• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrijas 1994. gada 7. decembra rīkojums Nr. 414 "Nolikums par izložu un azartspēļu organizēšanas atļauju (licenču) izsniegšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.12.1994., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240693

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

LZA Terminoloģijas komisijas lēmums

LZA Terminoloģijas komisijas 1994. gada 21.oktobra lēmums

Vēl šajā numurā

17.12.1994., Nr. 147

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 414

Pieņemts: 07.12.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministrijas rīkojuma Nr.414 pielikums

1994.gada 7.decembrī

NOLIKUMS
par izložu un azartspēļu organizēšanas atļauju (licenču) izsniegšanu

1. Saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem "Par uzņēmējdarbību", "Par izlozēm un azartspēlēm" un "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli" šis Nolikums nosaka izložu un azartspēļu organizēšanas atļauju (licenču) izsniegšanas, pagarināšanas un anulēšanas kārtību.

2. Izlozes un azartspēles var rīkot tikai Uzņēmumu reģistrā reģistrēti uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kurām ir Finansu ministrijas izsniegta licence.

3. Uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās) ar ārvalstu ieguldījumu ārvalstu dibinātāju daļa statūtkapitālā nedrīkst būt lielāka par 49 procentiem.

4. Azartspēļu organizētāji un rīkotāji ir Uzņēmumu reģistrā iekļauti uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas veic saimniecisko darbību un kapitāla ieguldījumus azartspēļu organizēšanai, uzturēšanai, kā arī šo spēļu līdzekļu un uz azartspēlēm attiecināmu priekšmetu līzingu vai nomu un kuri saņēmuši likumā noteiktajā kārtībā izsniegtu atļauju (licenci) un atbild par:

1) azartspēļu norises likumību,

2) azartspēļu norises finansiālo segumu (finansiālā atbildība par nodokļu un nodevu maksājumiem),

3) azartspēļu īstenošanā iesaistītā personāla kompetenci un profesionalitāti.

Azartspēles atļauts organizēt ar savu vai ar nomā paņemtu inventāru, apkalpojot to pašiem vai slēdzot apkalpošanas līgumus un uzņemoties visu šajā Nolikumā minēto atbildību.

5. Latvijas Republikā ir atļautas tikai likumā "Par izlozēm un azartspēlēm" minētās izlozes un azartspēles.

Naudas vai mantu izlozēs, skaitļu azartspēlēs un totalizatoros licencējama katra nosaukuma spēle, tās papildspēle vai modifikācija.

6. Lēmumu par licences izsniegšanu pieņem Finansu ministrijas izveidota licencēšanas komisija. Komisijas sēdes sasauc pēc Finansu ministrijas Loteriju, spēļu un licencēšanas nodaļas priekšlikuma. Komisija savu darbu organizē darba grupās:

- izložu, skaitļu azartspēļu un totalizatoru licencēšanas darba grupa;

- bingo, cilindrisko azartspēļu, kāršu un kauliņu azartspēļu un spēļu automātu azartspēļu licencēšanas darba grupa.

Darba grupas savas sēdes organizē atsevišķi. Komisijas ietvaros darba grupa ir lemttiesīga, ja tās sēdē piedalās vismaz pieci komisijas locekļi.

Izskatot licences pieprasījumu, komisija izvērtē iespējamos izlozes vai azartspēles ienākumus un to sadalījumu, ņem vērā licences turētāja pieredzi, zināšanas un materiālos līdzekļus.

Licencēšanas komisija atbilstoši savai kompetencei ir tiesīga noteikt, vai organizētāja piedāvātās izlozes un azartspēles atbilst likumam "Par izlozēm un azartspēlēm". Ja nepieciešams, komisija ir tiesīga iesaistīt savā darbā ekspertus speciālistus (bez balsstiesībām), kā arī uzaicināt uz sēdi ieinteresētās personas. Sēdes tiek protokolētas. Sēdes vada komisijas priekšsēdētājs, viņa prombūtnes laikā - priekšsēdētāja vietnieks.

7. Licencēšanas komisijas lietvedību nodrošina Loteriju, spēļu un licencēšanas nodaļa.

8. Licencēšanas komisijas sēdē lēmumus pieņem ar komisijas locekļu balsu vairākumu, ja sēdē piedalījusies vismaz puse no komisijas locekļiem.

9. Licenci izsniedz ne ilgāk kā uz 10 gadiem. Uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kura licencei beidzies derīguma termiņš, var pretendēt uz tās pagarinājumu.

