• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vietējās robežsatiksmes atvieglošanu Kaļiņingradā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2011., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240779

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

06.12.2011., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vietējās robežsatiksmes atvieglošanu Kaļiņingradā

Eiropas Parlaments 1.decembrī atbalstīja pasākumus, lai atvieglotu Polijas robežas šķērsošanu Kaļiņingradas apgabala iedzīvotājiem.

Parlamenta atbalstītais Komisijas priekšlikums groza pašlaik spēkā esošos noteikumus par vietējo pārrobežu satiksmi attiecībā uz Kaļiņingradas apgabalu un paredz, ka viss Kaļiņingradas apgabals kopā ar noteiktu robežas apgabalu Polijas teritorijā turpmāk tiks uzskatīts par vienotu pierobežas zonu. Tas palīdz likvidēt mākslīgos šķēršļus starp reģiona iedzīvotājiem, ļauj cilvēkiem biežāk šķērsot robežu un atvieglo pārvietošanos kaimiņu reģionos, kā arī veicina ekonomikas un kultūras apmaiņu.

2006.gada regula par vietējās pierobežas satiksmi dod dalībvalstīm tiesības slēgt divpusējus nolīgumus ar kaimiņvalstīm, kas nav ES dalībvalstis, izsniedzot īpašas atļaujas pierobežas iedzīvotājiem. Ar minētajām atļaujām iedzīvotāji var pietiekami bieži šķērsot attiecīgās robežas un uzturēties kaimiņvalstī vairākas stundas vai vairākas dienas, atkarībā no konkrētās atļaujas. Viņiem piemēro samazinātu kontroli robežšķērsošanas punktos (nav zīmogu pasē, izveidotas īpašas robežas šķērsošanas joslas u.c.). Vietējās robežšķērsošanas atļaujas var izsniegt bez maksas.

Uzskatot visu Kaļiņingradas apgabalu par vienotu pierobežas zonu, tiek noteikts izņēmums 2006.gada regulā, kuras noteikumi paredz, ka pierobežas zonas maksimālais platums ir 50 kilometri no robežas. Šis grozījums neradīs precedentu un ir pielāgots Kaļiņingradas apgabala īpašajam stāvoklim, norāda deputāti, uzsverot, ka šis izņēmums neietekmē regulā sniegto pierobežas zonas vispārējo definīciju.

Krievijas Federācijas Kaļiņingradas apgabals, kurā ir gandrīz miljons iedzīvotāju, pēc ES paplašināšanās 2004.gadā kļuva par vienīgo anklāvu ES teritorijā.

Līdz šim spēkā ir stājušies četri vietējās pierobežas satiksmes nolīgumi ar trešajām valstīm – Ungārijas/Ukrainas (2008.gada janvārī), Slovākijas/Ukrainas (2008.gada septembrī), Polijas/Ukrainas (2009.gada jūlijā) un Rumānijas/Moldovas (2010.gada oktobrī). Parakstīti arī citi nolīgumi, kas drīzumā stāsies spēkā, – starp Poliju un Baltkrieviju, Latviju un Baltkrieviju, starp Lietuvu un Baltkrieviju.

Komisijas priekšlikums tagad jāapstiprina Padomei. Tas stāsies spēkā 20 dienas pēc publicēšanas "ES Oficiālajā Vēstnesī".

 

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!