• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iekšlietu ministrijas 1994. gada 25. aprīļa instrukcija Nr. 107 "Instrukcija par 1994.gada 24.martā pieņemtā Amnestijas likuma piemērošanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.1994., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238766

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Otrdiena, 03.05.1994.

Laidiena Nr. 52, OP 1994/52

Vēl šajā numurā

30.04.1994., Nr. 51

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Iekšlietu ministrija

Veids: instrukcija

Numurs: 107

Pieņemts: 25.04.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pielikums
pie Iekšlietu ministrijas pavēles Nr.107

1994.gada 25. aprīli

Instrukcija par 1994.gada 24.martā pieņemtā Amnestijas likuma piemērošanu

Apstiprinu LR iekšlietu ministrs Ģ.V.Kristovskis
1994.gada 19.aprīlī

Apstiprinu LR tieslietu ministrs E.Levits
1994.gada 20.aprīlī

1. Šī instrukcija izdota saskaņā ar 1994.gada 24.martā pieņemtā Amnestijas likuma 12.pantu un nosaka minētā likuma piemērošanas kārtību.

2.Izskatot jautājumu par Amnestijas likuma piemērošanu konkrētai personai, jāņem vērā, ka:

2.1. Amnestijas likums neattiecas uz personām, kuras sodu izcieš ārpus Latvijas Republikas teritorijas.

2.2. Pēc citu valstu Kriminālkodeksiem taisītie tiesu spriedumi ir pielīdzināmi tiesas spriedumiem pēc attiecīgiem Latvijas Kriminālkodeksa pantiem.

2.3. Amnestijas likuma 1.panta 2. — 5. punktos minētie nosacījumi piemērojami, ja tie iestājušies līdz 1994.gada 23.martam ieskaitot.

2.4. Par sievietēm, kurām audzināšanā ir nepilngadīgi bērni, nav uzskatāmas tās sievietes, kurām atņemtas vecāku tiesības (vara).

2.5. Par agrāk sodītām personām atzīstamas personas, kuru sodāmība nav dzēsta vai noņemta Latvijas Kriminālkodeksa 54.pantā paredzētajos gadījumos un kārtībā.

2.6. Amnestijas likuma otrā panta nosacījumi piemērojami personām, kuras notiesātas par smaga nozieguma izdarīšanu, izņemot šā likuma 5.panta 1. un 2. punktā minētos noziegumus.

Neizciestā soda daļa šīs kategorijas personām skaitāma no Amnestijas likuma spēkā stāšanās dienas, t.i., no 1994.gada 31.marta.

2.7. Ja Amnestijas likuma 1. — 4. pantā norādītās personas sodītas par vairāku noziegumu izdarīšanu un ja uz šīm personām attiecas šā likuma noteikumi tikai sakarā ar viena vai vairāku, bet ne visu noziegumu izdarīšanu, amnestija vispār netiek piemērota.

2.8. Ja pret personu vienlaicīgi var piemērot vairākus Amnestijas likuma pantus, tad piemēro amnestējamai personai labvēlīgāko nosacījumu.

2.9. Amnestijas likuma 4.pantā par personām, kuras notiesātas ar reālu brīvības atņemšanas sodu, uzskatāmas ne tikai personas, kurām ar tiesas spriedumu piespriests reāls brīvības atņemšanas sods, bet ari personas, kuras pēc to notiesāšanas ar brīvības atņemšanu nosacīti pēc Latvijas Kriminālkodeksa 42.pan tavai piemērojot sprieduma izpildīšanas atlikšanu pēc Latvijas Kriminālkodeksa 43.1.panta, likumā paredzētā kārtībā nosūtītas brīvības atņemšanas soda izciešanai.

Personas, kurām ar tiesas lēmumu labošanas darbi bez brīvības atņemšanas vai naudas sods aizstāts ar brīvības atņemšanu, nav uzskatāmas par notiesātām ar reālu brīvības atņemšanas sodu.

2.10. Amnestijas likuma 5.panta 10.punkts neattiecas uz personām, par kurām jautājumu par amnestijas piemērošanu saskaņā ar likuma 7.pantu izskata tiesa.

2.11. Par personām, kurām agrāk piemērota amnestija vai apžēlošana, uzskatāmas personas, kurām piemērots Latvijas Republikas amnestijas vai apžēlošanas akts.

2.12. Amnestijas likuma 5.panta 8.punkta nosacījumi piemērojami, ja sodāmība, sakarā ar kuru persona nosacīti pirms termiņa atbrīvota no soda izciešanas, nav dzēsta vai noņemta likumā paredzētajā kārtībā.

2.13. Amnestijas likuma 5.panta4.punkta izpratnē amnestija tiek attiecināta:

— uz Latvijas Republikas pilsoņiem neatkarīgi no tā, vai tiem ir vai nav un vai pirms notiesāšanas bija vai nebija pastāvīgas dzīvesvietas Latvijas Republikas teritorijā;

— uz ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, kuriem ir vai pirms notiesāšanas bija pastāvīga dzīvesvieta Latvijas Republikas teritorijā.

Par pastāvīgas dzīvesvietu šīs instrukcijas izpratnē netiek uzskatīta dzīvesvieta viesnīcās, kadru daļās, uz kuģiem, pat tad, ja personai tur ir bijis pastāvīgs pieraksts.

Pastāvīgas dzīvesvietas faktu var apstiprināt ar pasi, pašvaldības izziņu, citiem dokumentiem.

2.14. Amnestijas likuma 5.panta 10.punktanosacījumiattiecasuzpersonām, ja viņām uzliktie disciplinārsodi nav dzēsti vai noņemti normatīvajos aktos paredzētā kārtībā līdz 1994.gada 23.martam ieskaitot.

3. Notiesātās personas sūdzību par to, ka netiek izskatīts jautājums par amnestijas piemērošanu viņai, jāizskata Amnestijas likuma piemērošanas komisijas sčdē, pieņemot motivētu lēmumu pēc sūdzības būtības.

LR Iekšlietu ministrijas Tiesiskās nodrošināšanas dienests

LR Tieslietu ministrijas Publisko tiesību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!