• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par Eiropas Savienības 2012.gada budžetu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2011., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238578

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienotām sankcijām iekšējās informācijas tirdzniecībai

Vēl šajā numurā

28.10.2011., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par Eiropas Savienības 2012.gada budžetu

Parlaments ar balsojumu par 2012.gada budžetu vēlas atbalstīt finansējumu izaugsmei, nodarbinātībai un inovācijām, kā arī attīstībai un demokrātijas veicināšanai kaimiņvalstīs.

Deputāti meklēja veidu, kā saglabāt Komisijas budžeta priekšlikumu pēc tam, kad jūlijā Padome izlēma par tā samazinājumu. Parlamenta nostāja ietver 5,23% palielinājumu maksājumu sadaļā, salīdzinot ar šā gada budžetu, kā rezultātā paredzamais 2012.gada ES budžets ir 133,1 miljards eiro.

Novembrī sāksies samierināšanās sarunas, kas ilgs 21 dienu, kuru laikā paredzētas tikšanās 8. un 18.novembrī. Budžeta trīspusējās sarunas plānotas 3., 10. un 14.novembrī. Ja Parlaments un Padome vienosies, budžets varētu tikt apstiprināts decembra pirmajā plenārsesijā Briselē.

 

Investīcijas pētniecībā, struktūrfondos un Kohēzijas fondā

Lielākais palielinājums maksājumu sadaļā paredzēts pētniecības un attīstības programmām (+10,35%), kā arī struktūrfondiem un Kohēzijas fondam (+8,8%). Šajās budžeta pozīcijās ir ilgtermiņa investīciju projekti, kuri pašreizējās daudzgadu finanšu perspektīvas (shēmas) piektajā gadā ir īstenošanas fāzē. Finansējums, par kuru saistības tika parakstītas iepriekšējos gados, būs jāizmaksā nākamgad.

Vēl viena budžeta pozīcija, kurā paredzēts palielinājums 6,84% apmērā, ir brīvības, drošības un tiesiskuma joma. Tas galvenokārt saistīts ar pieaugošajām vajadzībām kontrolēt bēgļu un migrācijas pieplūdumu uz ES robežām un pastiprināt novērošanu un uzraudzību Vidusjūrā.

Taču pozīcijā "Konkurētspēja izaugsmei un nodarbinātībai" un pozīcijā "ES – globālo procesu dalībniece" Parlaments vēlas tikai nedaudz palielināt finansējumu, salīdzinot ar Komisijas sākotnējo piedāvājumu.

Vairāki deputāti kritizēja Padomi par tās nekonsekvento nostāju attiecībā uz Komisijas budžeta priekšlikumu. Jauno Eiropas finanšu pārraudzības institūciju un Frontex budžetus nevar uzskatīt par pietiekamiem, taču to pilnvērtīga funkcionēšana tiek uzskatīta par prioritāti.

 

Pētniecība, inovācijas un izglītība

EP deputāte Frančeska Baldzani, kas vada darbu ar ES budžeta jautājumiem, uzsvēra, ka ir nepieciešami ieguldījumi, lai nodrošinātu turpmāk izaugsmi un nodarbinātību. Parlaments apstiprināja viņas ieteikumus palielināt maksājumus stratēģijas "Eiropas 2020" programmām.

Parlaments iebilst pret Komisijas un Padomes priekšlikumu finansēt ITER programmu (kodolsintēze enerģētikas vajadzībām) no Septītās ietvarprogrammas pētniecībai un tehnoloģiju attīstībai. Deputāti norāda, ka ITER ideja radās jau pašreizējās finanšu perspektīvas laikā, tāpēc programmai jāparedz atsevišķi līdzekļi, nevis tie jānoņem jau esošajiem pētniecības projektiem.

 

Kohēzijas politika

Deputāti balsojumā atbalstīja Komisijas priekšlikumu attiecībā uz finansējumu ES reģionu kohēzijai, kuru dalībvalstis vēlējās samazināt.

 

Lauksaimniecība un vide

Parlaments nobalsoja par 250 miljonu eiro piešķiršanu augļu un dārzeņu ražotāju atbalstam ārkārtas gadījumos. Šis finansējums paredzēts, lai novērstu turpmākās krīzes, piemēram, šā gada E.coli (EHEC) baktērijas izraisītā krīze, un kompensētu lauksaimniekiem krīžu radītos zaudējumus. 

Tāpat Parlaments stingri iestājas par ES Pārtikas izdalīšanas programmu Kopienas vistrūcīgākajām personām, kurai Padome ir bloķējusi jaunas likuma bāzes izstrādi.

 

Pilsoniskums, brīvība, drošība un tiesiskums

Parlaments iebilda Padomes ierosinātajiem samazinājumiem Eiropas Bēgļu fondam, Ārējo robežu fondam un Eiropas Atgriešanās fondam (45 miljoni eiro). Tāpat Parlaments norādīja, ka ES robežsardzes aģentūras Frontex budžets būtu jāpapildina ar 25 miljonu eiro rezervi, jo līdzekļi nepieciešami robežkontrolei Vidusjūrā un Turcijas–Grieķijas robežas migrācijas plūsmas uzraudzībai. Papildu finansiālie līdzekļi šiem nolūkiem 2011.gada budžetam tika piešķirti tikai pagājušajā mēnesī, un deputāti pauž bažas, ka situācija līdz gada beigām būtiski neuzlabosies.

 

Ārlietas

Parlaments apstiprināja finansējuma palielināšanu par 100 miljoniem eiro palīdzības sniegšanai Palestīnai un Tuvo Austrumu miera procesu uzturēšanai, kā arī ANO Palīdzības un darba aģentūrai Palestīnas bēgļiem (UNRWA). Sadarbībai ar Āziju un Latīņameriku papildu paredzēts piešķirt 27 miljonus eiro, kā arī 3 miljonus eiro starptautiskajām vēlēšanu novērošanas misijām un 3 miljonus eiro turku–kipriešu kopienai. Lai rastu finansējumu iepriekš minētajam, deputāti paredz samazināt finansējumu ES Policijas misijai Afganistānā un neparedzētiem izdevumiem kopējās ārpolitikas un drošības politikas jomā.

 

Administrācija

Par EP un institūciju budžeta jautājumu atbildīgais deputāts Žozē Manuels Fernandeš ierosina arī turpmāk samazināt Parlamenta budžetu. Parlaments pieņēmis budžeta pieaugumu tikai par 1,44%, kas ir zem inflācijas procenta, turklāt paredzot jau tajā finansējumu 18 jauno EP deputātu darba sākšanai saskaņā ar Lisabonas līguma nosacījumiem. Ja šie izdevumi nebūtu iekļauti, tad palielinājums būtu 0,8%. Lai samazinātu izdevumus, deputāti ierosina organizatoriskas izmaiņas, samazinot finansējumu rakstiskajai un mutiskajai tulkošanai. Tāpat deputāti nobalsoja par 5% samazinājumu ceļa izdevumu kompensācijām, piemēram, samazinot lidojumus biznesa klasē. Visu piemaksu apjoms tiks "iesaldēts" 2011.gada apmērā.

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!