• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Mēs kļūstam aizvien konstruktīvāki". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.05.1999., Nr. 136/137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24063

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētāja paziņojums

Par Telekomunikāciju tarifu padomi

Vēl šajā numurā

04.05.1999., Nr. 136/137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Mēs kļūstam aizvien konstruktīvāki"

Jānis Straume, Saeimas priekšsēdētājs, vakar, 3.maijā, — "Latvijas Vēstnesim"

— Kā jūs prognozējat Saeimas darbu šajā mēnesī, kas varētu būt nozīmīgākais tās veikumā?

— Domāju, ka politiskā aspektā būtiska būs valsts valodas likuma pieņemšana trešajā lasījumā. Latvijā kārtējo reizi ieradīsies Eiropas eksperti ar Maksu van der Stūlu priekšgalā. Domāju, ka darbs pie šī likuma nebūs viegls, taču šīs pavasara sesijas laikā valsts valodas likums varētu tikt pieņemts galīgajā variantā.

Otra būtiskākā ar likumdošanu saistītā problēma ir nodokļu likumi. Kā zināms, Valsts prezidents pirmo reizi 7. Saeimas laikā atdeva atpakaļ otrreizējai caurlūkošanai Saeimā likumu par muitas nodokļiem un tarifiem. Šajā sakarā ir radušās diezgan asas diskusijas gan Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā, gan Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā. Domāju, ka tas patiešām ir viens no sarežģītākajiem mūsu parlamenta jautājumiem — saskaņot mūsu nodokļu likumdošanu ar Eiropas Savienības un Pasaules tirdzniecības organizācijas prasībām, lai maksimāli aizstāvētu vietējo tirgu. Šī būs viena no akūtākajām problēmām ne tikai šomēnes, bet arī visu gadu. Latvijai ir ļoti nepieciešams saskaņot savu likumdošanu ar Eiropas Savienības standartiem.

— Kādas sagaidāmas Saeimas aktivitātes ārpolitikā?

— Tikko biju ne tikai Sofijā, kur noritēja Eiropas Savienības asociēto valstu tikšanās ar Eiropas Savienības vadību, bet pirms tam arī Tallinā, kur bija Baltijas valstu un Eiropas ziemeļvalstu parlamentu vadītāju kārtējā tikšanās, interesanta un domas rosinoša.

Maijā man ir paredzētas vizītes Ungārijā, kas jau ir pilntiesīga NATO dalībvalsts, Slovēnijā un Lietuvā. Protams, notiek darbs vizīšu apmaiņu ziņā arī citās Saeimas institūcijās.

— Vai tuvākajā laikā paredzama arī kāda ārvalsts augstāka līmeņa delegācijas vizīte Latvijā?

— Maija beigās — 21. un 22. datumā — Latvijā ieradīsies VFR prezidents Romāns Hercogs. Līdz šim viņš Latvijā nav bijis. Zīmīgi, ka tā būs viņa pēdējā vizīte kādā no ārvalstīm, jo 23.maijā beigsies viņa prezidenta pilnvaru termiņš. Tas ir ļoti būtiski, jo patlaban Vācija ir prezidējošā valsts Eiropas Savienībā. Maijā, kā man zināms, būs arī vairāku Eiropas valstu ārlietu ministru vizītes Latvijā. Bet parlamentu delegāciju līmenī vizītes ir gaidāmas rudenī.

— Ko jūs novēlētu "Latvijas Vēstnesim" sakarā ar 4.maija atceres svinībām?

— Mums visiem — gan sabiedrībai kopumā, gan Saeimai, gan valdībai — būtu jāstrādā tā, lai mums nekad vairs nebūtu jāpieņem deklarācija par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

Mintauts Ducmanis,

"LV" Saeimas un valdības lietu

redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!