• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidenta 1994. gada 14. oktobra paziņojums "Ministru prezidenta paziņojums par Valsts programmu cilvēktiesību aizsardzībai un to veicināšanai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.1994., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240236

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas Domes lēmums Nr.406

Par siltumpiegādes pagaidu tarifu mainīgo daļu

Vēl šajā numurā

15.10.1994., Nr. 121

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru prezidents

Veids: paziņojums

Pieņemts: 14.10.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidenta paziņojums par Valsts programmu cilvēktiesību aizsardzībai un to veicināšanai

1994.gada 14.oktobrī

1990.gada 4.maijā, Latvijai pievienojoties vairāk nekā 50 starptautiskajiem līgumiem un konvencijām, Latvija uzņēmās atbildību ievērot un aizstāvēt savu iedzīvotāju cilvēktiesības neatkarīgi no tā, vai tie būtu pilsoņi vai nepilsoņi, latvieši vai nelatvieši, bērni, invalīdi, garīgi vai fiziski slimi vai citi.

1993.gada jūnijā Vīnē Latvija piedalījās Apvienoto Nāciju vispasaules Cilvēktiesību konferencē. Pieņemtajā Vīnes Deklarācijā valstis tika aicinātas izveidot savu nacionālo cilvēktiesību aizsardzības un veicināšanas programmu, lai veicinātu stabilitāti katri valstī, kā arī globālā kontekstā novērstu konfliktu izcelšanos.

Es esmu gandarīts, ka Latvija ir viena no pirmajām valstīm, kura ir atsaukusies šim aicinājumam un parādījusi savu pienākuma apziņu, veidojot Valsts programmu par cilvēktiesību aizsardzību un to veicināšanu.

Lai palīdzētu to izdarīt. Šovasar pēc valdības lūguma Latvijā viesojās augsta līmeņa starptautiska ekspertu misija, kuru organizēja Apvienoto Nāciju Attīstības programma. Misiju vadīja Austrālijas Federālais cilvēktiesību komisārs, tajā piedalījās arī Eiropas Padomes un Eiropas Drošības un sadarbības apspriedes pārstāvji. Šīs misijas mērķis bija sagatavot rekomendācijas Valsts programmas izveidošanai.

Visbūtiskākā rekomendācija, kura noteikti tiks realizēta Valsts programmā, ir priekšlikums, ka Latvijai būtu vajadzīga neatkarīga cilvēktiesību aizsardzības institūcija.

Es uzskatu, ka Šādai institūcijai ir jābūt pieejamai plašai sabiedrībai, ņemot vērā, ka tās uzdevumi būtu sekojoši. Pirmkārt, sniegt sabiedrībai informāciju par to, kas ir cilvēktiesības. Otrkārt, sniegt objektīvu informāciju par katra iedzīvotāja" tiesībām. Treškārt, pielietojot samierināšanas principu, izskatīt un, ja iespējams, radīt risinājumus individuālām sūdzībām.

Kā pamatu šīs neatkarīgās struktūras izveidošanai valdība uzskata starptautiskās ministrijas iesniegtās rekomendācijas. Šī struktūra būtu stūrakmens Valsts programmai par cilvēktiesību aizsardzību un to veicināšanu. No Latvijas puses atbildīgās iestādes būs Tieslietu ministrijas valsts ministrs cilvēktiesību jautājumos sadarbībā ar Ārlietu ministriju.

Lai realizētu šo mērķi, līdz gada beigām ir jābūt izstrādātam mandātam un Saeimā iemiegtam likumprojektam, kas noteiktu šīs struktūras pilnvaras un uzdevumus.

Šai struktūrai būtu ar valdības mandātu iecelts un Saeimā apstiprināts priekšsēdētājs, kurš būtu sabiedrībā plaši pazīstama un cienīta persona. Valdībai ir jārada budžeta iespējas šai struktūrai, kā arī jāizmanto starptautiskās sabiedrības atbalsts struktūras realizācijai.

Valsts pienākums ir garantēt visu Latvijas iedzīvotāju vienlīdzību likuma priekšā i un nodrošināt viņiem vienlīdzīgas tiesības uz aizstāvību pret diskrimināciju.

Šīs programmas realizācijā valdība cer uz plašu sadarbību ar Latvijas iedzīvotājiem, nevaldības un starptautiskām organizācijām.

MĀRIS GAILIS, Ministru prezidents

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!