• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ekonomikas krustcelēm šajā nenoteiktajā laikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2011., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240449

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

30.11.2011., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ekonomikas krustcelēm šajā nenoteiktajā laikā

Ekonomikas eksperti, kas 24.novembrī Rīgā bija pulcējušies konferencē “Ekonomikas krustceles: no atlabšanas līdz ilgtspējīgai attīstībai Baltijā un ES”, prognozē, ka, neskatoties uz pašreizējām aktualitātēm finanšu pasaulē, Baltiju gaidāmais krīzes “otrais vilnis” ietekmēs ievērojami mazāk nekā ekonomiskā krīze, kādu piedzīvojām pavisam nesen. Kā konferences atklāšanā atzina Igaunijas finanšu ministrs Jurgens Ligi, kopš iepriekšējā krīzes posma mūsu valstis ir paveikušas milzīgu darbu un spējušas parādīt ievērojamu gribasspēku, ne tikai mācoties no savām kļūdām, bet arī praksē paveicot ļoti daudz, tādēļ patlaban esam vairāk norūdīti nekā citas Eiropas Savienības dalībvalstis.

Arī Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis konferences atklāšanā uzsvēra Baltijas reģiona valstu aktīvo rīcību iepriekšējos gados un, raksturojot mācību, ko Latvija un tās kaimiņvalstis guvušas krīzes laikā, minēja divus galvenos faktorus. Pirmkārt, valstīm nekad nevajadzētu nonākt krīzē, cenšoties arī “normālos” apstākļos konsekventi īstenot stingru un tālredzīgu makroekonomikas un fiskālo politiku. Otrkārt, ja tomēr nav paveicies un krīze ir iestājusies, galvenais – rīkoties ātri un apņēmīgi, atjaunojot finansiālo stabilitāti un atgriežoties pie izaugsmes. Ministru prezidents arī īpaši uzteica Latvijas uzņēmējus, kuru spēja krīzes laikā strādāt un meklēt jaunas iespējas un risinājumus, neapšaubāmi palīdzējusi mūsu valstij ātrāk atkopties. Tieši tādēļ viena no būtiskākajām valdības prioritātēm ir atbalsts uzņēmējdarbībai.

Lai arī pēdējos gados veiktie pasākumi bijuši nesaudzīgi, Eiropas Savienības finanšu palīdzības Latvijai misijas vadītājs Gabriele Džudiče norādīja – tas, ka V.Dombrovskim arī pēc vēlēšanām uzticēts vadīt Ministru kabinetu, ir apliecinājums, ka skarbie soļi budžeta līdzsvarošanā bijuši un joprojām ir pareizi. Viņš arī uzsvēra, ka patlaban Eiropas Komisija izvirzījusi piecas galvenās prioritātes ekonomiskās stabilitātes atjaunošanai Eiropas Savienībā kopumā un atsevišķās tās dalībvalstīs: nepieciešamību īstenot diferencētu, izaugsmi veicinošu fiskālo konsolidāciju, atjaunot stabilu kreditēšanās iespēju, veicināt izaugsmi un konkurētspēju ekonomikā, likvidēt bezdarbu un krīzes radītās sociālās sekas, kā arī modernizēt un padarīt efektīvāku valsts pārvaldi.

Tiesa gan, G.Džudiče arī atzina, ka zināms bremzējošais faktors ir vairāku valstu pretestība un “ārējas” kontroles noraidīšana. Tomēr tieši skaidra un strikta rīcības plāna esamība un īstenošana ir tie priekšnosacījumi, lai krīzi pārvarētu iespējami veiksmīgāk, un Latvija šai ziņā ir labs piemērs citām valstīm.

Latvijas veiksmīgo paraugu un priekšrocību, ka patlaban daudziem krīzes skartiem reģioniem ir iespēja mācīties no citu agrāk pieļautām kļūdām, diskutēt par tām un meklēt labākus risinājumus, uzsvēra arī konferences rīkotāji – Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka un DNB bankas prezidents Andris Ozoliņš.

Savukārt Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, akcentējot līdz šim paveikto un atzīstot, ka Latvijas gadījumā efektīvākā pieeja ir “mazāk ir vairāk” jeb, citiem vārdiem, lielāki budžeta ierobežojumi konkrētos gadījumos dod labākas nākotnes iespējas, arī izteica cerību, ka mūsu valstij tuvākajos gados tomēr izdosies pievienoties eirozonai. Eiropas vienotās valūtas ieviešana nestu būtisku labumu ekonomikai, proti, iespēju izdevīgāk aizņemties gan valsts, gan biznesa vides līmenī. Tam piekrita arī Igaunijas finanšu ministrs J.Ligi, kurš norādīja, ka šīs valsts ekonomikai eiro ir nācis par labu un veicinājis izaugsmes atjaunošanos.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!