10. Speciālo atļauju (licenci) izsniedz pēc komisijas lēmuma pieņemšanas. Licences saņēmējam jāuzrāda kvīts, kas apliecina valsts nodevas samaksu par pirmo gadu.

Ienākumi no izložu un azartspēļu nodevas (maksas par licenci) tiek ieskaitīti Ministru kabineta izveidotajā speciālajā budžetā UNIBANKAS Vecrīgas nodaļā (konta nr.000141087, kods 310101409).

11. Katru nākamo gadu (līdz licences termiņa beigām) maksa par licenci jāizdara līdz attiecīgā gada 1.februārim. Tūlīt pēc tam Loteriju, spēļu un licencēšanas nodaļā jāiesniedz atskaite par izložu un azartspēļu darbības rezultātiem un Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par nodokļu samaksu budžetā par iepriekšējo gadu. Pretējā gadījumā licencēšanas komisijai ir tiesības licences darbību apturēt vai licenci anulēt.

12. Latvijas Republikā izlozes vai azartspēles aizliegtas, ja:

1) izlozes vai azartspēles noteikumos nav paredzētas laimestu izmaksas garantijas;

2) izlozes vai azartspēles noteikumos nav paredzētas reālas iespējas fiksēt ienākumus nodokļu aprēķināšanai;

3) kopējā laimestu vērtība visu veidu izlozēm ir mazāka par 45% no biļešu realizācijas kopsummas, totalizatora un bingo spēļu laimestu kopsummas - mazāka par 50% no iemaksāto likmju kopsummas spēles noteikumos apstiprinātā laika periodā, spēļu automāta laimests - mazāks par 80% no iemaksu kopsummas;

4) tās nodara morālu kaitējumu, apdraud cilvēku veselību vai neatbilst valsts interesēm;

5) izložu vai azartspēļu organizēšanai un uzturēšanai izsniegtā licence nodota citai personai.

13. Licencēšanas komisija licenci ir tiesīga atteikt, ja iesniegtie dokumenti neatbilst Latvijas Republikas likumos paredzētajām prasībām. Finansu ministrija atteikumu dot licenci izsniedz rakstveidā 30 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas.

14. Licencēšanas komisija ir tiesīga anulēt izsniegto licenci, ja tiek konstatēti likumā "Par izlozēm un azartspēlēm" un šajā Nolikumā minētie pārkāpumi:

1) uzņēmums (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmis atļauju izlozes vai azartspēles organizēšanai un uzturēšanai, pārkāpj likumus un citas tiesiskās normas, kas regulē izložu vai azartspēļu norisi;

2) pusgada laikā pēc atļaujas saņemšanas nav uzsākta izloze vai azartspēle;

3) atļaujas saņemšanai iesniegtajos dokumentos uzrādītas nepatiesas ziņas;

4) nav nomaksāta valsts nodeva par atļaujas izsniegšanu par katru nākamo gadu pēc atļaujas saņemšanas vai tā nomaksāta nepilnā apmērā;

5) uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) pārkāpis atļaujā fiksētos noteikumus;

6) uzņēmuma darbība iepriekšējā gadā bijusi nerentabla;

7) pārkāpti apstiprinātie spēles noteikumi.

15. Licencēšanas komisija ir tiesīga pagarināt vai atteikt pagarināt termiņu licencei. Dokumenti licences pagarināšanai iesniedzami ne vēlāk kā 2 mēnešus pirms licences termiņa beigām. Tajos jāietver:

1) uzņēmuma bilance;

2) atskaite par azartspēļu rīkošanu licences derīguma laikā;

3) VID izziņa par pilnīgu norēķināšanos ar budžetu par nodokļiem;

4) izziņa par norēķiniem ar speciālo budžetu un pašvaldību budžetu;

5) pēc komisijas pieprasījuma šī Nolikuma 18.punktā minētie dokumenti.

16. Licencēšanas komisija nosaka licences derīguma termiņu.

Licencēšanas komisija nepieciešamības gadījumā nosaka kvotas atsevišķiem izložu un azartspēļu veidiem.

17. Ja izlozes vai azartspēles gaitā mainās tās noteikumi, organizētājam par to jāziņo komisijai. Licencēšanas komisija izskata šīs izmaiņas un ar attiecīgu lēmumu apstiprina vai neapstiprina, norādot iemeslu.

