• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par norēķiniem skaidrā naudā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.1994., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239427

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sestdiena, 27.08.1994.

Laidiena Nr. 100, OP 1994/100

Vēl šajā numurā

25.08.1994., Nr. 99

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: paziņojums

Pieņemts: 12.08.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministrijas Valsts ieņēmumu dienesta paziņojums

1994.gada 12.augustā

Par norēķiniem skaidrā naudā

Saskaņā ar 1994.gada 15.jūnija likumu "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām Latvijas Republikā"" uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) un organizācijas, kurām pēc likuma stāšanās spēkā (20.07.94.) turpina pieaugt nodokļu vai citu budžetā pārskaitāmo maksājumu parādi, norēķinus skaidrā naudā drīkst izdarīt tādā apmērā, kas nepārsniedz 15 procentus no realizācijas apjoma summas, neieskaitot darba samaksu un nodokļu un nodevu maksājumus.

Ja maksātājs (juridiska persona) neievēro šo prasību, budžetā tiek piedzīta soda nauda pārsniegtās summas apmērā.

Realizācijas apjoms jeb neto apgrozījums ir nodokļu maksātāja ieņēmumi no pamatdarbības, produkcijas (preču) pārdošanas, darbu izpildes un pakalpojumu sniegšanas, no kuriem atskaitītas tirdzniecības atlaides, apgrozījuma nodoklis, akcīzes nodoklis.

Realizācijas apjomā neieskaita ieņēmumus no uzņēmuma sociālās infrastruktūras, dažādiem finansu ieguldījumiem, ziedojumiem, soda naudām un līgumsodiem, pamatlīdzekļu iznomāšanas un pārdošanas un cita veida ieņēmumus, kas nav saistīti ar nodokļa maksātāja tiešo uzņēmējdarbību.

Ieņēmumus nosaka pēc attiecīgajā periodā nosūtītās produkcijas (preču), izpildīto darbu un sniegto pakalpojumu apmaksas rēķinu (pavadzīmju, maksājumu prasību u.c.) datiem.

Norēķinu skaidrā naudā pieļaujamo apmēru aprēķina, realizācijas apjomam piemērojot koeficientu - 0.15.

Norēķinu skaidrā naudā pieļaujamā apmēra faktisko pārsniegumu, kuram piemēro likumā paredzēto soda naudu, nosaka kā konta "Kase" kredīta (izsniegtā nauda) apgrozījuma summas, kura samazināta par darba samaksai (ieskaitot sociālās infrastruktūras darbiniekus), nodokļu nomaksai izlietoto summu un uzņēmuma norēķinu kontos nodoto skaidrās naudas summu un augšminētajā kārtībā aprēķinātā pieļaujamā apmēra starpību.

Likumā paredzēto soda naudu - pārsnieguma summas apmērā - nodokļu maksātājam aprēķina, ja uz katra mēneša 1.datumu peļņas, apgrozījuma, akcīzes nodokļa, muitas nodevas, īpašuma, zemes nodokļa, dabas resursu nodokļa, atskaitījumu par valsts kapitāla izmantošanu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa un sociālā nodokļa parāda kopsumma (ieskaitot dokumentālo pārbaužu rezultātā papildu aprēķinātās nodokļu summas, t.i., neņemot vērā pārbaudēs aprēķināto soda naudu, nodokļu pamatparāda palielinājumu un nokavējuma naudu) pārsniedz attiecīgo parādu summu 1994.gada 20.jūlijā.

Augšminētos rādītājus un likumā paredzēto soda naudu aprēķina par katru mēnesi atsevišķi, sākot ar 1994.gada 20.jūliju.

Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) un organizācijām jāizdara norēķinu skaidrā naudā pieļaujamā un faktiskā apmēra aprēķinus par katru mēnesi saskaņā ar veidlapā noteiktajiem rādītājiem (pielikumā) un ne vēlāk par atskaites mēnesim sekojošā mēneša 15.datumu jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta nodaļām.

Saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām Latvijas Republikā" nodokļu maksātāja pienākums ir Valsts ieņēmumu dienesta noteiktajā kārtībā iesniegt nodokļu inspekcijām deklarāciju par katru iepriekšējā mēnesī veikto darījumu (arī pirkumu) skaidrā naudā, ja tas pārsniedz Ls 3000 (ar 20.07.94.).

