• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nokavēto valsts budžetā pārskaitāmo maksājumu pagarināšanas termiņu kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.1994., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240231

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Līgums par ekonomisko, tehnisko un zinātnisko sadarbību starp Latvijas Republikas Valdību un Ēģiptes Arābu Republikas Valdību

Vēl šajā numurā

13.10.1994., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministrijas vēstule

1994.gada 10.oktobrī

Par nokavēto valsts budžetā pārskaitāmo maksājumu pagarināšanas termiņu kārtību

Saskaņā ar Latvijas Republikas Saeimas 1994.gada 15.jūniiā pieņemto likumu "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām Latvijas Republikā'"' Finansu ministrijai ir tiesības pagarināt nokavēto valsts budžetā pārskaitāmo maksājumu (izņemot sociālo nodokli) nomaksas termiņu līdz vienam gadam, kā arī samazināt iepriekš aprēķināto nokavējuma naudu.

Šajā sakarā, lai izpildītu likuma noteiktās prasības, Finansu ministrija ir apstiprinājusi "Kārtību, kādā līdz vienam gadam pagarināmi termiņi Svētajiem valsts budžetā pārskaitāmiem maksājumiem", ko arī tagad ar "Latvijas Vēstneša" starpniecību gribam darīt zināmu Latvijas Republikas nodokļu maksātājiem.

Valsts sekretāre V.Andrējeva

Apstiprinu:
Latvijas Republikas Finansu ministrijas
valsts sekretāre V.Andrējeva, 1994.gada 3.oktobri

Kārtība, kādā līdz vienam gadam pagarināmi termiņi nokavētajiem valsts budžetā pārskaitāmiem maksājumiem

Saskaņā ar Latvijas Republikas 1994.gada 15.jūnija likumu "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām Latvijas Republikā"", kas stājās spēkā ar 1994.gada 17.jūliju, Finansu ministrijai ir tiesības pagarināt nokavēto valsts budžetā pārskaitāmo maksājumu (izņemot sociālo nodokli) nomaksas termiņu līdz vienam gadam, kā arī samazināt iepriekš aprēķināto nokavējuma naudu.

1. Šī kārtība nosaka, kādā uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) Finansu ministrija līdz vienam gadam pagarina nokavēto valsts budžetā pārskaitāmo maksājumu (izņemot sociālo nodokli) termiņu, pamatparādam neaprēķinot likumā noteikto nokavējuma naudu, kā arī samazinot iepriekš aprēķināto nokavējuma naudu, bet ne vairāk kā par 50 procentiem.

2. Finansu ministrs apstiprina valsts budžetā pārskaitāmo nodokļu (maksājumu) samaksas termiņu pagarināšanas komisiju (tālāk tekstā — "komisiju"), kuras sastāvā ir Finansu ministrijas Nodokļu likumdošanas departamenta, Budžeta departamenta. Valsts kases departamenta, Grāmatvedības metodoloģijas un pārskatu nodaļas. Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts īpašuma fonda pārstāvji. Komisija darbojas saskaņā ar finansu ministra apstiprinātu nolikumu.

3. Uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) (tālāk tekstā — "uzņēmums") Finansu ministrijā iesniedz motivētu rakstveida iesniegumu par nokavēto valsts budžetā pārskaitāmo maksājumu termiņu pagarināšanu un (vai) iepriekš aprēķinātās nokavējuma naudas samazināšanu.

Iesniegumā vienlaicīgi jāiekļauj visi nokavētie valsts budžetā pārskaitāmie maksājumi, kuriem vajadzīgs to nomaksas termiņa pagarinājums.

4. Uzņēmumam iesniegumā jāuzrāda parāda rašanās iemesli un veiktās ekonomiskās un organizatoriskās darbības tā likvidēšanai.

5. Iesniegumam jāpievieno:

— uzņēmuma reģistrācijas apliecības noraksts;

— iepriekšējā gada bilances un tās revidentu pārbaudes akta kopija;

— kārtējā gada ceturkšņa bilances kopijas;

— iepriekšējā gada peļņas un zaudējuma aprēķina kopija;

— kārtējā gada ceturkšņa peļņas un zaudējuma aprēķina kopijas;

— Valsts ieņēmumu dienesta rajonu (pilsētu) nodaļas nodokļu inspekcijas apstiprināta izziņa par nodokļu parādiem valsts budžetam un to samaksas izpildi (1. un 2.pielikums);

— debitoru un kreditoru saraksts, kurā norādītas summas (uz tā mēneša 1.datumu, kurā tiek iesniegts materiāls):

— tajā skaitā saistības par darbiniekiem neizmaksāto darba samaksu,

— tajā skaitā nodokļu parādi pašvaldību budžetam,

— informācija par ārvalstu un iekšējiem kredītiem, kurā norādītas to summas, nomaksāšanas nosacījumi (uz tā mēneša 1.datumu, kurā tiek iesniegts materiāls);

— uzņēmuma priekšlikumi (kopsummā par visiem nodokļu parādiem un atsevišķi pa katru nodokļa veidu) par pamatparāda, pamatparāda palielinājuma un nokavējuma naudas summu samaksas termiņiem (3.pielikums);