18. Izložu vai azartspēļu organizēšanas licences saņemšanai Finansu ministrijā jāiesniedz:

1) pieteikums;

2) statūtu kopija;

3) Uzņēmumu reģistra izsniegtās reģistrācijas apliecības noraksts;

4) valsts ieņēmuma dienesta izziņa par pilnīgu norēķināšanos ar budžetu par nodokļiem;

5) uzņēmuma vadītāja apstiprinātas ziņas par izlozes vai azartspēles atbildīgo personu (izraksts no darba grāmatiņas, sodāmība);

6) izložu vai azartspēļu noteikumi;

7) ja uzņēmums veic saimniecisko darbību - auditora apstiprināts bilances noraksts;

8) ja uzņēmums neveic saimniecisko darbību - bankas izziņa par apmaksātā statūtkapitāla lielumu;

9) ja uzņēmumam šīs uzņēmējdarbības veikšanai noslēgti kredītsaistību līgumi - izziņa par to apjomu un paredzētiem samaksas termiņiem.

19. Izložu un skaitļu azartspēļu noteikumos (plānā) jāiekļauj šāda informācija:

1) izlozes vai spēles nosaukums un veids;

2) spēles organizēšanas vieta (teritorija);

3) spēles organizēšanas kārtība;

4) spēles formula;

5) datums vai laika periods, kad tiks organizēta spēle;

6) izlozes biļešu vai azartspēles kartīšu veids, to izsniegšanas un savākšanas kārtība;

7) kārtība, kādā notiek pieteikšanās uz laimestu, un tā izmaksa;

8) naudas izlozē - laimestu kategorijas un naudas sadalījums pa atsevišķām laimestu kategorijām, mantu izlozē - laimestu saraksts;

9) paredzamais izlozes apjoms (biļešu skaits, cena un realizācijas apjoms) pa sērijām vai noteiktā laika periodā;

10) paredzamais izlozes vai azartspēles izdevumu apjoms;

11) paredzamais izlozes vai azartspēles peļņas apjoms un sadalījums.

20. Uz izlozes biļetēm vai spēles kartītēm jābūt izlozes vai spēles organizētāja uzņēmuma nosaukumam; adresei, kur saņemt laimestu; biļetes vai kartītes cenai vai spēles pamatlikmei; izlozes vai spēles noteikumiem.

21. Vietējā mēroga vienreizēja rakstura izlozes var rīkot atklātos publiskos sarīkojumos vai sakarā ar sabiedrības pulcēšanos dažādu kultūras pasākumu (teātra izrāžu, koncertu, masu svētku pasākumu, festivālu, izstāžu, sporta sacensību) laikā. Licences saņemšanai nepieciešams Finansu ministrijā iesniegt šī Nolikuma 18.punktā minētos dokumentus. Licence tiek izsniegta izlozes organizēšanai konkrētajā pasākumā uz šī pasākuma darbības laiku. Dokumentus jāiesniedz ne vēlāk kā 45 dienas pirms paredzētās izlozes.

22. Bingo un spēļu automātu azartspēļu organizēšanas darbības licences saņemšanai papildus šī Nolikuma 18.punktā minētajam jāiesniedz šādas ziņas:

1) spēļu veidu apraksts;

2) spēļu automātu apraksts (tips, modifikācija, to ražotājs), izlaides datums;

3) spēļu automātu iespējamais izvietojums (pilsētā, rajonā, republikā);

4) likmes lielums;

5) laimestu procents no iemaksu kopsummas, to izmaksu garantijas;

6) maksimālā laimestu summa.

23. Spēļu automātu klasifikācija ir šāda:

1) A tips - izklaides spēļu automāti (iespējams spēlēt noteiktu laika periodu, negūstot nekāda veida laimestu), piem., bērnu spēļu mašīnas (elektriskie automobiļi, šūpoles), fiziskās prasmes un iemaņu spēļu automāti (kovbojs, kamieļu skriešanās sacensības, bumbiņu mešana).

2) B tips - video spēļu automāti (spēles norise kontrolējama uz video monitora, par augstu rezultātu iespējams spēles laika pagarinājums, spēles programmā nav paredzēta nekāda veida laimesta izmaksa) - piem., autobraukšana, lidaparātu vadīšanas, šaušanas sacensības.

