• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ierēdņu amatu pretendentu sniegtās informācijas pārbaudes kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.1994., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240308

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrijas pavēle Nr.203

Par "Pagaidu instrukcijas bīstamu kravu pārvadājumiem ar autotransportu" ieviešanu

Vēl šajā numurā

29.10.1994., Nr. 127

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts civildienesta pārvalde

Veids: instrukcija

Numurs: 6

Pieņemts: 26.10.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts civildienesta pārvaldes instrukcija Nr.6

1994. gada 26. oktobrī

Par ierēdņu amatu pretendentu sniegtās informācijas pārbaudes kārtību

Izdota saskaņa ar likumu "Par valsts civildienestu"

Vispārīgie noteikumi

1. Šī instrukcija nosaka kārtību, kāda Valsts civildienesta pārvalde (turpmāk tekstā — VCP) pārbauda valsts civildienesta ierēdņu amatu pretendentu (turpmāk tekstā — pretendentu) sniegtās ziņas, kā ar! kārtību, kādā VCP sadarbojas ar citām valsts institūcijām, veicot šos uzdevumus.

2. Visa informācija, kas iegūta, pārbaudot pretendentu sniegtās ziņas, ir konfidenciāla. Minēta informācija ir pieejama un izmantojama vienīgi likumā noteiktajā kārtībā ar VCP priekšnieka rakstisku atļauju.

3. Gadījumos, kad, pārbaudot pretendentu sniegtas ziņas, atklājas, ka tās ir bijušas nepatiesas, nepilnīgas vai sagrozītas un tas ir būtiski ietekmējis pretendenta dienesta gaitu vai kaitējis valsts civildienesta interesēm, VCP savas kompetences ietvaros rīkojas, lai novērstu kaitējumu un sodītu vainīgās personas, vai informē par to citas kompetentas valsts institūcijas.

Personas sadarbības ar VDK fakta konstatēšanas kārtība

4. Līkuma "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" 13. pantā noteiktajā kārtībā VCP pieprasa no Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (turpmāk tekstā — TSDC) izziņas par to, vai tā rīcībā, valsts arhīvā vai citās valsts glabātuvēs ir dokumenti, kas liecina, ka attiecīgais pretendents (pretendenti) varētu būt bijuši Valsts drošības komitejas (turpmāk tekstā — VDK) darbinieki vai informatori.

5. TSDC mēneša laikā rakstveidā sniedz VCP pieprasītās izziņas par pretendentu (pretendentiem). Ja izziņā ietvertā atbilde ir apstiprinoša, tā sniedzama par katru pretendentu atsevišķi uz TSDC noteikta parauga veidlapas.

6. Šīs instrukcijas 5. punkta 2. teikumā paredzētajā gadījumā VCP trīs dienu laikā uzaicina pretendentu uz pārrunām VCP. Pretendenta ierašanās ir obligāta. Ja pretendents atkārtoti bez attaisnojošiem iemesliem neierodas uz pārrunām, viņa lieta likumā "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" noteiktajā kārtībā nosūtāma uz prokuratūru.

Par neierašanos attaisnojošu iemeslu dēļ pretendentam ir pienākums paziņot VCP; jautājumu par to, vai pretendenta minētie neierašanās iemesli uzskatami par attaisnojošiem, izlemj VCP priekšnieks.

7. Pārrunu laikā ar pretendentu VCP darbinieks informē par ienākušo atbildi no TSDC. Ja atbilde no TSDC ir apstiprinoša, bet persona, par kuru saņemta apstiprinoša atbilde no TSDC, noliedz sadarbību ar VDK, pretendentam ir jāparaksta paziņojums par atteikšanos apstiprināt TSDC informāciju par sadarbību ar VDK.

8. Ja pretendentu pārrunās apstiprina no TSDC saņemto informāciju par sadarbību ar VDK, viņš paraksta paziņojumu par to, lūdzot neierosināt pret viņu pārbaudes lietu likumā "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" noteiktajā kārtībā.

VCP par to trīs dienu laikā paziņo valstu civiliestādei, kurā valstu civildienestu ierēdņa amatu pilda pretendents, un tai dienesta attiecības ar viņu ir jāpārtrauc, pamatojoties uz likuma "Par valsts civildienestu" 60. panta 1. daļas 1. punkta "j" apakšpunktu. Valsts civiliestādei ir pienākums par dienesta attiecību pārtraukšanu informēt VCP, nosūtot tai attiecīgā rīkojuma kopiju.

9. Ja pretendents pārrunās noliedz savu sadarbību ar VDK, VCP priekšnieks divu nedēļu laikā pēc izziņas saņemšanas no TSDC iesniedz prokuratūrai pieteikumu par sadarbības fakta konstatēšanu likumā "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konsultēšanu" noteiktajā kārtībā.

