• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par mazumtirdzniecības apgrozījumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.2011., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238689

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par starptautisko aizdevēju pēdējo pārskatu Latvijā

Vēl šajā numurā

01.11.2011., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par mazumtirdzniecības apgrozījumu

Mazumtirdzniecības apgrozījums šā gada septembrī ir uzrādījis labu pieauguma tempu un gada griezumā ir palielinājies par 8,1%. Pārtikas precēm pieaugums bijis par 2,5%, bet nepārtikas preču (neieskaitot degvielu) mazumtirdzniecības apjoms palielinājies par 16,5%, savukārt auto degvielas mazumtirdzniecība šajā periodā samazinājusies par 4,3%.

Interesanti ir salīdzināt Latvijas un eirozonas valstu patērētāju konfidences rādītājus. Pēdējā laika notikumi, kas risinās eirozonā saistībā ar ilgtspējas un vispārējās stabilitātes nodrošināšanu, atspoguļojas arī patērētāju un tirgotāju noskaņojumā. Eiropas Komisijas apkopotie patērētāju un tirgotāju konfidences rādītāji liecina, ka eirozonā jau kopš šā gada vidus gan patērētāji, gan tirgotāji kļūst arvien skeptiskāki par nākotnes perspektīvām.

Savukārt Latvijā vēl arvien vairums tirgotāju uzskata, ka uzņemto apgrozījuma pieauguma tempu varēs noturēt arī tuvākajā nākotnē. Patērētāju konfidences rādītājs jau no šā gada aprīļa nepārtraukti uzlabojās, pretēji Eiropas tendencēm, un tikai oktobrī patērētāju konfidence uzrādīja nelielu kritumu.

Latvija šobrīd ir daudz izdevīgākā pozīcijā nekā liela daļa Eiropas valstu, jo tiešā veidā nav saistīta ar tām valstīm, kuras visvairāk ir pakļautas parādu krīzei. Spēcīgā integrācija starp eirozonas valstīm rada pamatotas bažas, ka nenoteiktības vienā valstī caur finanšu sektoru var nonākt arī citā valstī.

Mazumtirdzniecības nozari būtiski ietekmē arī mājsaimniecību uzkrājumu līmenis, kas nosaka patēriņam atvēlēto ienākumu daļu. Šajā konfidences rādītāju postenī atšķirības ir ļoti būtiskas – mājsaimniecībās eirozonā ir veikti uzkrājumi, arī pati uzkrājumu daļa no ienākumiem palielinās, kas liecina par nodrošināšanos pret nākotnes riskiem. Savukārt dati par Latviju liecina, ka mājsaimniecību uzkrājumi ir ļoti zemā līmenī, kas liecina, ka patērētājiem nav uzkrātas drošības rezerves, kas varētu segt ienākumu kritumu gadījumā, ja tāds notiek.

Mazumtirdzniecības apgrozījums 2011.gada septembrī, salīdzinot ar augustu, ir pieaudzis par 0,9%. Pārtikas preču apgrozījums šajā periodā pieauga par 0,2%, bet nepārtikas preču (neieskaitot degvielu) apgrozījums – par 1,1%. Mazumtirdzniecības apgrozījums degvielai pieauga par 1,9%. Pēdējo trīs mēnešu mazumtirdzniecības apgrozījuma rezultāti ir noslēguši ļoti veiksmīgu ceturksni šajā nozarē, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, apjoms ir pieaudzis par 5,7%. Līdzīgs pieauguma temps ir bijis tikai pirmskrīzes periodā.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!