• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra darba vizīti Viļņā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.2011., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240944

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Nodomu vēstules parakstīšanu ar SVF

Vēl šajā numurā

08.12.2011., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra darba vizīti Viļņā

Otrdien un trešdien, 6. un 7.decembrī, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Lietuvas galvaspilsētā Viļņā piedalījās Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Ministru padomes 18.sanāksmē, kuras atklāšanā 6.decembrī viņu un citus dalībniekus sirsnīgi sagaidīja Lietuvas ārlietu ministrs Audronis Ažubalis (attēlā). Sanāksmes laikā Latvijas ārlietu ministram bija arī vairākas divpusējās tikšanās ar citiem ārvalstu kolēģiem

Foto: EDSO/ELTA

 

6.decembrī Viļņā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) 18.Ministru padomes sanāksmes laikā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Izraēlas ārlietu ministru Avigdoru Libermanu. Ministri pauda gandarījumu par abu valstu labajām politiskajām attiecībām. Vienlaikus E.Rinkēvičs un A.Libermans bija vienisprātis par nepieciešamību meklēt jaunus ceļus ekonomiskās un tirdzniecības sadarbības pastiprināšanai. Šajā ziņā pozitīvu impulsu varētu dot nākamgad plānotā Latvijas Ministru prezidenta Valda Dombrovska vizīte Izraēlā. Izraēlas ārlietu ministrs uzteica Latvijas valdību par atbalstu Latvijas ebreju kopienai.

Latvijas un Izraēlas ārlietu ministri pārrunāja situāciju Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas reģionā. A.Libermans pauda bažas par Irānas īstenoto politiku un aicināja ES un starptautisko sabiedrību kopumā spert noteiktus soļus apdraudējumu savlaicīgā novēršanā. E.Rinkēvičs informēja Izraēlas kolēģi par Latvijas nostāju Palestīnas un Tuvo Austrumu miera procesa kontekstā, kā arī uzsvēra Latvijas ieinteresētību atbalstīt ES centienus un veidot vienotu ES nostāju šajos jautājumos. Izraēlas ārlietu ministrs ielūdza E.Rinkēviču apmeklēt Izraēlu.

E.Rinkēvičs 6.decembrī Viļņā notiekošās EDSO ārlietu ministru sanāksmes laikā tikās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. E.Rinkēvičs pauda gandarījumu par to, ka kopumā abu valstu attiecībās pašreiz valda konstruktīva un pragmatiska gaisotne. Arī S.Lavrovs konstatēja starpvalstu attiecību klimata uzlabošanos un savstarpējās ekonomiskās sadarbības pieaugumu un pauda gatavību šo pozitīvo tendenci turpināt.

Latvijas ārlietu ministrs aicināja Krievijas pusi ratificēt prezidenta V.Zatlera 2010.gada decembrī vizītes Maskavā parakstītos līgumus: par izvairīšanos no dubultās nodokļu aplikšanas un par robežšķērsošanas kārtību pierobežas reģionu iedzīvotājiem. E.Rinkēvičs pauda cerību, ka turpināsies aktīvs darbs arī pie citiem abu valstu iedzīvotājiem un uzņēmējiem svarīgiem līgumprojektiem, piemēram, investīciju aizsardzības līguma un līguma par robežšķērsošanas punktiem. E.Rinkēvičs un S.Lavrovs bija vienisprātis, ka liela nozīme līgumtiesisko attiecību nostiprināšanā un citu praktiskās sadarbības jautājumu risināšanā būs abu valstu starpvaldību komisijas darbam.

Latvijas ārlietu ministrs pozitīvi novērtēja 14.novembrī Maskavā notikušās Latvijas un Krievijas vēsturnieku komisijas pirmo sēdi un aicināja Krievijas pusi nodrošināt pieeju arhīvu materiāliem. Minētais jautājums ir Latvijai svarīgs arī, lai varētu apzināt Krievijas teritorijā esošās Latvijas pilsoņu, tostarp represijās bojāgājušo, apbedījumu vietas. "Dialogs vēsturnieku starpā ir svarīgs, lai arī turpmāk būs jautājumi, kuros pušu viedokļi atšķirsies," konstatēja Latvijas ārlietu ministrs.

E.Rinkēvičs un S.Lavrovs apmainījās viedokļiem par jautājumiem, kas saistīti ar naturalizācijas procesu Latvijā. Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra nepieciešamību nepilsoņiem pilnībā izmantot šā procesa sniegtās iespējas.

