• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra darba vizīti Bonnā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2011., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240878

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Vāciju pārtikas drošības uzraudzībā

Vēl šajā numurā

07.12.2011., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra darba vizīti Bonnā

5.decembrī Bonnā notiekošās konferences par Afganistānu laikā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Turkmenistānas vicepremjeru, ārlietu ministru Rašidu Meredovu.

Sarunā ar Turkmenistānas kolēģi E.Rinkēvičs uzsvēra Latvijas ieinteresētību attiecību attīstībā ar Turkmenistānu un Centrālāzijas reģionu kopumā. "Turkmenistānai ir svarīga loma gan situācijas Afganistānā normalizēšanā, gan ekonomikas un enerģētikas saišu stiprināšanā starp Eiropu un Centrālāziju. Jāizmanto tās iespējas, ko piedāvā ES Centrālāzijas stratēģija, gan arī jaunas iniciatīvas, piemēram, Zīda ceļš, kas ļautu savienot Baltijas un Centrālāzijas reģionus abpusēji izdevīgai ekonomiskai sadarbībai. Latvija vēlas, lai Centrālāzijas reģiona lomai tiktu ierādīta pienācīga vieta 2012.gada maijā plānotajā NATO samitā Čikāgā," pauda Latvijas ārlietu ministrs.

R.Meredovs izteica gandarījumu par labajām attiecībām ar Latviju. Svarīgu impulsu šo attiecību attīstībai deva Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera vizīte Ašhabadā 2008.gadā. Ministri bija vienisprātis par nepieciešamību turpināt iesākto darbu, stiprinot līgumtiesiskās attiecības abu valstu starpā, organizējot regulāras konsultācijas starp ārlietu ministrijām un sadarbojoties starptautisko organizāciju ietvaros. Tiešas aviosatiksmes atklāšana starp Rīgu un Ašhabadu ļautu stiprināt ne vien biznesa saites, bet arī kontaktus starp abu valstu iedzīvotājiem, atzīmēja E.Rinkēvičs.

Turkmenistānas ārlietu dienesta vadītājs pauda gatavību iecelt nerezidējošu Turkmenistānas vēstnieku Latvijā, kas arī kalpotu starpvalstu attiecību attīstībai. Valsts prezidenta vārdā E.Rinkēvičs apstiprināja agrāk izteikto ielūgumu Turkmenistānas prezidentam Gurbanguli Berdimuhamedovam apmeklēt Latviju oficiālā vizītē 2012.gadā. R.Maredovs atbildēja, ka Turkmenistānas valsts vadītājs ar prieku izmantos šo iespēju.

Ārlietu ministri pārrunāja situācijas attīstību Afganistānā. Turkmenistānas ārlietu ministrs pauda savas valsts gatavību veicināt dialogu un samierināšanās procesu starp dažādu Afganistānas spēku pārstāvjiem.

5.decembrī Bonnā ārlietu ministrs E.Rinkēvičs tikās arī ar Ukrainas ārlietu ministru Konstantīnu Griščenko.

Abi ministri apstiprināja virzību uz Latvijas un Ukrainas divpusējo attiecību stiprināšanu, kur liela loma ir ekonomisko kontaktu stiprināšanai un augsta līmeņa amatpersonu vizīšu organizēšanai, īpaši uzsverot nākamgad plānotās Ukrainas premjera Mikolas Azarova un Augstākās Radas priekšsēdētāja Volodimira Ļitvina vizītes Rīgā. E.Rinkēvičs ielūdza arī Ukrainas ārlietu ministru ierasties vizītē Latvijā.

