• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par resursu efektīvas izmantošanas kampaņu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2011., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238974

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

04.11.2011., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par resursu efektīvas izmantošanas kampaņu

17.oktobrī sākās ES kampaņa “Nomoda paaudze. Jūsu izvēle var nest pasaulē pārmaiņas!” (“Generation Awake. Your choices make a world of difference!”), aicinot patērētājus patēriņa ziņā efektīvi lietot resursus. Šo kampaņu Polijā inaugurēja Eiropas vides jautājumu komisārs Janežs Potočniks un Polijas vides ministrs Andžejs Kraševskis. Tās mērķis ir padziļināt sabiedrības izpratni par to, cik svarīgi ir nepietiekamos dabas resursus izmantot ar apdomu, un aicināt iedzīvotājus paturēt prātā, kā viņu iepērkoties izdarītie lēmumi ietekmē mūsu planētu.

Vides komisārs J.Potočniks sacīja: “Mūsu ekonomika ir nonākusi nopietnās grūtībās, un mums pieejamie resursi rūk. Ir pienācis laiks pārdomāt, kādi ir mūsu ieradumi. Resursu uzmanīgāks izmantojums būs ne vien ieguldījums dabas aizsardzībā, bet arī ļaus radīt ietaupījumus un samazināt uzņēmējiem izmaksas. Būtībā tādējādi, izmantojot mazāk līdzekļu, var izdoties paveikt vairāk. Ikviens no savas puses var ko darīt. Galvenais ir būt nomodā!

Esiet nomodā!

Galvenais kampaņas vēstījums ir šāds: patērē citādi un, pirms izdari savu izvēli, padomā! Pieņemdami pareizos lēmumus, mēs varam dot savu artavu dabas resursu saglabāšanā, palīdzēt ietaupīt līdzekļus, mazināt mūsu rīcības ietekmi uz vidi un veidot ilgtspējīgāku nākotni.

Galvenie rīki, ko izmantos šajā kampaņā, ir videoklips, īpaši šim nolūkam izveidota Facebook lapa, kurā tās apmeklētāji ir aicināti pievienoties Generation awake un spert tādus soļus kā, piemēram, mēnesi izmantot tikai sabiedrisko transportu vai ūdens taupīšanas nolūkā pavadīt mazāk laika dušā.

Šo Eiropas mēroga kampaņu sāka Polijā, valstī, kura pašlaik ir ES Padomes prezidentvalsts. Šajā sakarā Varšavā, kur notiek kampaņas inaugurācija, ir izveidots stends, kur apmeklētāji var saņemt padomus par ilgtspējīgu pavārmākslu, “ilgtspējīgu” modi, kā arī efektīvu enerģijas izmantojumu; ar saukli “Jūsu izvēle var nest pasaulē pārmaiņas!” (“Your choices make a world of difference”) norisināsies arī sabiedriskas debates, kurās piedalīsies komisārs J.Potočniks, vides ministrs A.Kraševskis un NVO un privātā sektora pārstāvji.

Citi šāda veida pasākumi šogad tiks rīkoti arī Čehijā, Ungārijā un Apvienotajā Karalistē.

Vispārēja informācija par kampaņu. Resursu efektīva izmantošana: kāpēc?

Resursu efektīva izmantošana ir resursu ilgtspējīga izmantošana, kad izdodas paveikt vairāk, izmantojot mazāk resursu un mazinot ietekmi uz vidi. Izmantot efektīvi nozīmē izdarīt pareizo izvēli, lai nodrošinātu labu dzīve kvalitāti ne vien tagad, bet arī turpmākajām paaudzēm.

Vienīgais veids, kā nodrošināt veselību, turīgumu un labklājību, pēc kuras mēs visi tik ļoti tiecamies, ir izmantot dabas resursus efektīvāk, ņemot vērā mūsu planētas ierobežojumus. Uzlabot resursu izmantojuma efektivitāti – tas nozīmē mainīt savu domāšanu un paradumus un neaizmirst, kā mūsu izdarītās izvēles ietekmē dabas resursus. Nav runa par patēriņa apjoma samazināšanu, bet gan par citādu patēriņu.

Mūsu nākotne ir atkarīga no tā, kā mēs tagad izmantojam resursus. Savos nemitīgajos centienos uzlabot dzīves līmeni mēs dažkārt patērējam, nedomājot, kādas tam var būt sekas. Mēs aizmirstam par mūsu rīcības ietekmi uz tādiem dabas resursiem kā ūdens, auglīga augsne, tīrs gaiss un bioloģiskā daudzveidība. Tomēr visam ir sava cena: tā kā arvien samazinās pieejamie resursi, tiek apdraudēta labklājība nākotnē.

Uzņēmumi šo izveidojušos situāciju var izmantot savā labā, jo uzlabota efektivitāte iet kopsolī ar izmaksu samazinājumiem. Savukārt ilgtspējīgi ražojumi un jauni pakalpojumi paver jaunas tirgus iespējas. Inovācija var uzlabot konkurētspēju un veidot jaunas darbvietas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!