• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents:. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.05.1999., Nr. 136/137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24046

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daidžests. Citu rakstītais. 29. aprīlis - 3.maijs

Vēl šajā numurā

04.05.1999., Nr. 136/137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents:

— pasniedzot valsts augstāko apbalvojumu

O2.JPG (52416 BYTES)

Vakar, 3.maijā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis Rīgas pilī pasniedza Triju Zvaigžņu ordeņus Latvijas un ārvalstu sabiedriskajiem darbiniekiem un diplomātiem, masu mediju, kultūras un sporta pārstāvjiem. Triju Zvaigžņu II šķiras ordeni saņēma Pāvils Brūvers, Jānis Rožkalns, Jānis Vēveris. Triju Zvaigžņu III šķiras ordeni saņēma Valdis Bērziņš, Jānis Freimanis, Rimants Karazija, Voldemārs Krustiņš, Pēteris Laķis, Ieva Lase, Jānis Lūsis. Triju Zvaigžņu IV šķiras ordeni saņēma Visvaldis Aivars, Ieva Akurātere, Līvija Akurātere, Māris Budovskis, Vladimirs Einiņš, Mauri K.Elovaino, Mirdza Ersa, Indulis Folkmanis, Maikls Hallass, Pēteris Jansons, Mikaels Klemesens, Ivars Krastiņš, Aristīds Lambergs, Jens Kristians Lunds, Tālivaldis Eižens Mednis, Atis Meibergs, Laimonis Pētersons, Edvīns Platkājis, Ivars Strautiņš, Tatjana Suta, Baiba Šteina, Ēriks Tomsons, Jānis Zīle. Triju Zvaigžņu V šķiras ordeni saņēma Ilga Alksne, Voldemārs Dziedātājs, Marga Eglīte, Valda Ermane, Gundaris Gailīts, Velta Jurjāne, Vanda Rapa, Gunārs Resnais, Jānis Rukšāns, Leonards Siņavskis, Ojārs Stefans, Aleksandrs Vaļums, Vadims Ulbergs un Antons Zvīdris. Tuvāk par notikumu — nākamajā "LV" numurā

 

Valsts prezidents Guntis Ulmanis —

pasniedzot Triju Zvaigžņu ordeņus

Rīgas pils Baltajā zālē 1999.gada 3.maijā:

Cienījamie Triju Zvaigzņu ordeņa kavalieri! Cienījamās dāmas, godātie kungi!

Sveicu visus klātesošos Neatkarības deklarācijas pieņemšanas devītajā gadadienā!

Sveicu visus, kuri šovakar saņem augsto apbalvojumu — Triju Zvaigžņu ordeni!

Jau par tradīciju kļuvusi šo apbalvojumu pasniegšana valsts svētku dienās. Šodien šeit, Baltajā zālē, man ir patiess gandarījums atkal pateikties cilvēkiem par paveikto, kas atbalsojies šīsdienas Latvijā.

Ar šo apbalvojumu izsakām atzinību tiem, kuri strādājuši neatkarīgas Latvijas nākotnei un kuru padarītais guvis sabiedrības un līdzgaitnieku augstāko novērtējumu.

Triju Zvaigžņu ordenis ir pateicība un reizē arī uzticība tam, ko jūs veiksit nākotnē.

Ik gadu ar ordeņu un goda zīmju pasniegšanu mēs apliecinām Latvijas virzību uz demokrātisku, labklājīgu un drošu sabiedrību. Tās veidošanā liels ieguldījums ir Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieriem.

Daudzu apbalvoto paveiktais saista mūsu valsts pagātni ar tās rītdienu. Arī šovakar ordeņi tiek saņemti gan par darbu, kas tiek veikts šodien, gan par darbu, kas paveikts neatkarīgas valsts atjaunošanā un tautas pašapziņas stiprināšanā. Īsi pirms Neatkarības deklarācijas pieņemšanas gadadienas atzinību izsakām tiem cilvēkiem, kuri loloja un piepildīja ideju par neatkarīgu Latviju, kuriem bija neizsīkstoša ticība neatkarīgai valstij un nesalaužama griba to atjaunot.

Šovakar sakām paldies tiem, kuri piedzīvoja smagus izsūtījuma gadus, aizstāvot Latvijas brīvības ideju. Šovakar sakām paldies tiem, kuri šo ideju glabāja un par to atgādināja, ilgus gadus dzīvojot tālu no Dzimtenes. Šovakar sakām paldies arī tiem, kuri aiztāvēja brīvu un neatkarīgu Latviju dziesmotās Atmodas laikā.