Latvijas ārlietu ministrs izteica atbalstu Eiropas Savienības un Ukrainas attiecību attīstībai, ES un Ukrainas Asociācijas līguma sagatavošanai un parakstīšanai. "Eiropas Savienības un Ukrainas tuvināšanās atbilst abu pušu interesēm. Eiropas Savienībai ir jāsaglabā iesaistošs dialogs ar Ukrainu. Vienlaikus Ukrainas gatavībai iet demokrātijas, tiesiskuma un ekonomisko reformu ceļu būs ietekme uz to, cik ātri mēs varēsim virzīties uz priekšu Eiropas Savienības un Ukrainas tuvināšanās procesā," atzina E.Rinkēvičs. Ukrainas ārlietu ministrs pauda apņēmību pabeigt sarunas par Asociācijas līgumu, kā arī apstiprināja vēlmi virzīties uz ES un Ukrainas vīzu režīma tālāku liberalizāciju.

E.Rinkēvičs novērtēja Ukrainas nozīmi Pārdņestras konflikta risināšanā un aicināja Ukrainas pusi būt aktīvai arī tālākajā sarunu procesa veicināšanā, tostarp 5+2 (Moldova, Pārdņestra, Krievija, Ukraina, EDSO + ES, ASV) sarunu formāta ietvaros. Ukrainas ārlietu ministrs informēja E.Rinkēviču par Ukrainas iekšpolitiskajām norisēm, attiecībām ar Krieviju un enerģētikas jautājumiem.

Latvijas ārlietu ministrs E.Rinkēvičs 5.decembrī Bonnā tikās ar Kazahstānas ārlietu ministru Jeržanu Kazihanovu. Tikšanās laikā ar kazahu kolēģi E.Rinkēvičs uzsvēra Latvijas ieinteresētību sadarbības padziļināšanā ar Kazahstānu, īpaši tranzīta un transporta jomā. Liela nozīme šeit būs Latvijas–Kazahstānas starpvaldību komisijas veiksmīgam darbam, norādīja ārlietu ministrs. Arī Zīda ceļa iniciatīvas īstenošanā Kazahstānai būs nozīmīga loma. Sarunā E.Rinkēvičs uzsvēra Latvijas atbalstu ES un Kazahstānas sadarbības tālākai attīstībai, kā arī apsveica Kazahstānu ar tuvojošos valsts neatkarības divdesmitgades jubileju.

J.Kazihanovs apliecināja Kazahstānas interesi ciešākai sadarbībai ar Latviju, norādot, ka Latvijai ir laba ostu infrastruktūra un vēsturiski izveidojušās saites abu valstu starpā un šis potenciāls ir jāizmanto.

Abi ministri pārrunāja situācijas stabilizāciju Afganistānā. E.Rinkēvičs akcentēja Centrālāzijas valstu nozīmi šajā procesā. Tika apspriesta arī Latvijas un Kazahstānas sadarbība ANO un citu starptautisko organizāciju ietvaros.

5.decembrī Bonnā E.Rinkēvičs uzstājās ar runu starptautiskā konferencē par Afganistānu. Ministrs uzsvēra Latvijas apņemšanos turpināt ieguldījumu Afganistānas ilgtermiņa stabilizācijas procesā. "Svarīgi nodrošināt, ka tās pozitīvās pārmaiņas, kas sasniegtas ar starptautisko spēku iesaisti, būtu neatgriezeniskas," atzīmēja ministrs.

Šā mērķa īstenošanā Latvija kā atbildīga starptautiskās sabiedrības locekle arī turpmāk piedalīsies ISAF misijā Farjabas provincē Afganistānā. Latvija atbalsta sarunu sākšanu starp ES un Afganistānu par sadarbības un attīstības līgumu, kas nodrošinās abu pušu attiecību attīstību kvalitatīvi jaunā līmenī.

