• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par administratīvajām procedūrām uzņēmējdarbībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2011., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239487

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Par informatīvo kampaņu potenciālajiem bērnu adoptētājiem

Vēl šajā numurā

15.11.2011., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par administratīvajām procedūrām uzņēmējdarbībā

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, 2011.gadā būtiski samazinājies laiks, kas uzņēmējiem jāpavada, pildot dažādas administratīvās procedūras, secināts Ekonomikas ministrijas veiktajā pētījumā par administratīvo procedūru ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi.

Latvijas uzņēmēji 2011.gadā birokrātijai vidēji tērējuši 11% sava laika, kas ir zemākais rādītājs kopš 2001.gada. Visaugstākais rādītājs – 37% – tika uzrādīts 2005.gadā, kad bija jāadaptējas jauniem uzņēmējdarbības apstākļiem un regulējumam pēc iestāšanās Eiropas Savienībā. Mazliet vairāk laika nekā vidēji jāpatērē individuāliem komersantiem – 14,4%.

Salīdzinot ar iepriekšējos gados veiktajiem pētījumiem, šogad samazinājusies arī tādu uzņēmējdarbības kavēkļu izplatība kā finanšu pieejamība, valsts atbalsta pieejamība, valsts iepirkumu process, kā arī korupcija pašvaldību sektorā.

Aplūkojot aptaujas rezultātus, šogad uzņēmēji visbiežāk – 78% gadījumu – kā uzņēmējdarbību kavējošu faktoru minēja nodokļu likmes. Augstās likmes smagāk ietekmē ražotājus un ārvalstu investorus. Šogad vairāk nekā puse uzņēmēju kā kavēkļus minēja inflāciju (61%), likumu un noteikumu izmaiņu biežumu (59%) un nodokļu deklarēšanu (59%). Pieaugusi tādu problēmu izplatība kā jaunu uzņēmumu reģistrācija (+9%); inflācija (+9%); likumu un noteikumu izmaiņu biežums (+7%); infrastruktūras pieejamība (+7%) un darba aizsardzības un drošības prasības (+6%). Vienlaikus samazinājušās problēmas ar finanšu resursu (-10%) un valsts atbalsta pieejamību, valsts iepirkumu procesu un korupcija pašvaldību un valsts sektorā.

Kopumā vērtējot uzņēmējdarbības veikšanas vieglumu, aptaujas rezultāti liecina par četru problēmjomu saasināšanos: darba attiecības, nodokļu politika un administrēšana, uzņēmējdarbības uzsākšana un komercstrīdu risināšana.

Lai rastu efektīvākos risinājumus šiem aktuālajiem jautājumiem, Ekonomikas ministrija šā gada septembrī organizēja ekspertu diskusijas un sagatavoja rekomendācijas par nepieciešamajiem pasākumiem uzņēmējdarbības vides pilnveidošanai atbilstoši uzņēmēju šodienas vajadzībām. Rekomendācijas apkopotas Latvijas uzņēmējdarbības vides vērtējuma un reformu ziņojumā “No skaidrām prioritātēm līdz ātrām un efektīvām reformām”, kas ietver konkrētus pasākumus turpmākajai rīcībai ar mērķi divu gadu laikā (līdz 2013.gadam) samazināt laiku, kas uzņēmējiem jāpatērē administratīvo procedūru veikšanai, no 11% līdz 5% no kopējā laika.

Minētie pasākumi tiks integrēti arī Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā 2012.gadam, no kuriem kā galvenos jāuzsver:

1) uzlabot uzņēmējdarbības reģistrācijas procesu un ieviest iespēju uzņēmumu reģistrēt elektroniski vienas dienas laikā, vienlaikus paredzot Uzņēmumu reģistram iesniedzamo dokumentu skaita samazināšanu;

2) samazināt nodokļu deklarēšanas ilgumu līdz 100 stundām/gadā, pilnveidojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), lai atvieglotu deklarāciju aizpildīšanas procesu, kā arī vienkāršojot procedūru, kā tiek deklarēts un maksāts nodoklis par kapitāla pieaugumu;

3) paaugstināt biznesa strīdu risināšanas ātrumu, efektivitāti, uzticamību un kvalitāti, paredzot komercstrīdiem atsevišķu lietu izskatīšanas procesu, ieviest šķīrējtiesu regulējumu, samazinot lietu izskatīšanas instanču skaitu, paredzot kritērijus un atbildību par nepamatotu maksātnespējas procesa ierosināšanu vai pagaidu aizsardzības piemērošanu administratīvajā procesā, kā arī paredzot tiesnešu atlasi pēc nejaušības principa, tādējādi novēršot lietu izskatīšanas ilgumu un koruptīvās pazīmes.

Ar gandarījumu vēlreiz jāatzīmē, ka pēdējo gadu laikā veiktās izmaiņas uzņēmējdarbības vidē ir ļāvušas Latvijai būtiski pakāpties Pasaules Banka pētījumā Doing Business, 2012.gadā ierindojoties 21.vietā pasaulē (2011.gadā bijām 31.pozīcijā) un pirmo reizi šajā reitingā apsteidzot savas tuvākās kaimiņvalstis – Lietuvu un Igauniju.

Uzņēmēju aptauju par administratīvo procedūru ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi Ekonomikas ministrija veic reizi divos gados kopš 2001.gada, un to rezultātā sadarbībā ar nozaru ministrijām un nevalstiskajām organizācijām tiek izstrādāti konkrēti pasākumi uzņēmējdarbības pilnveidošanai tādās jomās kā uzņēmējdarbības uzsākšana, būvniecības process, nekustamā īpašuma reģistrācija, pārrobežu tirdzniecība, uzņēmējdarbības izbeigšana un citās.

2011.gadā no 14.jūnija līdz 29.jūlijam uzņēmējdarbības vides izvērtējumu veica pētījumu centrs SKDS, aptaujājot vairāk nekā 700 uzņēmumu vadītājus visā Latvijā.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!