Šajos neatkarības gados Latvija ir ļoti mainījusies, mainījušies ir cilvēki, un šo izmaiņu pamatā ir bijusi brīvība un atbildība.

Šodien mēs varam sevi brīvi pilnveidot, attīstīt un realizēt. Un tikai brīvs cilvēks, kura rokās ir atbildība par sevi, savu ģimeni un savu tautu, spēj mainīt valsti līdz tās pamatiem. Un tāpēc Latvijā ir mainījusies ne vien ikdiena, bet arī mūsu dzīves vērtības. Šodien mēs varam teikt, ka kļūstam par demokrātisku un tiesisku valsti.

Demokrātija un tiesiskums ir tas avots, kas mūs aizved pie Eiropas un demokrātiskās pasaules vērtībām. Tās ir vērtības, kas šodien vieno demokrātisko sabiedrību pasaulē. Tās ir vērtības, kas veido un stiprina mūsu valsti. Demokrātija un tiesiskums ir vērtības, kas kopā ar mūsu vēsturisko apziņu ir veidojušas mūsu rītdienas skatījumu un likušas izvēlēties nākotnes attīstības virzienus.

Šodien mēs aizvien vairāk iekļaujamies Eiropas un pasaules apritē. Veidojas jauna un vienota Eiropa.

Mainās pasaule, kļūstot arvien ciešāk savstarpēji saistīta un uzņemoties aizvien vairāk atbildības un pienākumu vienam par otru.

Mūsu uzdevums, iekļaujoties Eiropā, ir ne vien uzņemties kopējo atbildību, bet arī saglabāt savu savdabību. Šajā jomā nozīmīgu devumu sniedz kultūras un mākslas darbinieki, kuri stiprina profesionālo kultūru, tautas mākslu, uztur nacionālo pašapziņu un apliecina latvisko identitāti.

Arī mūsu tautas vēsture ir mūsu identitātes daļa, kas vēl pilnīgāk izzināma un plašāk parādāma. Un tāpēc likumsakarīgi, ka šovakar apbalvojamo vidū ir daudz kultūras, mākslas un sabiedrisko darbinieku.

Šovakar sakām paldies arī citu valstu pilsoņiem, kuri daudz devuši Latvijas šodienai un rītdienai, palīdzot tai nostiprināt demokrātiju un veicinot mūsu valsts attīstību dažādās jomās.

Latvijas neatkarības laiks ir devis iespējas izpausties un īstenot savas ieceres uzņēmējiem. Un tieši privātā uzņēmība ir radījusi daudzkrāsainību valsts ekonomikā un piedāvā dažādas iespējas. Šodien aizvien biežāk apzināmies, ka vairāk un neatlaidīgāk veicināma mazā un vidējā uzņēmējdarbība, lai dinamiski attīstītos visi Latvijas reģioni un tiktu veicināta labklājība. Ar atzinību šovakar novērtējam arī ieguldījumu mūsu valsts saimnieciskajā dzīvē.

Šodienas Latvijas dzīves krāsu paleti varam saskatīt, pateicoties informācijas un viedokļu dažādībai, ko nodrošina demokrātrijas principu īstenošana un brīvas preses darbība. Arī tas ir mūsu šīsdienas ieguvums. Un to šodien apliecinām ar apbalvojumu pasniegšanu masu mediju pārstāvjiem.

Šovakar Triju Zvaigžņu oredni saņem Latvijas neatkarības idejas aizstāvji un šīs idejas īstenotāji. Apbalvojumu saņem mediķi, skolotāji, valsts un sabiedriskie darbinieki, žurnālisti, sportiski, zinātnieki, mākslinieki, kultūras darbinieki, apbalvoto vidū ir arī citu valstu pilsoņi — politiķi, sabiedriskie darbinieki, amatpersonas...

Šo cilvēku veikums šodien raksturo Latvijas izaugsmi un sasniegumus, arī tās nākotni.

Es ticu, ka tradīcija pateikties par darbu un sasniegto, kas paveikts Latvijas labā, augs līdzi laikam un apliecinās, ka aizvien ir daudz cilvēku, kuru darbs un pārliecība ir Triju Zvaigzņu spožumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!