Nodokļu maksātāji ir visas juridiskās un fiziskās personas Latvijas Republikā, kurām saskaņā ar likumiem par konkrētajiem nodokļiem jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta nodaļām attiecīgas nodokļu deklarācijas (nodokļu aprēķini), ieskaitot juridiskās personas, kurām piemēro nodokļu atvieglojumus, un fiziskās personas, kuras Valsts ieņēmumu dienestam iesniegs tikai paziņojumu par nedeklarējamiem ienākumiem, nevis ienākuma nodokļa deklarācijas.

Nodokļu maksātājiem norēķinu skaidrā naudā deklarācijas jāiesniedz par attiecīgajiem darījumiem ar juridiskām personām, kā arī ar fiziskām personām, ja darījumu dokumentos tiek fiksēti to identifikācijas (pases) dati.

Darījums ir atļautā kārtā izdarīta darbība tiesisku attiecību nodibināšanai, pārgrozīšanai vai izbeigšanai. Darījumi, kuriem var būt atlīdzības vai bezatlīdzības (ziedojumi, dāvanas) veids un kuri var attiekties uz jebkādām tiesiskām attiecībām (t. sk. mantas vai tiesību īpašnieku maiņa, mantas vai tiesību lietošanas tiesību maiņa) ražošanas (pakalpojumu) un patēriņa sfērās, naudas izteiksmē atspoguļojas nodokļu maksātāja uzskaitē.

Darījumi, piemēram, ir darba samaksa, aizņēmumi un aizdevumi, kapitāla ieguldījumi uzņēmējsabiedrībās un noguldījumi kredītiestādēs, dividenžu un procentu maksājumi (augļi), apdrošināšanas operācijas, norēķini ar piegādātājiem un darbuzņēmējiem, kustamā un nekustamā īpašuma iznomāšana (nomāšana) un pārdošana (pirkšana), ieskaitot preču iegādi tirdzniecības tīklā uz nomaksu, autortiesību lietošanas tiesību, patentu pirkšana (pārdošana), līgumsodu piedziņa (samaksa) u.c. nodokļu maksātāju izdarītās darbības un to sekas.

Nodokļu maksātājiem deklarācijās nav jāatspoguļo:

- skaidrās naudas korespondences summas starp kases kontu un sava uzņēmuma norēķinu kontiem kredītiestādēs;

- skaidrās naudas summas, kas izsniegtas pilnvarotām fiziskām personām un uzrādītas norēķinu par saņemtiem avansiem kontā (debets), jo tās deklarācijās un norēķinu ar piegādātājiem un darbuzņēmējiem kontā (debetā), jāatspoguļo skaidrās naudas darījuma īstenošanas brīdī, t.i., mēnesī, kad pilnvarotā fiziskā persona avansā saņemto skaidro naudu vai tās daļu izsniegusi piegādātājam (darbuzņēmējam) kā samaksu par produkciju (izpildītiem darbiem, sniegtiem pakalpojumiem).

Nodokļu maksātājiem deklarācijās jāatspoguļo katra saņemtā un izsniegtā (izdotā) summa skaidrā naudā, kas pārsniedz Ls 3000 (izņemot augšminētos nedeklarējamos darījumus un operācijas), kā arī saņemtās un izsniegtās summas skaidrā naudā, kas nepārsniedz šo apmēru, bet kuras ir saistītas ar darījumu, kura kopējā vērtība pārsniedz Ls 3000.

Tātad deklarācijā jāatspoguļo arī norēķinu operācijas skaidrā naudā neatkarīgi no summas par darījumiem virs Ls 3000, norēķini, par kuriem daļēji izdarīti ar pārskaitījumu, vai norēķini, par kuriem saskaņā ar līgumu izdarāmi pa daļām, kuras nepārsniedz Ls 3000 (arī preču iegāde uz nomaksu).