3) C tips - veiksmes (laimes) spēļu automāti (spēlētājam noteiktā spēles laikā ir iespēja laimēt naudas summu, vai spēles papildu žetonus, un šis laimests atkarīgs tikai no veiksmīga gadījuma) - piem., "slot machines" vai "augļu mašīnas", "black jack", "american poker", bingo u.c.

4) D tips - sporta spēļu imitāciju spēļu automāti (spēles norisinās pēc tādiem pašiem principiem kā analogas sporta spēles, rezultātu uzskaite notiek automātiski, spēle var norisināties starp spēļu automāta programmu un spēlētāju vai starp diviem spēlētājiem spēļu automāta programmas radītā vidē, spēles programmā nav paredzēta nekāda veida laimestu izmaksa), piem., futbols, basketbols, hokejs, golfs, šautriņu mešana u.c.).

5) E tipa - kazino spēļu iekārtas (ruletes galdi, kāršu galdi, bakara galdi u.c.).

6) F tipa - testu automāti (nosaka un analizē kādu personas ķermeņa fizioloģisko vai konstitucionālo parametru, un iegūtie dati tiek salīdzināti ar automāta programmā iekodētā etalona parametriem), piem., reakcijas tests, ķermeņa optimāla svara tests, alkoholiskā reibuma noteikšanas tests, sitiena ātruma un spēka tests u.c.

24. Saskaņā ar likumu "Par izlozēm un azartspēlēm" un Civillikumu A, B, D un F tipa spēļu automāti nav uzskatāmi par azartspēļu automātiem, un to uzturēšanai licence nav nepieciešama.

25. Azartspēļu organizētāji izņem licenci, kurā norādīti spēļu darbības veidi (tipi), bet nav norādīts konkrēts spēļu automātu skaits.

Ja viena īpašnieka spēļu inventārs atrodas vairākos objektos vai tiek izmantots nomāts inventārs, tad azartspēļu organizēšanas vietā jābūt atbildīgajam azartspēļu organizētājam izsniegtās licences kopijai, kas ir notariāli apstiprināta.

26. Finansu ministrija informē Valsts ieņēmumu dienestu (VID) par uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri saņēmuši licenci azartspēļu organizēšanai un ir tiesīgi veikt šo darbību.

Ja uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kurš saņēmis licenci, grib uzsākt darbību kādā konkrētā vietā, tam jāreģistrējas pašvaldībā, uzrādot to uzstādāmo spēļu automātu un iekārtu skaitu, kuri apliekami ar nodokli. Reģistrētajā spēļu vietā nedrīkst atrasties vairāk spēļu automātu un iekārtu, nekā uzrādīts. Par katrām spēļu automātu skaita izmaiņām azartspēļu organizētājs informē pašvaldību.

27. Kārtību, kādā tiek veikti izložu un azartspēļu nodokļa maksājumi speciālajā budžetā un pašvaldību budžetos, saskaņā ar likumu "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli", nosaka VID "Instrukcija par likuma "Par izložu un azartspēļu nodokli un nodevu" piemērošanas kārtību.

28. Totalizatora spēles organizēšanas licences saņemšanai papildus šī Nolikuma 18.punktā minētajam jāiesniedz šādas ziņas:

1) totalizatora spēļu noteikumi;

2) totalizatora spēles vieta;

3) totalizatora spēles datums vai laika periods, kad notiek spēle;

4) dalības maksas likme;

5) spēles kartīšu veids, to izsniegšanas un savākšanas kārtība;

6) kārtība, kādā notiek pieteikšanās uz laimestu, un tā izmaksas vieta;

7) likmju kopsummas un laimestu proporcijas katrai izlozei (tirāžai) noteiktā laika periodā;

8) laimestu kategorijas un naudas sadalījums pa atsevišķām laimestu kategorijām.

Uz totalizatora spēles kartītēm jābūt spēles organizētāja uzņēmuma nosaukumam, adresei, kur var saņemt laimestu, kā arī spēles noteikumiem vai formulai.

29. Azartspēļu nams ir speciāli azartspēļu organizēšanai izveidots un aprīkots azartspēļu centrs (kazino, spēļu automātu salons). Spēļu automātu salons ir azartspēļu centrs, kurā reģistrēti vismaz 10 spēļu automāti.

30. Kazino - tāds azartspēļu nams, kurā tiek spēlētas cilindriskās spēles (rulete), kāršu un kauliņu spēles, spēļu automātu spēles. Vienā kazino jābūt reģistrētiem vismaz trim spēļu galdiem, no tiem - vienam ruletes galdam un diviem kāršu spēles galdiem. Nav atļauts izvietot un ekspluatēt cilindrisko spēli (ruleti) un kāršu spēļu galdus ārpus kazino.

