17. Izpirkšanas līgumu veidlapas I-1 un I-2 ir neatņemamas šīs kārtības sastāvdaļas.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!