• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par administratīvi teritoriālo reformu valstī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.1999., Nr. 123/124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23769

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Rīgas pilsētas digitālo karti

Vēl šajā numurā

22.04.1999., Nr. 123/124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par administratīvi teritoriālo reformu valstī

Par pirmajiem soļiem visos novados

Saskaņā ar Pašvaldību teritoriālās reformas sekretariāta (PTRS) informāciju, atbilstoši likumam par administratīvi teritoriālo reformu Latvijā, PHARE programmas "Valsts pārvaldes reforma Latvijā" apakšprojekta "Atbalsts VARAM PLP teritoriālās reformas sagatavošanā" ietvaros ir uzsākta deviņu Latvijas rajonu pašvaldību izpētes projektu realizācija. Projektos ietilpst darba semināri, iedzīvotāju un pašvaldību darbinieku aptaujas, intervijas pašvaldībās, gala ziņojuma sagatavošana.

PTRS darbinieki piedalījušies rajonu pašvaldību izpētes ievadsemināros Ventspilī (6. aprīlī), Rēzeknē (8. aprīlī) un Jēkabpilī (8. aprīlī).

Ventspils rajona pašvaldību izpētes ievadseminārā Ventspils rajona padomē kopā ar SIA "Blezūrs — Konsultāciju birojs" direktoru Rolandu Blezūru un projekta vadītāju Ingu Vilku piedalījās PTRS eksperti Andris Lācis un Veronika Jurča. Uz semināru bija ieradušies septiņu rajona pašvaldību vadītāji un pilsētas domes pārstāvji. Aktīvākie bija to pagastu vadītāji, kuri jau darbojas Ziemeļkurzemes apvienībā.

Semināra gaitā PTRS eksperti iepazīstināja pašvaldību vadītājus ar sekretariāta darbību, ar administratīvi teritoriālās reformas norisēm uan aktivitātēm valstī.

SIA "Blezūrs — Konsultāciju birojs" darbinieki izklāstīja rajona pašvaldību izpētes gaitu un saskaņoja pasākumu grafiku, izdalīja pašvaldību vadītājiem anketas un izdales materiālus, lai veiktu pašvaldību darbinieku un iedzīvotāju aptaujas.

Rēzeknes rajona padomē ievadseminārā piedalījās visu rajona pašvaldību vadītāji, PTRS eksperti A.Lācis un V.Jurča, SIA "Blezūrs — Konsultāciju birojs" pārstāvji, kā arī pašvaldību izpētes projekta Rēzeknes kontaktpersona S.Grišāne, arī reģionālās TV un radio pārstāvji.

Semināra gaitā pašvaldību vadītāji aktīvi iesaistījās diskusijās par projekta gaitu, izteica papildinājumus un ierosinājumus pašvaldību izpētes anketu saturam.

Jēkabpils rajona padomē ievadsemināru rīkoja SIA "Projekts XXI". Tajā piedalījās PTRS eksperte Sandra Eglāja un PTRS vadītājs Valērijs Seilis, SIA "Projekts XXI" direktors Jānis Kauliņš, rajona pašvaldību pārstāvji, preses un televīzijas pārstāvji.

SIA "Projekts XXI" un PTRS pārstāvji klātesošos iepazīstināja ar administratīvi teritoriālo reformu Latvijā un turpmāko izpēti Jēkabpils rajona pašvaldībās.

Jau 7. aprīlī PTRS vadītājs V.Seilis, eksperts A.Lācis un SIA "Blezūrs — Konsultāciju birojs" direktors R.Blezūrs un projekta vadītāja I.Vilka Valmieras rajona padomē tikās ar rajona padomes priekšsēdētāju Jāni Miglavu. Tikšanās gaitā R.Blezūrs iepazīstināja rajona padomes priekšsēdētāju ar plānojamās Valmieras rajona pašvaldību izpētes gaitu, saskaņoja ievadsemināra un darba semināra laikus.