10. Ja pretendenta sadarbības fakts ar VDK ir konstatēts tiesā, VCP pēc sprieduma rezolutīvās daļas publicēšanas oficiālā laikrakstā seko, lai valsts civiliestāde, kurā valsts civildienesta ierēdņa amatu pilda pretendents, pārtrauktu ar viņu dienesta attiecības, pamatojoties uz likuma "Var valsts civildienestu" 60. panu 1. daļas 1. punkta "j" apakšpunktu. Valsts civiliestādei ir pienākums par dienesta attiecību pārtraukšanu informēt VCP, nosūtot tai attiecīgā rīkojuma kopiju.

Valsts valodas prasmes apliecības pārbaudes kārtība

11. VCP iesniedz pārbaudei Galvenajā atestācijas komisijā augstākās pakāpes valsts valodas apliecību kopijas. (Valodas prasmes apliecības nepieciešamas pretendentiem, kuri nav ieguvusi vidējo vai augstāko izglītību latviešu valodā).

12. Galvenā atestācijas komisija rakstveidā divu nedēļu laikā sniedz VCP pieprasītās izziņas par pretendentu valodas prasmes apliecību autentiskumu. Gadījumos, kad valsts valodas prasmes apliecība ir viltota vai pretendents valsts valodas prasmes pārbaudi nav kārtojis atbilstoši Ministru Padomes apstiprinātā Valsts valodas prasmes atestācijas nolikuma prasībām. Galvenā atestācijas komisija atzinumu iesniedz atsevišķi par katru pretendentu uz Galvenās atestācijas komisijas veidlapas.

13. Šīs instrukcijas 12. punkta 2. teikumā minētajā gadījumā VCP trīs dienu laikā informē valsts civiliestādes vadītāju, kurā valsts civildienesta ierēdņa amatu pilda pretendents.

VCP seko, lai valsts civiliestāde, kurā valsts civildienesta ierēdņa amatu pilda pretendents, pārtrauktu ar viņu dienesta attiecības, pamatojoties uz likuma "Par valsts civildienestu" 60. panu 1. daļas 1. punkta "j" apakšpunktu. Valsts civiliestādei ir pienākums par dienesta attiecību pārtraukšanu informēt VCP, nosūtot tai attiecīgā rīkojuma kopiju.

Sadarbības kārtība ar Pilsonības un imigrācijas departamentu

14. VCP slēdz līgumu ar Pilsonības un imigrācijas departamenta (turpmāk tekstā — PID) Iedzīvotāju reģistra Informācijas centru (turpmāk tekstā — IRIC) par sadarbību informācijas sniegšanā un atjaunošanā. Līgums ietvaros VCP rakstveidi pieprasa no 1RIC izziņas par pretendentu:

14.1. reģistrācijas faktu Iedzīvotāju reģistrā un norādītā personas koda atbilstību faktiskajam,

14.2. pilsonību.

15. IRIC rakstveidā divu nedēļu laikā sniedz VCP pieprasītās izziņas par pretendentiem. Par pretendentiem, kuri nav reģistrējusies Iedzīvotāju reģistrā vai kuru norādītais personas kods neatbilst faktiskajam, vai kuri nav Latvijas Republikas pilsoņi, IRIC izziņas iesniedz atsevišķi par katru pretendentu uz PID apstiprinātas veidlapas.

PID IRIC regulāri, atbilstoši līguma nosacījumiem, sniedz ziņas par visām izmaiņām, kas notikušas ar informāciju par pretendentiem.

16. Šīs instrukcijas 15. punkta 1. daļas 2. teikumā minētajā gadījumā, izņemot gadījumu, kad pretendenta norādītais personas kods neatbilst faktiskajam, VCP trīs dienu laikā informē valsts civiliestādes vadītāju, kuri valsts civildienesta ierēdņa amatu pilda pretendents.

VCP seko, lai valsts civiliestāde, kurā valsts civildienesta ierēdņa amatu pilda pretendents, pārtrauktu ar viņu dienesta attiecības, pamatojoties uz likuma "Par valsts civildienestu" 60. panta 1. daļas 1. punkta "j" apakšpunktu. Valsts civiliestādei ir pienākums par dienesta attiecību pārtraukšanu informēt VCP, nosūtot tai attiecīgā rīkojuma kopiju.

17. Gadījumā, ja pretendenta norādītais personas kods neatbilst faktiskajam, VCP trīs dienu laikā uzaicina pretendentu uz pārrunām. Ja pārrunās noskaidrojas, ka pretendenta personas kods un dzimšanas dati VCP iesniegtajos dokumentos norādīti sagrozīti un tas ir būtiski ietekmējis pretendenta dienesta gaitu vai kaitējis valsts civildienesta interesēm, VCP trīs dienu laikā informē valsts civiliestādi, kurā valsts civildienesta ierēdņa amatu pilda pretendents.

Šādā gadījumā VCP seko, lai valsts civiliestāde, kurā valsts civildienesta ierēdņa amatu pilda pretendents, pārtrauktu ar viņu dienesta attiecības, pamatojoties uz likuma "Par valsts civildienestu" 60. panta 1. daļas 1. punkta "j" apakšpunktu.

