• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par plānotajām izmaiņām veselības aprūpē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2011., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241207

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 6.decembrī

Vēl šajā numurā

13.12.2011., Nr. 195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par plānotajām izmaiņām veselības aprūpē

Veselības ministrija nosūtījusi saskaņošanai ar Finanšu un Tieslietu ministriju, sociālajiem partneriem un Latvijas Pašvaldību savienību grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību. Pēc diskusijas un nepieciešamības gadījumā precizējumu veikšanas noteikumu projekts tiks virzīts apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Atbilstoši Ministru kabinetā apstiprinātajai Sociālās drošības tīkla pasākumu stratēģijai noteikumu projektā paredzēti grozījumi atbalsta pasākumu veselības aprūpē īstenošanai. Sākotnēji atbalsta pasākumi trūcīgajiem bija plānoti līdz 2011.gada 31.decembrim, tomēr 4.novembra valdības sēdē tika nolemts nākamgad turpināt pacientu iemaksu un līdzmaksājumu kompensēšanu trūcīgām personām, kas par tādām atzītas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Līdz ar to nākamajā gadā pacientu iemaksu un līdzmaksājumu kompensācija tiks attiecināta uz trūcīgajām personām, bet netiks turpināti šobrīd spēkā esošie atvieglojumi iedzīvotājiem ar ienākumu līmeni līdz 120 un 150 latiem. Tomēr, lai uzlabotu veselības aprūpes pieejamību, tiks paplašināts mājas aprūpē sniegto pakalpojumu klāsts, nodrošinot papildu iespēju pacientiem pēc hospitalizācijas rehabilitācijas pakalpojumus saņemt pacienta dzīvesvietā. Tādējādi pacientiem tiks noņemti potenciālie finansiālie šķēršļi saistībā ar tēriņiem ceļa izdevumiem vai uzturēšanās izdevumiem slimnīcu viesnīcās. Mājas aprūpes pakalpojuma saņemšanas gadījumā pacientam nav jāmaksā pacientu iemaksa.

Lai izvairītos no situācijām, ka pacienta līdzmaksājums 30 latu apmērā tiek iekasēts par operāciju zālē veiktām nelielām operācijām, ir noteikumos precizēts to operāciju saraksts, par kurām šādu līdzmaksājumu var iekasēt.

Noteikumu projektā aktualizēts ar nieru transplantāciju saistīto manipulāciju saraksts un izmaksu sadalījums, iekļaujot jaunas, pašreizējai situācijai atbilstošas manipulācijas. Jaunais izmaksu sadalījums precīzi raksturo katrā nieru transplantācijas etapā notiekošo un nodrošina precīzu izmantotā darba, izmeklējumu un medikamentu uzskaiti.

Noteikumu projekts arī paredz, ka no nākamā gada valsts apmaksās tikai koronāro angioplastiju ar stenta, kas nav pildīts ar zālēm, implantāciju. Izmaiņas nepieciešamas, jo ierobežota finansējuma apstākļos starp pieejamām ārstniecības metodēm ir jāizvēlas tādas, kuras dod lielāku ekonomisko ieguvumu. Pastāvošā cenu starpība starp “parastu” stentu un ar zālēm pildītu stentu Latvijā sastāda 899 latus. Lielbritānijā veiktajos klīniskās ekselences pētījumos ir pierādīts, ka ieguvums no ar zālēm pildītu stentu lietošanas ir tad, ja cenu starpība nepārsniedz 300 mārciņas (aptuveni Ls 300–320). Līdz ar to no 2012.gada 1.februāra valsts budžeta līdzekļiem paredzēts apmaksāt tikai “parastos” stentus. Pārejas periods līdz 2012.gada 1.februārim noteikts, lai ārstniecības iestādes nepieciešamības gadījumā varētu informēt pacientus.

Tāpat noteikumu projektā ir samazinātas arī psihiatrijas pacientu ārstēšanās izmaksas, jo samazinājies šo pacientu ārstēšanās ilgums stacionārā. Projektā arī noteikts, ka ar slimnīcām, kuras turpmāk vēlas slēgt līgumu kā aprūpes slimnīcas, Nacionālais veselības dienests slēgs papildu līgumu par Steidzamās medicīniskās palīdzības punkta pakalpojumu sniegšanu.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!