• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Saeimas kārtības rullī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2011., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241168

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izmaiņām Saeimas komisiju sarakstā

Vēl šajā numurā

13.12.2011., Nr. 195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Saeimas kārtības rullī

Saeimas Juridiskā komisija 6.decembrī, otrajam lasījumam gatavojot grozījumus Saeimas kārtības rullī, atbalstīja priekšlikumu, kas paredz tiesības ne mazāk kā 5000 Latvijas pilsoņiem iesniegt Saeimā kolektīvu iesniegumu.

Iesniegumu varēs parakstīt pilsoņi, kas tā iesniegšanas dienā sasnieguši 16 gadu vecumu. Parakstot iesniegumu, salasāmi jānorāda savs vārds, uzvārds un personas kods. Parakstus varēs vākt arī elektroniski, ja tiks nodrošināta parakstu identifikācija un fizisko personu datu aizsardzība.

Kolektīvajā iesniegumā ietverams prasījums Saeimai, īss tā pamatojums, kā arī norādāms, kura fiziska persona ir pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus, norādot šīs pilnvarotās personas adresi un kontaktinformāciju.

Kolektīvais iesniegums nedrīkst saturēt tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs.

Saskaņā ar Juridiskās komisijas atbalstīto priekšlikumu Saeimas Prezidijs ne vēlāk kā 10 dienas pēc kolektīvā iesnieguma saņemšanas izvērtē tā atbilstību izvirzītajām prasībām un lemj par tā nodošanu sākotnējai izskatīšanai Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai, kurai tas jāizvērtē mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas Saeimā.

Uz komisijas sēdi uzaicināms kolektīvā iesnieguma iesniedzēju pilnvarotais pārstāvis, deputāti no citām Saeimas komisijām un pārstāvji no institūcijām, kurus skar kolektīvajā iesniegumā norādītais prasījums. Kolektīvā iesnieguma iesniedzēju pārstāvim ir tiesības komisijas noteiktajā kārtībā pamatot iesniegumu un piedalīties tā apspriešanā.

Ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc kolektīvā iesnieguma saņemšanas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija sagatavo ziņojumu par kolektīvā iesnieguma izskatīšanu komisijā un Saeimas lēmuma projektu par tā turpmāko virzību. Saeima lēmuma projektu par kolektīvo iesniegumu izskata kā patstāvīgo priekšlikumu.

Juridiskā komisija darbu pie grozījumiem Saeimas kārtība rullī, kas paredz atteikties no patlaban paredzētajiem aizklātajiem balsojumiem par amatpersonām, vēl turpinās. Likumprojekts paredz, ka atklāti jāievēlē Saeimas Prezidija locekļi, tiesībsargs, valsts kontrolieris, tiesneši, Satversmes aizsardzības biroja vadītājs, ģenerālprokurors, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs, Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs un vairākas citas likumos noteiktas amatpersonas.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!