• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 24.novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2011., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240446

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārvalstu investīciju piesaisti

Vēl šajā numurā

30.11.2011., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 24.novembrī

AM: Par Valsts aizsardzības koncepciju, ievērojot Latvijas ģeopolitisko situāciju

24.novembrī Ministru kabineta valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas sagatavotais koncepcijas projekts “Valsts aizsardzības koncepcija”.

Valsts aizsardzības koncepcija nosaka stratēģiskos pamatprincipus, prioritātes un pasākumus valsts aizsardzības nodrošināšanai gan miera laikā, gan valsts apdraudējuma situācijās vidējam un ilgtermiņa laika periodam.

Koncepcija ir sagatavota, ņemot vērā Latvijas ģeopolitisko situāciju, nacionālās drošības un ārpolitikas mērķus, kā arī Latvijas saistības Ziemeļatlantijas līguma organizācijā un Eiropas Savienībā.

Valsts aizsardzības stratēģiskais pamatprincips ir mazināt valsts apdraudējuma iespējamību. Turpinot pilnveidot un modernizēt nacionālās aizsardzības spējas, atbalstot Ziemeļatlantijas līguma organizācijas kolektīvās aizsardzības stiprināšanu un sniedzot savu ieguldījumu starptautiskās drošības nodrošināšanā gan divpusēji, gan daudzpusēji, Latvija mazina ārējā militārā vai cita valsts apdraudējuma izcelšanās risku un vajadzības gadījumā ir gatava nodrošināt tā efektīvu atturēšanu.

Tāpēc jānosaka valsts aizsardzības ilgtermiņa finansējuma mehānisms, paredzot ik gadu pakāpeniski palielināt Latvijas ieguldījumu aizsardzības vajadzībām par vismaz 0,1% no iekšzemes kopprodukta, lai ilgtermiņā valsts aizsardzības finansējums sasniegtu 2% no iekšzemes kopprodukta.

Ņemot vērā nacionālās un kolektīvās aizsardzības vajadzības, kā arī pieejamos resursus valsts aizsardzības īstenošanai, galvenā prioritāte Nacionālo bruņoto spēku (NBS) spēju attīstībā un resursu sadalē ir Sauszemes spēku komponenta attīstība, kas veido NBS spēju kodolu.

Zemessardze tiek attīstīta kā NBS rezervju pamats, sekmējot rezerves karavīru un rezervistu piesaistīšanu sabiedrības pašaizsardzības uzdevumu pildīšanai.

Savukārt, lai sekmētu Latvijas ieguldījumu starptautiskajā drošībā un īstenojot alianses kolektīvās aizsardzības principu, Latvija kopā ar sabiedrotajiem un partneriem piedalās starptautiskajās operācijās.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!