• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad saskaras publiskā pārvalde un sabiedrība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.1999., Nr. 131/132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23920

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad saskaras publiskā pārvalde un sabiedrība (turpinājums)

Vēl šajā numurā

29.04.1999., Nr. 131/132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad saskaras publiskā pārvalde un sabiedrība

Armands Kalniņš, Valsts civildienesta pārvaldes priekšnieks, — "Latvijas Vēstnesim"

Publiskās pārvaldes institūciju konference

Šogad marta beigās Sofijā, Bulgārijā, notika Viduseiropas un Austrumeiropas publiskās pārvaldes izglītojošo un citu institūciju konference "Administrācijas un sabiedrības atteicību pilnveidošana". Konferencē tika apspriesta publiskās pārvaldes pakalpojumu pieejamība un sabiedrības iesaistīšanās šo pakalpojumu nodrošināšanā, publiskās pārvaldes reformēšana iedzīvotāju interesēs, amdinistratīvo izdevumu samazināšanas iespējas, analizētas politikas un pārvaldes attiecības, sociālā drošība un nodarbinātība, jaunatnes un veco ļaužu problēmas. Šajā konferencē informēju par Latvijā paveikto publiskās pārvaldes reformā, sākot ar Latvijas valsts pārvaldes reformas koncepcijas vērienīgajiem mērķiem un to īstenošanas pasākumiem. Latvijas valsts pārvaldes reformā paveiktais un ieceres konferencē tika augstu novērtētas. Var droši teikt, ka Latvijā tiek īstenotas tādas pašas idejas un pasākumi kā valstīs, kurās realizēti nozīmīgi pasākumi publiskās pārvaldes modernizācijā, — Lielbritānijā, ziemeļvalstīs un citur.

 

Publiskās pārvaldes institūciju un sabiedrības attiecību pilnveidošana

Viens no Latvijas valsts pārvaldes reformas galvenajiem virzieniem ir reforma attiecībās starp sabiedrību un valsti ( tās izvērtējums sniegts publikācijā "Par valsts pārvaldes reformas kāpnēm", "Latvijas Vēstnesis" 1999. gada 7. aprīlī ). Koncepcijā bija paredzēts, ka sabiedrības loma valsts pārvaldes jautājumu risināšanā pakāpeniski tiek paplašināta, iedrošinot sabiedrību aktīvāk līdzdarboties valsts attīstībā. Kā būtiskākā atziņa jāvērtē tas, ka katram no mums (un sabiedrībai kopumā) ir ne vien tiesības, bet arī pienākums piedalīties valsts attīstībā.

Nozīmīgs sabiedrības iesaistīšanas priekšnoteikums ir sabiedrības informēšana, panākot, lai nepieciešamā informācija būtu precīza un viegli pieejama.

Latvijā pašreiz tiek īstenoti divi nozīmīgi valsts pārvaldes institūciju un sabiedrības attiecību pilnveidošanas mehānismi: valsts pārvaldes kompetences deleģēšana pilnvarotajām institūcijām un valsts pārvaldes iestāžu publisko gada pārskatu ieviešana.

Valsts pārvaldes kompetences deleģēšana pilnvarotajām institūcijām

Jau kopš 1995. gada, kad pieņemta Latvijas valsts pārvaldes reformas koncepcija, mērķtiecīgi tiek sašaurinātas valsts pārvaldes funkcijas. Koncepcijā paredzēts, ka funkcijas jāizpilda tām institūcijām, kas iedzīvotājiem ir vispieejamākās, piemēram, paredzot, ka funkcijas virzāmas pilnvarotajām sabiedriskajām organizācijām. Valsts pārvaldes kompetenču deleģēšana ir iespējama, pamatojoties uz likumu "Par valsts un pašvaldību pasūtījumu" vai Civillikumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!