31. Azartspēļu namu, kazino atvēršanas licences saņemšanai papildus šī Nolikuma 18.punktā minētajiem jāiesniedz ziņas:

1) par spēļu automātiem;

2) par spēļu galdiem (to skaits, nosaukums, spēļu veidi);

3) maksimālā laimestu summa;

4) laimestu izmaksas garantijas;

5) ieejas maksa;

6) iekārtu izvietošanas adrese un pašvaldības atļauja;

7) telpu īres līguma kopija.

32. Jautājuma galīgai izlemšanai par licences izsniegšanu licencēšanas komisija drīkst pieprasīt papildu informāciju vai dokumentus. Iesniegtos dokumentus izskata un atzinumus par tiem sniedz Finansu ministrijas Loteriju, spēļu un licencēšanas nodaļa.

33. Pieteikumi par licences izsniegšanu jāizskata 30 dienu laikā no to saņemšanas. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu jautājumu izlemšanai, Finansu ministrija desmit dienu laikā pieprasa vajadzīgās ziņas vai dokumentus.

Laiks no paziņojuma nosūtīšanas dienas līdz vajadzīgo ziņu vai dokumentu saņemšanas dienai pieteikuma izskatīšanas termiņā netiek ieskaitīts.

Ja 20 dienu laikā pēc paziņojuma nosūtīšanas pieteicējs nav iesniedzis pieprasītās ziņas vai dokumentus, pieteikums bez izskatīšanas tiek nosūtīts atpakaļ pieteicējam.

34. Licencē norāda uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukumu, tās juridisko adresi, izložu vai azartspēles nosaukumu, licences derīguma termiņu, komisijas lēmuma saturu.

Licenci paraksta licencēšanas komisijas priekšsēdētājs vai viņa vietnieks, un paraksts tiek apstiprināts ar Finansu ministrijas zīmogu.

35. Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuras organizē izlozes un azartspēles, jānodrošina spēļu publiskums, jāgarantē dalībniekiem iespēja iepazīties ar noteikumiem, tiem jābūt izliktiem redzamā vietā.

36. Izlozes vai azartspēles organizētāja pienākums ir pēc tās dalībnieka pieprasījuma izdot ar konkrētu uzvārdu izziņu par saņemto laimestu.

37. Izlozes vai azartspēles laimesta vai zaudējuma lielums ir dalībnieka noslēpums, kuru jāievēro šo pasākumu organizētājam. Informācija par laimesta vai zaudējuma lielumu jāsniedz vienīgi finansu kontroles institūcijām, kā arī tiesai un prokuratūrai, ja uzsākta izmeklēšana.

38. Licences saņēmējam pēc Finansu ministrijas pieprasījuma ir jāiesniedz paziņojums par ikgadējo revīziju, ikgadējais ziņojums un revīzijas ziņojums.

39. Nodeva par licences saņemšanu un nodokļu maksājumi tiek noteikti saskaņā ar likumu "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli".

40. Nodevu un nodokļu maksājumus veic izlozes vai azartspēles organizētājs vai rīkotājs saskaņā ar šī Nolikuma 4.punktu.

Nodevu un nodokļu maksājumus par spēļu automātu un iekārtu ekspluatāciju veic licences turētājs.

41. Uzraudzību un kontroli par to, kā licences saņēmējs ievēro likumu "Par izlozēm un azartspēlēm" un "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli" prasības, izlozes vai azartspēles noteikumus un citas tiesiskās normas, veic Valsts ieņēmumu dienesta iestādes likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu" noteiktajā kārtībā.

42. Uzraudzību un kontroli par to, kā licences saņēmējs nodrošina sabiedrisko kārtību izložu un azartspēļu laikā un vietā, veic Iekšlietu ministrija.

43. Azartspēļu namu ierīkošanai un uzturēšanai, šo spēļu, kā arī visu veidu loteriju un citu laimesta rakstura naudas spēļu organizēšanai izsniegtās licences līdz likuma "Par izlozēm un azartspēlēm" spēkā stāšanās brīdim likumā "Par uzņēmējsabiedrību" noteiktajā kārtībā ir saskaņojamas ar nosauktā likuma noteikumiem un pārreģistrējamas līdz 1994.gada 31.decembrim.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!