• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par pašvaldību budžeta ieņēmumiem 2012.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2011., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240452

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Par ģimenes valsts pabalsta izmaksu 2012.gadā

Vēl šajā numurā

30.11.2011., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par pašvaldību budžeta ieņēmumiem 2012.gadā

2012.gadā nav prognozēts Latvijas pašvaldību budžeta ieņēmumu samazinājums.

Saskaņā ar MK 2011.gada 8.novembra sēdē apstiprinātajiem budžeta konsolidācijas pasākumiem 2012.gadam garantētā minimālā ienākuma pabalsts nākamajā gadā tiks līdzfinansēts visu gadu no valsts budžeta, savukārt dzīvokļa pabalsts līdz 1.maijam.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu sadalījums starp valsti un pašvaldību budžetiem 2012.gadā ir plānots 80:20. Proporcija tika mainīta, ņemot vērā IIN bāzes pieaugumu par 50 miljoniem latu salīdzinājumā ar šā gada vienošanās protokolā iekļauto. Sākotnēji plānotie pašvaldību IIN ieņēmumi šim gadam bija 590,4 miljoni latu, bet 2012.gadā jau – 638,6 miljoni latu. Saskaņā ar pašvaldību iesniegtajām prognozēm arī nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) ieņēmumi 2012.gadā pieaugs.

Būtisks ir valsts budžeta finansējums 5,7 miljonu latu apmērā pašvaldībām, kurām ir zemākie vērtētie ieņēmumi (IIN un NĪN) uz vienu iedzīvotāju pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas. 2012.gadā valsts budžeta finansējums 15,5 miljonu latu apmērā tiks nodrošināts saskaņā ar likuma “Par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu” normu izpildi.

Būtiski uzsvērt, ka lēmums par IIN proporcijas maiņu vairāk ietekmē tieši turīgākās pašvaldības, kuras saņem lielākus IIN ieņēmumus. FM par būtiskāku uzdevumu uzskata nodrošināt sociāli atbildīgu finansējuma sadalījumu, maksimāli palīdzot tām pašvaldībām, kuru ieņēmumi ir visierobežotākie, lai pašvaldības spētu nodrošināt sociālo palīdzību saviem iedzīvotājiem nākamajā gadā.

Salīdzinājumam, ja 2011.gadā zemākie vērtētie ieņēmumi Latvijā uz vienu iedzīvotāju pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas un dotācijas saņemšanas Daugavpils, Rēzeknes, Jēkabpils un Liepājas pašvaldībām bija 262 lati, tad 2012.gadā tie ir plānoti par 27 latiem augstāki – 289 lati. Līdzvērtīgi pieauguši arī ieņēmumi novadu pašvaldībām, nodrošinot, ka nevienam novadam 2012.gadā nav zemāki ieņēmumi par 289 latiem uz vienu iedzīvotāju.

FM uzsver, ka Latvijas Pašvaldību savienība vienmēr ir bijis sarežģīts, bet konstruktīvs sarunu partneris, kas vienādi aizstāv visu Latvijas pašvaldību intereses, nešķirojot tās pēc lieluma vai finansiālās rocības.

FM atgādina, ka, sākot ar 2009.gadu, bija jāveic būtiski konsolidācijas pasākumi gan valsts, gan pašvaldību budžetā, kas arī tika īstenoti solidāri, sadarbībā ar pašvaldībām, meklējot labāko risinājumu visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!