• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija turpina atgriezties Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.1999., Nr. 133/135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23997

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija turpina atgriezties Eiropā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

30.04.1999., Nr. 133/135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija turpina atgriezties Eiropā

Mūsu parlamentārieši Jānis Straume un Inese Birzniece pēc Eiropas tikšanās

Šonedēļ, no 26. līdz 28.aprīlim, Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā notika Eiropas Parlamenta prezidenta Hosē Marias Žila Roubla (Jose Maria Gill Robles) septītā tikšanās ar Eiropas Savienības asociēto valstu parlamentu vadītājiem. Iepriekšējā tikšanās jeb konference bija pagājušā gada rudenī Lietuvā — neilgi pēc asociēto valstu parlamentu vadītāju pirmās sēdes.

Jānis Straume

sacīja:

— Apspriedē galvenokārt tika runāts par Eiropas Savienības paplašināšanās procesu, par to, kādā situācijā pašlaik ir katra no 11 valstīm, kas tiecas drīzāk iekļūt Eiropas Savienībā. Zīmīgi, ka trīs no šīm vienpadsmit valstīm pēdējā pusgada laikā jau ir kļuvušas par pilntiesīgām NATO loceklēm. Tas zināmā mērā palielina šādu forumu nepieciešamību, ietekmējot visu mūsu valstu intereses un izredzes nākotnē.

Īpaši tika uzsvērtas parlamenta un sabiedrības attiecības, pievēršoties gan sabiedrības attieksmei pret Eiropas Savienības paplašināšanos, gan tās nostājai pret notikumiem Serbijā un Kosovā.

Jāsaka, ka šī konference noritēja pietiekami konstruktīvā gaisotnē. Protams, vislielākā uzmanība tika veltīta Kosovas krīzes optimālam risinājumam. Šajā ziņā tika sagatavota arī īpaša konferences rezolūcija.

Inese Birzniece

papildināja:

— Šī bija septītā sanāksme, ko Eiroparlamenta prezidents rīkoja kopā ar Eiropas Savienības kandidātvalstu parlamentu vadītājiem. Rezolūcijā par Eiropas Savienības paplašināšanas gaitu un iespējām tika īpaši pozitīvi atzīmēts, ka nesenās Berlīnes sanāksmes laikā ticis panākts vēlamais kompromiss, un tas nav kļuvis par šķērsli paplašināšanās koncepcijai. Ļoti labvēlīga bija attieksme pret bijušā Itālijas premjerministra un turpmākā Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Romāno Prodi ziņojumu Eiropas Parlamentā, kurā viņš aicina konkretizēt, kurā datumā Eiropas Savienība būtu gatava uzņemt nākamo jauno dalībvalsti. Tas jau konkretizētu uzņemšanas grafiku.

Man jau ir radusies pieredze, apmeklējot šādus pasākumus, piemēram, kopā ar iepriekšējo Saeimas priekšsēdētāju Alfredu Čepāni. Tagad rodas iespaids, ka ir kļuvusi tuvāka saikne starp Eiropas Savienības vadību un tās asociēto dalībvalstu parlamentu priekšsēdētājiem. Arvien vairāk tiek uzsvērta atziņa, ka mēs visi esam eiropieši.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!