E.Rinkēvičs akcentēja, ka Afganistānas stabilizācijas militāriem pasākumiem jāiet roku rokā ar civilās atjaunotnes centieniem, valsts ekonomiskās attīstības un demokrātiskas valsts pārvaldes formu stiprināšanu. Ministrs uzsvēra, ka ilgtermiņa stabilitāte un izaugsme iespējama, risinot reģiona ekonomiskās un sociālās problēmas, kā arī veicinot reģionālo sadarbību un attiecību stiprināšanu ar Afganistānas kaimiņvalstīm. Zīda ceļa iniciatīvas īstenošana būtu labs piemērs šādai sadarbībai un ieguvēji būtu gan Afganistāna, gan citas reģiona valstis, gan arī Latvija. Kopš 2009.gada mūsu valsts ir uzkrājusi ievērojamu pieredzi kā viens no Ziemeļu apgādes tīkla transporta mezgliem, veiksmīgi nodrošinot nemilitāro kravu tranzītu uz Afganistānu. Latvija vēlas šo sadarbību attīstīt un paplašināt arī pēc pārejas perioda beigām 2014.gadā, pauda E.Rinkēvičs.

4.–5.decembrī Bonnā, Vācijā, notika starptautiskā Afganistānas konference. Konferences mērķis bija izstrādāt konkrētu Afganistānas attīstības ietvaru, kas nodrošinātu ilglaicīgu Afganistānas sadarbību ar starptautisko sabiedrību un veicinātu plašāku politisko procesu attīstību valstī laikā, kad uzsvars no kaujas operācijām pakāpeniski tiek pārnests uz civilo iesaisti un reģionālo sadarbību, un afgāņu varas iestādes pakāpeniski no ISAF pārņem atbildību par drošību dažādās valsts provincēs. Konferencei jādod skaidrs signāls, ka starptautiskā iesaiste Afganistānā pēc militārās operācijas beigām ne tikai saglabāsies, bet arī pastiprināsies.

Starptautiskajā Afganistānas konferencē apspriesta situācija pēc pilnvērtīgas varas nodošanas Afganistānas valdībai pēc 2014.gada.

Tāpat konferencē uzmanība tika vērsta uz starptautiskās sabiedrības ilgtermiņa sadarbības iespējām un iesaisti Afganistānas iekšpolitiskajos procesos, kā arī politisko procesu attīstība ilgtermiņa stabilitātes nodrošināšanai šajā valstī.

Konferencē piedalījās aptuveni 1000 dalībnieku no 90 valstīm, un to vadīja Afganistānas valdības delegācija. Būtiska loma konferencē bija atvēlēta ANO pārstāvju delegācijai un Vācijai kā rīkotājvalstij. Pirmā Afganistānas konference arī notika Bonnā 2001.gadā.

5.decembrī Bonnā Edgars Rinkēvičs tikās ar konferences priekšsēdētājvalsts Afganistānas ārlietu ministru Zalmaju Rasulu.

Tikšanās laikā E.Rinkēvičs uzsvēra Latvijas līdzšinējo militāro un civilo ieguldījumu Afganistānas stabilizācijā un apliecināja, ka starptautiskajai iesaistei Afganistānā ir jāsaglabājas arī pēc 2014.gada, kad atbildību par drošību valstī būs pilnībā pārņēmušas afgāņu varas iestādes.

Abas puses pauda gandarījumu par faktu, ka vistuvākajā laikā tiks sāktas sarunas par ES–Afganistānas Partnerības un attīstības līguma noslēgšanu, kas pavērs iespējas gan ciešākai Eiropas Savienības un Afganistānas sadarbībai, gan arī ES valstu divpusējo attiecību nostiprināšanai ar šo valsti.

Ministri bija vienisprātis, ka Afganistānas un visa reģiona nākotnes stabilitātes un izaugsmes interesēs ir reģionālās ekonomiskās sadarbības nostiprināšana un tradicionālo ekonomisko, tajā skaitā – tranzīta saišu atjaunošana un attīstība. Šajā kontekstā tika īpaši akcentēta Zīda ceļa iniciatīva, kur Latvijai ir liels potenciāls, ņemot vērā tās sekmīgo darbību kā būtiskai valstij Ziemeļu sadales tīkla ietvaros. Ministri vienojās turpināt iesākto sadarbību un dot kopīgu ieguldījumu, piedāvājot risinājumus šīs un citu iniciatīvu ietvaros.

 

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!