Latvijas ārlietu ministrs 6.decembrī Viļņā tikās ar Gruzijas ārlietu ministru Grigolu Vašadzi. E.Rinkēvičs pauda gandarījumu par Gruzijas paveikto ES integrācijas jomā un apsveica ES lēmumu sākt sarunas par ES un Gruzijas brīvās tirdzniecības līgumu. Tāpat E.Rinkēvičs augstu novērtēja Gruzijas konstruktīvo pieeju, vedot sarunas par Krievijas pievienošanos Pasaules Tirdzniecības organizācijai. "Gruzija, turpinot reformu ceļu, var rēķināties ar Latvijas atbalstu arī turpmāk," akcentēja Latvijas ārlietu ministrs.

E.Rinkēvičs arī norādīja, ka maijā paredzētā NATO Čikāgas samita kontekstā jādomā par iespējām Gruzijas un NATO attiecību kvalitatīvam kāpumam. G.Vašadze pauda apņemšanos turpināt eiroatlantiskās integrācijas kursu un pateicās par Latvijas konsekvento atbalstu.

Ministri pārrunāja Latvijas un Gruzijas divpusējās attiecības un bija vienisprātis par nepieciešamību turpināt teicamo politisko dialogu visos līmeņos, kā arī paplašināt ekonomisko sadarbību.

6.decembrī Viļņā Latvijas ārlietu ministrs tikās ar Serbijas ārlietu ministru Vuku Jeremiču. Sarunā E.Rinkēvičs pauda atbalstu ES kandidātvalsts statusa piešķiršanai Serbijai. "Šāds solis novērtētu progresu, ko Serbija sasniegusi, īstenojot politiku, kas vērsta uz integrāciju ES, tostarp izpildot Hāgas Starptautiskā tribunāla prasības," atzīmēja E.Rinkēvičs. Latvijas ārlietu ministrs atzinīgi novērtēja Serbijas ieguldījumu dialoga vecināšanā ar Kosovu un aicināja šo dialogu turpināt, lai novērstu situācijas eskalācijas iespējas Ziemeļkosovā.

Divpusējo attiecību jomā ārlietu ministrs pauda Latvijas interesi parakstīt līgumu ar Serbiju par starptautiskajiem autotransporta pārvadājumiem. E.Rinkēvičs apstiprināja ielūgumu Serbijas prezidentam ierasties vizītē Latvijā. Uzaicinājums apmeklēt Latviju tika izteikts arī ārlietu ministram V.Jeremičam. Ministri pārrunāja Latvijas un Serbijas sadarbību starptautiskajās organizācijās.

Ārlietu ministrs E.Rinkēvičs 6.decembrī Viļņā tikās ar Maķedonijas ārlietu ministru Nikolu Poposki. Sarunā ar Maķedonijas ārlietu ministru E.Rinkēvičs izteica atbalstu Maķedonijas centieniem iestāties NATO un ES. Latvijas ārlietu ministrs atzinīgi novērtēja ļoti augsto atbalsta līmeni dalībai šajās organizācijās Maķedonijas iedzīvotāju vidū.

E.Rinkēvičs pauda uzskatu, ka jautājumam par valsts oficiālo nosaukumu nevajadzētu kļūt par šķērsli sarunu procesam par Maķedonijas integrāciju ES. N.Poposki informēja E.Rinkēviču par Starptautiskās tiesas nolēmumu attiecībā uz strīdu ar Grieķiju par Maķedonijas nosaukumu.

Abi ārlietu ministri uzteica lieliskās divpusējās attiecības starp Latviju un Maķedoniju un apmainījās savstarpējiem ielūgumiem apmeklēt Rīgu un Skopji.

7.decembrī Viļņā EDSO Ministru padomē E.Rinkēvičs uzstājās ar runu, kurā uzsvēra EDSO lomu ieilgušo konfliktu risināšanā. Ārlietu ministrs apsveica Lietuvu kā EDSO priekšsēdētājvalsti ar panākto progresu Pārdņestras konflikta risināšanā, atsākoties 5+2 sarunām, kā arī aicināja atjaunot EDSO jēgpilnu klātbūtni Gruzijā.

Ārlietu ministrs pozitīvi novērtēja panākto progresu Vīnes dokumenta par uzticību veicinošajiem pasākumiem atjaunošanā, kura turpmāka pilnveidošana un praktiskā realizācija notiks arī Latvijas prezidēšanas EDSO Drošības un sadarbības foruma laikā nākamgad (2012.gada aprīlis–augusts).

Ārlietu ministrs izteica atzinību Lietuvai par sekmīgi vadīto EDSO darbu savas prezidentūras laikā šogad.

 

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!