• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie likuma "Par peļņas nodokli". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.1994., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas rīkojums Nr.267

Par akreditēto un nozīmēto laboratoriju un atbilstības zīmju (sertifikātu) saraksta apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

07.07.1994., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministrijas Valsts ieņēmumu dienesta normatīvā vēstule Nr.1-n

1994. gada 30. jūnijā

Pie likuma "Par peļņas nodokli"

Par izmaiņām Latvijas Republikas Finansu ministrijas 1991. gada 31. janvāra instrukcijā nr. 6 "Par Latvijas Republikas likuma "Par peļņas nodokli'"' piemērošanas kārtību

Saskaņā ar 1994. gada 2. jūnija likumu "Grozījumi likumā "Par peļņas nodokli"" Latvijas Republikas Finansu ministrijas 1991. gada 31. janvāra instrukcijā Nr. 6 "Par Latvijas Republikas likuma "Par peļņas nodokli" piemērošanas kārtību" izdarāmi šādi grozījumi.

1. Papildināt 1. nodaļas pirmo punktu pēc vārda "uzņēmumu" ar vārdiem "un uzņēmējsabiedrību (turpmāk — uzņēmums)".

2. Izteikt 9. punktu šādā redakcijā:

"Sākot ar 1994. gada 1. jūliju, ar peļņas nodokli tiek aplikta nodokļa maksātāju peļņa, kura tiek aprēķināta kā šajā likuma noteikto uzņēmējdarbības ieņēmumu un izdevumu starpība.

Ieņēmumi un izdevumi ārvalstu valūtā tiek pārrēķināti latos pēc Latviju Bankas noteikta kursa, kāds ir spēkā saimnieciskās operācijas izdarīšanas dienā.

Nosakot ar nodokli apliekamo peļņu, ņem vērā valūtas kursu svārstību saldo Finansu ministrijas noteiktajā kārtībā".

3. Izteikt 11. punktu šādā redakcijā:

"Sākot ar 1994. gada 1. jūliju, uzņēmējdarbības ieņēmumi ir visi uzņēmuma ieņēmumi no uzņēmējdarbības Latvijā un ārvalstīs, izņemot:

1) Dividendes no citu ieņēmumu peļņas, ja par to ir samaksāts peļņas nodoklis. Fakts par nodokļa nomaksu jāapliecina ar dokumentiem.

2) Par zaudējumiem saņemto apdrošināšanas atlīdzību, kas nepārsniedz zaudējumu apmēru. Apdrošināšanas atlīdzība mantas apdrošināšanas veidot ir naudas summa, ko izmaksā likumā noteiktajā kārtībā reģistrētas apdrošināšanas sabiedrības zaudējumu atlīdzināšanai".

4. Papildināt 12.1. punktu pēc vārdiem "inventāru" ar vārdiem "(sākot ar 1994. gada 1. jūliju — vērtībā līdz 50 latiem)".

5. Papildināt 12.3. punktu pēc vārda "telefaksa" ar vārdiem "telefona", uzņēmumu apkalpojošā vieglā pasažieru autotransporta".

Ieviest sekojošo rindkopu (instrukcijas 12.12. punkta vecā redakcija):

"Izmaksās ieslēdzamas summas par vieglo automašīnu uzturēšanu un ekspluatāciju, ja autotransportu izmanto ražošanas vajadzībām, saistītām ar pamatdarbību".

6. Izteikt 125. punktu šādā redakcijā:

"Pamatlīdzekļu un nemateriālo ieguldījumu vērtības nolietojumu (amortizāciju).

Aprēķina ar nodokli apliekamo peļņu, izdevumos jāieskaita pamatlīdzekļu nolietojuma (amortizācijas) summa, kura noteikta, pamatojoties uz valdības apstiprinātām normām un noteikumiem.

Ministru kabineta 1994. gada 19. aprīļa noteikumos nr. 93 "Par pamatlīdzekļu nolietojuma (amortizācijas) normām" apstiprinātās normas un nolietojuma (amortizācijas) aprēķināšanas kārtība ar nodokli apliekamās peļņas aprēķinos jāpiemēro ar 1994. gada maiju. Pamatlīdzekļiem grupās "Tehnoloģiskās iekārtas un mašīnas" un "Pārējie pamatlīdzekļi un inventārs" laika periodā līdz 1994. gada 30. aprīlim, bet ēkām, būvēm, pārvadu ierīcēm un ilggadīgiem stādījumiem — līdz laikam, kad tiks izstrādātas pagaidnormas, nolietojumu nosaka, ievērojot ar Ministru Padomes 1991. gada 18. marta rīkojumu nr. 103-r noteiktās nolietojuma (amortizācijas) normas. (Finansu ministrijas 1994. gada 13. jūnija vēstule nr. 02-1/382 "Par pamatlīdzekļu nolietojuma (amortizācijas) normu piemērošanas kārtību" un 1994. gada 30. maija vēstule nr. 02-5/357 "Norādījumi par pamatlīdzekļu un to nolietojuma (amortizācijas) uzskaiti").

7. Izteikt 127. punktu šādā redakcijā:

"Obligātās sociālās nodrošināšanas izmaksas. Izmaksās neieskaita sociālā nodokļa daļu, kas jāietur no strādājošiem aprēķinātās darba samaksas summas".