— uzņēmuma raksturojums (reģistrētais pamatkapitāls, īpašnieki un tā vadība, darbinieku skaits, patēriņa fonds);

— situācijas vērtējums (uzņēmuma saimnieciskais stāvoklis, sadarbības un tirgus iespējas, galvenie riska faktori, darbības un attīstības mērķi un stratēģija);

— plānotie pasākumi finansiālā stāvokļa uzlabošanai;

— biznesa plāns (privatizējamiem un privatizētiem uzņēmumiem);

— Privatizācijas aģentūras, citas valsts institūcijas vai pašvaldības, kura veikusi vai veiks privatizācija, izziņa:

— privatizētajam uzņēmumam par jau veikto privatizāciju un pārņemtajām nodokļu maksājumu parādu un nokavējuma naudas saistībām,

— privatizējamam uzņēmumam par iespējamiem privatizācijas termiņiem, nodokļu maksājumu parādiem un ar tiem saistīto nokavējuma naudu.

6. Komisijas sekretariāts 10 dienu laikā no iesniegumu un to pielikumu reģistrācijas Finansu ministrijas kancelejā izskata dokumentus pēc būtības un paziņo uzņēmumam, kādi dokumenti vēl jāiesniedz saskaņā ar šo kārtību.

7. Komisija izskata iesniegumus to reģistrācijas kārtībā un sagatavo slēdzienu par valsts budžetā pārskaitāmo nokavēto maksājumu termiņu pagarināšanu un (vai) iepriekš aprēķinātās nokavējuma naudas samazināšanu. Finansu ministrija pieņem lēmumu 30 dienu laikā no visu 5.punkts minēto materiālu saņemšanas dienas. Par lēmumu paziņo uzņēmumam, Privatizācijas aģentūrai un Valsts ieņēmumu dienestam.

8. Atteikuma gadījumā Finansu ministrija sniedz motivētu rakstveida atbildi uzņēmumam un informē Privatizācijas aģentūru.

9. Ja atbilstoši šis kārtības 5.punkta prasītām iesniegtā informācija nav pietiekama lēmuma pieņemšanai. Finansu ministrija pēc komisijas ierosinājuma var pieprasīt iesniedzējam papildu informāciju un atlikt jautājuma izskaušanu līdz informācijas saņemšanai, bet ne ilgāk par 15 dienām.

10. Pēc lēmuma pieņemšanas per termiņu pagarināšanu nokavētajiem valsts budžetā pārskaitāmiem maksājumiem un (vai) iepriekš aprēķinātās nokavējuma naudas samazināšanu, bet pirms tā parakstīšanas, uzņēmums triju dienu laikā iesniedz Finansu ministrijā Saistību rakstu, atbilstoši lēmumam saskaņā ar 4.pielikumu. Uzņēmumiem, kurus nav paredzēts privatizēt tuvākā gada laikā, Privatizācijas aģentūra neapstiprina Saistību rakstu.

11. Ja uzņēmums neievēro Saistību rakstā uzrādītos nomaksas termiņus, tā darbībā tiek atklāti būtiski nodokļu likumdošanas, uzņēmējdarbību reglamentējošo likumdošanas un normatīvo aktu pārkāpumi, pieaug uzņēmuma parādi valsts budžetam. Finansu ministrija pēc saskaņošanas ar komisiju ir tiesīga koriģēt agrāk pieņemto lēmumu un pat atsaukt to.

Par lēmuma izmaiņām Finansu ministrija rakstiski ziņo iesniedzējam. Valsts ieņēmumu dienestam un Privatizācijas aģentūrai.

Jaunais lēmums stājas spēkā pēc 2 nedēļām no tā pieņemšanas dienas.

12. Uzņēmumam jāveic pamatparāda, pamatparāda palielinājuma un nokavējuma naudas proporcionāla nomaksa.

13. Ja uzņēmums no Finansu ministrijas saņēmis nokavēto maksājumu termiņa pagarinājumu, tad līdz pagarinājuma termiņa beigām tas nevar saņemt kārtējo nodokļu maksājumu termiņu pagarinājumus.

Izņēmums ir tad, ja uzņēmums nokārtojis pirms pagarinājuma termiņa beigām visus Saistību rakstā uzrādītos maksājumus, tad tas var saņemt kārtējo nodokļu maksājumu termiņu pagarinājumu attiecīgajā valsts institūcijā.

14. Uzņēmumu Saistību rakstu izpildi kontrole Valsts ieņēmumu dienests.

Valsts ieņēmumu dienests līdz nākamā mēneša, kas seko kalendārajam ceturksnim, 10.datumam iesniedz Finansu ministrijā Saistību raksta formai atbilstošu izziņu. Izziņā uzrāda maksājumu izpildes gaitu par katru uzņēmumu, kurš saņēmis valsts budžetā pārskaitāmo nokavēto maksājumu pagarinājuma termiņu.

15. Privatizācijas aģentūra un pašvaldības saskaņā ar Latvijas Republikas 1994.gada 17.februāra likumu "Par valsts un patvaldību īpašuma objektu privatizāciju" ir atbildīgas par to, ka privatizējamā uzņēmuma saistības par pamatparāda, pamatparāda palielinājuma un nokavējuma naudas nomaksas termiņiem un summām (Saistību raksts) pārņem privatizācijas subjekts.

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!