• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidenta kanceleja: Atbilde uz iesniegumiem par politisko partiju apvienības "Saskaņas centrs" piedalīšanos Ministru kabineta sastādīšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2011., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239132

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

09.11.2011., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidenta kanceleja: Atbilde uz iesniegumiem par politisko partiju apvienības "Saskaņas centrs" piedalīšanos Ministru kabineta sastādīšanā

Valsts prezidenta kanceleja kopš 2011.gada 10.oktobra ir saņēmusi 5674 iesniegumus rakstveidā un elektroniskā veidā, kuros izteikts gan viedoklis, ka politisko partiju apvienībai "Saskaņas centrs" ir jāpiedalās Ministru kabineta sastādīšanā, gan tāds viedoklis, kas tas nebūtu pieļaujams.

Tā kā atbildes sniegšana uz katru iesniegumu prasītu nesamērīgu iestādes resursu patēriņu, saskaņā ar Iesniegumu likuma 6.panta trešo daļu Valsts prezidenta kanceleja sniedz vienu kopīgu atbildi.

Atbilde tiek izlikta iestādes apmeklētājiem pieejamās telpās, publicēta iestādes mājaslapā internetā www.president.lv, laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un netiek nosūtīta katram iesniedzējam individuāli.

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 56.pantu Valsts prezidents neveido politisko partiju koalīciju, bet gan ņem vērā Saeimā pārstāvēto politisko spēku panākto vienošanos.

Labākā rezultāta iegūšana vēlēšanās pati par sevi negarantē vairākumu Saeimā un iespēju veidot valdību. Politisko partiju apvienības "Saskaņas centrs" līderi, kas vairakkārt tikās ar Valsts prezidentu, nevarēja nodrošināt Saeimas vairākuma atbalstu šādai valdībai.

Valsts prezidents jau iepriekš ir paudis viedokli, ka politisko partiju apvienībai "Saskaņas centrs" pašai bija jārīkojas pietiekami aktīvi, nevis jābūt procesa vērotājiem.

Ņemot vērā, ka sākotnēji pieteiktais koalīcijas modelis, kurā bija pārstāvēta arī politisko partiju apvienība "Saskaņas centrs", cieta neveiksmi un atsevišķu partiju iezīmētās "sarkanās līnijas" kļuva par nepārvaramu šķērsli valstiskai pieejai nozīmīgu jautājumu risināšanā, Valsts prezidents uzskatīja, ka ilgāka vilcināšanās valdības veidošanā var radīt nopietnu apdraudējumu darbam pie nākamā gada valsts budžeta un citu nozīmīgu lēmumu pieņemšanas.

Tā kā visas trīs reformu un tiesiskuma koalīciju pārstāvošās puses apliecināja pilnu atbildību par topošo valdību, koalīcijas sastāvu un arī par sešiem neatkarīgajiem deputātiem, Valsts prezidents 2011.gada 19.oktobrī aicināja Valdi Dombrovski sastādīt Ministru kabinetu. Saeima 2011.gada 25.oktobrī izteica uzticību Valda Dombrovska sastādītajam Ministru kabinetam.

Lai arī Valsts prezidentam bija piezīmes un cits viedoklis dažos jautājumos, kas attiecas uz ministru kandidātu sarakstu un valdības deklarāciju, politiskie spēki Satversmē noteiktajā kārtībā uzņēmās atbildību par savu izvēli.

Valsts ilgtspējīgas attīstības interešu vārdā ir jāveido pēc iespējas plaša koalīcija, nodrošinot visu Saeimā ievēlēto politisko spēku atbildību par valstī notiekošo.

Pateicamies par sniegto viedokli un pilsonisko aktivitāti!

 

Valsts prezidenta kanceleja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!