Sadarbības kārtība ar Iekšlietu ministriju

18. VCP rakstveidā pieprasa no Iekšlietu ministrijas Operatīvās uzskaites statistikas pārvaldes Informācijas centra (turpmāk tekstā — Informācijas centrs) ziņas par to, vai pretendenti

18.1. nav sodīti par tīšiem noziegumiem (izņemot reabilitētos),

18.2. nav atbrīvoti no amata ar tiesas spriedumu krimināllietā.

19. Informācijas centrs rakstveidā divu nedēļu laikā sniedz VCP pieprasītās izziņas par pretendentiem. Par pretendentiem, kūri ir sodīti par tīšiem noziegumiem (izņemot reabilitētos) vai kuri ir atbrīvoti no amata ar tiesas spriedumu krimināllietā, izziņas iesniedz atsevišķi par katru pretendentu uz Informācijas centra apstiprinātas veidlapas.

20. Šīs instrukcija 19. punkta 2. teikumā minētajā gadījumā VCP trīs dienu laikā informē valsts civiliestādes vadītāju, kurā valsts civildienesta ierēdņa amatu pilda pretendents.

VCP seko, lai valsts civiliestāde, kurā valsts civildienesta ierēdņa amatu pilda pretendents, pārtrauktu ar viņu dienesta attiecības, pamatojoties uz likuma "Par valsts civildienestu" 60. panta 1. daļas 1. punkta "j" apakšpunktu. Valsts civiliestādei ir pienākums par dienesta attiecību pārtraukšanu informēt VCP, nosūtot tai attiecīgā rīkojuma kopiju.

Sadarbības kārtība ar Latvijas Republikas drošības struktūrām

21. VCP rakstveidā pieprasa no Latvijas Republikas drošības struktūrām (Satversmes Aizsardzības biroja) ziņas par to, vai pretendenti nav vai nav bijuši ar Latvijas Republikas likumiem. Augstākās padomes lēmumiem vai tiesas nolēmumiem aizliegto organizāciju dalībnieki (biedri) pēc šo organizāciju aizliegšanas.

22. Latvijas Republikas drošības struktūras divu nedēļu laiki rakstveidi sniedz VCP pieprasītās ziņas par pretendentiem. Par pretendentiem, kuri ir vai ir bijuši ar Latvijas Republikas likumiem, Augstākās padomes lēmumiem vai tiesas nolēmumiem aizliegto organizāciju dalībnieki (biedri) pēc šo organizāciju aizliegšanas, Latvijas Republikas drošības struktūras izziņas sniedz atsevišķi par katru pretendentu uz Satversmes Aizsardzības biroja apstiprinātas veidlapas.

23. Šīs instrukcijas 22. punkta 2. teikumā paredzētajā gadījumi VCP trīs dienu laikā uzaicina pretendentu ierasties uz pārrunām.

24. Ja pretendents pārrunās apstiprina no Latvijas Republikas drošības struktūrām saņemto informāciju par to, ka viņš ir vai ir bijis ar Latvijas Republikas likumiem. Augstākās padomes lēmumiem vai tiesas nolēmumiem aizliegto organizāciju dalībnieks (biedrs) pēc šo organizāciju aizliegšanas, viņš paraksta paziņojumu par to.

VCP par to trīs dienu laiki paziņo valsts civiliestādei, kuri valsts civildienesta ierēdņa amatu pilda pretendents, un tai dienesta attiecības ar viņu ir jāpārtrauc, pamatojoties uz likuma "Par valsts civildienestu" 60. panta 1. daļas 1. punkta "j" apakšpunktu. Valsts civiliestādei ir pienākums par dienesta attiecību pārtraukšanu informēt VCP, nosūtot tai attiecīgā rīkojuma kopiju.

25. Ja pretendents pārrunās noliedz to, ka viņš ir vai ir bijis ar Latvijas Republikas likumiem. Augstākās padomes lēmumiem vai tiesas nolēmumiem aizliegto organizāciju dalībnieks (biedrs) pēc šo organizāciju aizliegšanas, VCP priekšnieks divu nedēļu laiki pēc izziņas saņemšanas pēc piekritības informē tiesu iestādes, iesniedzot prasību par fakta konstatēšanu, vai pretendents ir vai ir bijis ar Latvijas Republikas likumiem. Augstākās padomes lēmumiem vai tiesas nolēmumiem aizliegto organizāciju dalībnieks (biedrs) pēc šo organizāciju aizliegšanas.

26. Ja fakts, ka pretendents ir vai ir bijis ar Latvijas Republikas likumiem. Augstākās padomes lēmumiem vai tiesas nolēmumiem aizliegto organizāciju dalībnieks (biedrs) pēc so organizāciju aizliegšanas, ir konstatēts tieši, VCP pēc sprieduma saņemšanas par to paziņo valsts civiliestādes vadītājam, kurā valsts civildienestu pilda pretendents, un seko, lai tā pārtrauktu ar viņu dienesta attiecības, pamatojoties uz likuma "Par valsts civildienestu" 60. panta 1. daļas 1. punkta "j" apakšpunktu. Valsts civiliestādei ir pienākums par dienesta attiecību pārtraukšanu informēt VCP, nosūtot tai attiecīgi rīkojuma kopiju.

Valsts civildienesta pārvaldes priekšnieks Indulis Tupesis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!