 

No Jelgavas līdz Ludzai

PTRS darbinieki, SIA "Blezūrs — Konsultāciju birojs" darbinieki, rajonu pašvaldību priekšsēdētāji, Saeimas pašvaldību lietu komisijas priekšsēdētājs Kārlis Greiškalns, kā arī Dobeles rajona pārstāvji 13.aprīlī piedalījās Jelgavas rajona pašvaldību izpētes ievadseminārā. V.Seilis iepazīstināja klātesošos ar reformas gaitu Latvijā, PTRS darbības mērķiem un uzdevumiem. Projekta vadītāja I.Vilka iepazīstināja klātesošos ar paredzamās rajona pašvaldību izpētes gaitu, anketēšanu, intervijām pašvaldībās. Pašvaldību vadītāji iesaistījās aktīvās diskusijās par teritoriālās reformas gaitu.

Trešdien, 14.aprīlī, V.Seilis, V.Jurča un A.Lācis apmeklēja Ludzas rajona pašvaldības Pureņu, Ņukšu un Pildas pagastā, iepazīstoties ar pašvaldību iespējām veikt apvienošanās procesu, kā ieteikts 1998.gada Ludzas rajona pašvaldību izpētes pilotprojektā. Sarunās ar šo pašvaldību vadītājiem uzklausītas pagastu pašvaldību domas par iespējamajiem jaunajiem centriem, par problēmām, kuras rastos un tiktu risinātas apvienojoties. Pašvaldību vadītāji uzsvēra Ludzas apkaimes deviņu pašvaldību sadarbības vienošanās nozīmīgumu un apsprieda reformas tālāko gaitu.

Mērdzenes pagasta padomes sēdē PTRS darbinieki tikās ar Mērdzenes un Goliševas pagastu vadītājiem un deputātiem. Tika vērtētas iespējas abiem pagastiem sākt apvienošanos. Tika aplūkots gan pozitīvais, gan negatīvais, ko radītu pagastu apvienošanās vai nu savstarpēji, vai arī iekļaujoties Kārsavas novadā. PTRS vadītājs V.Seilis aicināja pašvaldību deputātus izskatīt pagastu padomju sēdēs jautājumu par iespējamo apvienošanos. Diskusiju gaitā radās priekšlikums par semināru rīkošanu trim pašvaldību grupām — Ludzas, Kārsavas, Zilupes apkārtnē, kuras vieno sadarbības līgums.

 

Par pašvaldību teritoriālās reformas sekretariātu

Ar 1999.gada 15.februāri darbu ir atsācis par PHARE un valsts līdzekļiem finansētais Pašvaldību teritoriālās reformas sekretariāts (PTRS).

• Ir apstiprināta EU PHARE programma 98 — 0471.00 "Valsts pārvaldes reforma Latvijā" un tās apakšprojekts "Atbalsts VARAM PLP teritoriālās reformas sagatavošanā".

Šajā apakšprojektā ietilpst deviņu Latvijas rajonu izpēte par PHARE līdzekļiem — konkursa rezultātā ir noteiktas trīs rajonu izpētes veicējkompānijas:

"Projekts XXI" — veiks Limbažu, Jēkabpils, Preiļu un Madonas rajona izpēti,

"Blezūrs — Konsultāciju birojs" — veiks Ventspils, Rēzeknes, Valmieras rajona un Jelgavas rajona (bez Jelgavas pilsētas) izpēti, Valsts zemes dienests — veiks Daugavpils rajona (ar Daugavpils pilsētu) izpēti.

• Sekretariāta darba pienākumos ietilpst sadarbība ar tām sabiedrībām, kuras veic rajonu izpēti, palīdzības sniegšana pašvaldībām teritoriālās reformas jautājumos, informācijas apkopošana, diskusijas un tikšanās pašvaldībās saistībā ar teritoriālo reformu, apvienošanās iespēju izpētes pilotprojektu pārraudzība un realizācija. Sekretariāts par savu darbību un aktivitātēm informēs informatīvajā lapā, par kuras iznākšanu tiks paziņots atsevišķi.

PTRS veicamie pienākumi tiek koordinēti un saskaņoti ar Pašvaldību lietu pārvaldi. PTRS atrodas Elizabetes ielā 2a, PLP telpās, 514., 520. un 521. kabinetā. Uz jūsu zvaniem atsauksies Dzidra Vecbrāle un Sandra Eglāja (tālr. 7322379, 7321680), Andris Lācis un Veronika Jurča (tālr. 7321680) un Valērijs Seilis (tālr. 7320968). Elektroniskā pasta adrese: sandra @plp.lv un andris@plp.lv.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!