Šajos gadījumos deklarācijā jāuzrāda darījuma kopējā summa un attiecīgajā mēnesī skaidrā naudā saņemtā (izsniegtā) summa. Ja izdara avansa maksājumus un darījuma kopējā summa nav precīzi zināma (piemēram - darba samaksa) vai nav zināmas norēķinu veidu (skaidras vai bezskaidras naudas norēķini) proporcijas, norēķinu skaidrā naudā summas, kuras par katru darījumu kopsummā pārsniedz Ls 3000, deklarācijā var uzrādīt mēnesi, kad noteiktā summa (3000) ir pārsniegta vai kad izdarīti galīgie norēķini par darījumu. Minētā kārtība attiecas arī uz tādām operācijām kā, piemēram, dividenžu, procentu maksājumu izsniegšana (izņemšana) pa daļām.

Norēķinu skaidrā naudā deklarācijas (pielikumā) nodokļu maksātājiem likumā paredzētajos gadījumos jāiesniedz nodokļu inspekcijām ne vēlāk par atskaites mēnesim sekojošā mēneša 15.datumu.

Ja nodokļu maksātājs nav sniedzis ziņas par tiem darījumiem skaidrā naudā, kuri pārsniedz Ls 3000, maksājama soda nauda 5 procentu apmērā no darījuma summas, kura saņemta vai izsniegta (izdota) skaidrā naudā un nav deklarēta.

 

Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieks J.Pupčenoks

 

________________________________________________
(rajona, pilsētas nodokļu inspekcija)

____________________________________________________________________
(uzņēmuma, uzņēmējsabiedrības, organizācijas nosaukums, adrese)

 

Norēķinu skaidrā naudā pieļaujamā un faktiskā apmēra
APRĒĶINS

(Ls)

1. Realizācijas apjoms (neto apgrozījums) ...........94. ...........

2. Norēķinu skaidrā naudā pieļaujamais apmērs (1.r.x15) ...........

3. Izsniegtās skaidrās naudas kopsumma (izņemot darba samaksai, nodokļu nomaksai izlietotās un uzņēmuma norēķinu kontos nodotās summas) ...........

4. Norēķinu skaidrā naudā pieļaujamā apmēra pārsniegums (3.r.-2.r.) ...........

5. Nodokļu parāds 1994.gada 20.jūlijā ...........; uz 1. .94........ t.sk.:

5.1. Apgrozījuma nodoklis ........... ...........

5.2. Akcīzes nodoklis ........... ...........

5.3. Muitas nodeva ........... ...........

5.4. Peļņas nodoklis ........... ...........

5.5. Atskaitījumi par valsts kapitāla izmantošanu ........... ...........

5.6. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis ........... ...........

5.7. Kopā (5.1.+5.2.+5.3.+5.4.+ +5.5.+5.6.) ........... ...........

5.8. Īpašuma nodoklis ........... ...........

5.9. Zemes nodoklis ........... ...........

5.10. Dabas resursu nodoklis ........... ...........

5.11. Kopā (5.8.+5.9.+5.10.) ........... ...........

5.12. Sociālais nodoklis ........... ...........

6. Soda naudas (4.r.) sadale:

6.1. Valsts budžetā (5.7.r.:5.r.x4.r.) ...........

6.2. Pašvaldību budžetā (5.11.r.:5.r.x4.r.) ...........

6.3. Sociālās nodrošināšanas budžetā (5.12.:5.r.x4.r.) ...........

Uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), organizācijas vadītājs (īpašnieks) ........... Galvenais grāmatvedis ...........

 

 

 

__________________________________________________________
(rajona, pilsētas nodokļu inspekcija)

 

Norēķinu skaidrā naudā
DEKLARĀCIJA

________________________________________________ Adrese _________________
Nodokļu maksātājs (nosaukums, vārds un uzvārds)

_________________________________
Reģistrācijas nr. vai personas kods

 

Darījumi 199. ............gada...... ....... ...... Ls

Darījuma partnera adrese, nosaukums, vārds un uzvārds, reģistrācijas Nr. vai personas kods Darījuma veids (darba samaksa, norēķini par  pamatlīdzekļiem, materiāliem u.c. aizņēmumi, aizdevumi utt.) un summa Skaidrā naudā:
saņemts izsniegts

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

 

Vadītājs (īpašnieks), persona __________________ (paraksts)

Galvenais grāmatvedis __________________ (paraksts)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!