8. Izteikt 128. punktu šādā redakcijā:

"Apdrošināšanas maksājumus, izņemot maksājumus par darbinieku vai citu fizisko vai juridisko personu apdrošināšanu (neieskaitot obligātos apdrošināšanas maksājumus)".

9. Izteikt 1212. punktu šādā redakcijā:

"Maksu par uzņēmuma gada pārskata revīziju".

10. Ieviest 12.13. punktu sekojošā redakcijā:

"Sākot ar 1994. gada 1. jūliju — kredītiestāžu izdevumus speciālo uzkrājumu veidošanai nedrošiem parādiem.

Speciālie uzkrājumi nedrošiem parādiem izveidojami, piemērojot Latvijas Bankas norādījumus par speciālo uzkrājumu izveidošanu nedrošiem parādiem."

11. Aizstāt 17.3. punktā vārdus "Ministru Padomes sastādīta un Augstākās Padomes apstiprināta" ar vārdiem "Ministru kabineta ieteikta un Saeimas apstiprināta".

12. Izteikt 17.4. punktu šādā redakcijā:

"Sākot ar 1994. gada 1. jūliju, ar nodokli apliekamā peļņa, kura aprēķināta saskaņā ar šo likumu, samazināma par peļņas daļu, kas gūta no lauksaimnieciskās darbības un zvejniecības, kā arī no pašražotās lauksaimniecības produkcijas un zivju produkcijas pārstrādes un lauksaimniecības un zvejniecības tehnikas rezerves daļu izgatavošanas un restaurēšanas."

13. Papildināt 17.11, punkta otro rindkopu ar vārdiem "(Ministru kabineta)".

14. Izteikt 17.12 punktu šādā redakcijā:

"Sakot ar 1994. gada 1. janvāri, peļņas nodokļa maksājumi budžetā tiem nodokļu maksātājiem, kuri nav budžeta parādnieki, tiek samazināti par 20% no summas, kas ziedojumu vai dāvinājumu veidā atvēlēta Latvijas Republikā reģistrētajiem sabiedriskajiem kultūras, izglītības, zinātnes, sporta, labdarības, veselības un vides aizsardzības fondiem, bezpeļņas organizācijām un iestādēm vai starptautiski atzītām sporta federācijām, bet ne vairāk ka 10% apmērā no peļņas kopējās summas, ko apliek ar nodokli.

Visiem minētajiem fordiem, organizācijām un iestādēm ne retāk kā reizi gadā triju mēnešu laikā pēc pārskata gada noslēguma ir obligāti jāsniedz publisks finansiāls pārskats par ziedojumu vai dāvinājumu veidā saņemto līdzekļu izlietojumu. Šāds pārskats iesniedzams arī attiecīgām ministrijām."

15. Izteikt 17.13. punktu šādā redakcijā:

"Sākot ar 1994. gada 1. janvāri, peļņas nodokļa maksājumi budžetā tiek samazināti par 95% no summas, kuru uzņēmumi, kas nav budžeta parādnieki, ziedojumu vai dāvinājumu veidā atvēlējuši Ministru kabineta ieteiktajiem un Saeimas apstiprinātajiem fondiem vai programmām, bet ne vairāk kā 10% apmērā no peļņas nodokļa maksājumu summas budžetā.

Programmu un fondu vadītājiem ne retāk kā reizi gadā triju mēnešu laikā pēc pārskata gada noslēguma ir obligāti jāiesniedz polisks finansiāls pārskats par ziedojumu vai dāvinājumu veidā saņemto līdzekļu izlietojumu. Šāds pārskats iesniedzams arī attiecīgām ministrijām."

16. Sākot ar 1994. gada 1. jūliju, zaudē spēku 17.7. punkts un sākot ar 1994. gada 1. janvāri —17.16. punkts.

Peļņas nodokļa aprēķina formā ieviest sekojošās izmaiņas:

1. Izteikt 12 rindu šādā redakcijā:

70% no summas saskaņā ar 32. p„ bet ne vairāk kā 10% no 3. r."

2. Izteikt 14. rindu šādā redakcijā:

"95% no summas saskaņā ar 33. p., bet ne vairāk kā 10% no 4. r."

3. Izteikt 18. r. šādā redakcijā:

"Peļņas nodokļa summa (8.r. - 12.r -14. r.)".

4. Sākot ar 1994. gada 1. janvāri, nav aizpildāmai 9., 10., 11.. 13., 15., 16., 17. rindas. Likuma "Par peļņas nodokli" 32. panta un 33. panta normai nav piemērojamas, kad uzņēmuma grāmatvedības ceturkšņa (gada) pārskata iesniegšanas bridi ir peļņas, apgrozījuma, akcīzes, īpašuma, dabas resursu u. c nodokļa parāds (ņemot vēri maksājams termiņa pagarinājumu) vai kad uzņēmums dokumentāro pārbaužu rezultātā papildus aprēķinātās summas nav pārskaitījis budžetā.

Šajos gadījumos uzņēmuma iesniegtajā peļņas nodokļa aprēķinā netiek ņemtas vēri (aizpildītas) 11,14. rindā uzrādītās summas.

Finansu ministrijas valsts sekretāre V. Andrejeva

Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieks J. Pupčenoks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!